Haberler

Design Week Turkey, tasarımda "Türkiye'nin Markası" oldu

Abone Ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ekonomi Bakanlığı ile düzenlediği Türkiye Tasarım Haftası, ikinci yılında alanında ülkenin en büyük platformuna dönüştü.

Bir yılda katılımcı sayısı yüzde 75 gibi rekor düzeyde artan Design Week'te, endüstriyel, moda, mimarı tasarım gibi alanlarda dünyaca ünlü konuşmacılar, zanaattan yapay zekaya kadar pek çok alanda düzenlenen sergi, atölye ve enstalasyonlar geleceğe ışık tuttu. Geleceğin tasarımcısı öğrenciler de yaratıcı fikirleri ortaya çıkaran workshoplara büyük ilgi göstererek deneyim kazanma şansı yakaladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi "Tasarımın potansiyelinin ciddi bir karşılığı olduğunu gördük. Dünyada 'Designed in Turkey- Türkiye'de Tasarlanmıştır' yazan ürün etiketleriyle var olmak için çalışmalarımız artarak devam edecek" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı ile birlikte düzenlediği Türkiye Tasarım Haftası (Design Week Turkey), henüz ikinci yılı olmasına rağmen alanında ülkenin en büyük platformuna dönüştü. Bu yıl Tasarımın Potansiyeli temasıyla 8-12 Kasım tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen etkinlik, Türkiye'de tasarımın potansiyelini ortaya çıkardı.

TİM'in her çalışmasında vurgu yaptığı "tasarım" konusunda ülke genelinde farkındalık yaratmak, tasarımı tüm endüstrilerle buluşturarak ekonomiye katkı sağlamak amacıyla düzenlendiği Design Week Turkey, katılımcı sayısında sadece bir yılda yüzde 75 artış gösterdi.

Beş gün süren Design Week'te gerçekleştirilen 32 konferans ve panelde; endüstriyel, moda, görsel iletişim, mimarı tasarımda dünyaca ünlü 103 konuşmacı tecrübelerini aktardı. Etkinlikte 52 tasarımcı ve tasarım ofisinin geleceğin trend belirleyen çalışmaları sergilenirken, zanaattan yapay zekaya, el işçiliğinden dijitale pek çok alanda 17 sergi ile farklı disiplinler üzerine çalışan tasarımcıları ortak platformda buluşturan 14 atölyeyi ve etkinliğe özel hazırlanan enstalasyonları da 41 bin 762 katılımcı takip etti.

Üniversitelerin tasarım bölümlerinin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, geleceğin tasarımcısı öğrenciler uzman isimlerle interaktif sohbetler gerçekleştirme fırsatı buldu. Öğrenciler ayrıca sergi organizasyonu, özel sektörle iletişim kurma gibi pek çok konuda deneyim kazanma şansı yakalarken, yaratıcı fikirleri ortaya çıkaran workshoplara da büyük ilgi gösterdi.

Konuk ülke Finlandiya'nın ağırlanarak içeriğin daha da zenginleştirildiği Design Week'te, endüstriyel tasarımdan mimariye, inovasyondan markalaşmaya Finlandiya'nın 100 yıllık geçmişi köklü kurumları ve konuşmacılar tarafından katılımcılara aktarıldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, etkinliğe gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını vurgulayarak "Bu yıl tasarımın potansiyelinin ciddi bir karşılığı olduğunu görmüş olduk. Dünya pazarlarında 'Designed in Turkey' (Türkiye'de Tasarlanmıştır) yazan ürün etiketleriyle var olmak için Türkiye Tasarım Haftası en önemli platform haline geldi. Etkinliğe katılan panelistler, tasarımcılar ve üniversite temsilcileri, ilk günden son güne kadar çok verimli bir etkinlik geçirdiklerini dile getirdi" diye konuştu.

Ünlü tasarımcılar tarafından geleceğin trendleri sergilendi

Türk ve uluslararası pek çok sanatçı ve tasarımcıların ağırlandığı etkinlikte; Yapay Zeka'nın tasarım ve sanatla buluştuğu, William Myers'ın küratörlüğünü üstlendiği Human+Artifical Creativity, adorno.design'ın Sao Paolo'dan İstanbul'a farklı tasarım kültürlerini yansıtan sergisi ve Finlandiyalı tasarımcı ve girişimci Martta Leskela'nın Suriyeli mülteci kadınlara ürettirdiği tasarımların yer aldığı Ragmate, uluslararası sergiler arasında yer aldı.

Yine Türk Tasarımının Genetik Kodları sergisinde gelenek ve zanaatın zenginliğinin endüstri ile birleştiği ürünler yer alırken, Faruk Malhan'ın Zamanın An'ları, Yılmaz Zenger'in Art&Design, Koray Ariş'in işlevsel deri ürünleri, Urban Atölye'nin Beton ile Üretilen Tasarım Ürünleri ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) öğrencilerinin 'We are' gibi sergiler de tüm ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.

Design Week'te 2018-2019 trendlerinin yer aldığı Trend Alanında ise dünyaca ünlü tasarımcı Ettore Sottsass'ın İznik Vakfı için tasarladığı çini serisi enstalasyonu, Melike Altınışık'ın Motion in Shell enstalasyonu, Şule Koç ve Ayşe Çoşkun Orlandi'nin gerçekleştirdiği "Yolgeçen" Upcycling atölyesinin çıktıları da sergilendi.

Design Week'te ayrıca İhracatçı Birliklerinin düzenlediği sektörel tasarım yarışmaları ile Ekonomi Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin marka gurularının yarıştığı Design Turkey Endüstriyel Tasarım Yarışması'nın kazananları, ödüllerini Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin elinden aldılar. Zeybekci de yaptığı konuşmada tasarımın sanayimizin, ihracatımızın ve geleceğimizin barutu, enerjisi olduğunu ve bu alanda her daim destek olmaya devam edeceklerini söyleyerek tasarımcılara büyük bir motivasyon verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ekonomi Bakanlığı İstanbul Türkiye Moda Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title