Haberler

Devlet Bakanı Ali Babacan'dan " İdeolojik " Göndermesi

Abone Ol

"Bazı sivil toplum kuruluşlarımızda bazı kurumlarda ideolojik düşünceler ağır basabiliyor. "Yunanistan'ın iflasına asla izin verilmemelidir.

"bazı sivil toplum kuruluşlarımızda bazı kurumlarda ideolojik düşünceler ağır basabiliyor. Seçimler bittikten sonra akıllarını başlarına topladıktan sonra bunların istişarelerini yaz aylarında yapıp mutabakat zemini oluşturup bu adımları atmayı düşünüyoruz"

"( Yunanistan'ın iflası) Yunanistan'ın iflasına asla izin verilmemelidir. Bunun herkes için öngörülemeyen sonuçları olacaktır. AB'ye üye bir ülkenin borcunu ödemeyecek bir duruma düşmesinin sonuçları çok kötü olabilir"

Bankalara Birliği 54. Olağan Genel Kurulu Sabancı Center'da başladı. Genel Kurula, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ( TBB ) Hüseyin Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK ) Başkanı Tevfik Bilgin, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer katıldı.

" HATALARA TOLERANS GÖSTERECEK BİR KONJONKTÜR YOK "

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da genel kurulda bir konuşma yaptı. Babacan, Ortadoğu ve Avrupa'daki gelişmelere dikkat çekerek, " Şu anda ben açık söyleyeyim hem kamu kesimi hem de bankalarımız için hata oranının son derece küçük olduğu bir dönemdeyiz. Hatalara şu anda tolerans gösterecek küresel ve bölgesel bir konjonktür yok. Çok dikkatli olmamız gerekir. Her adımımızı hesaplı atmamız gerekmekte. Hem kamu bankalarına hem de özerk bankalara büyük bir görev düşmektedir. Türkiye'nin en önemli dayanak noktalarından biri yüksek sermaye rasyosuyla, övgüyle anılan bir sektör; Türk bankacılık sektörü. Öte yandan da kuşkusuz banka yöneticlierimizin basiretli duruşları var. Bu sağlam dayanak noktasını güçlendirmemiz gerekir asla bir zayıflığa izin vermememiz gerekir. " diye konuştu. Konuşmasında yaklaşan seçimlere de dikkat çeken Babacan, " Bazı muhalefet partileri kime daha fazla para veririm yarışına girerken, bizim basiretli duruşumuz, asla tavize yer yokun göstergesi. 2023'in Türkiyesi için bugünden hazırlık yapıyoruz. 2 trilyon dolarlık bir milli gelir hacmine ulaşmış 500 milyar doların üzerinde ihracat hedefi olan bir Türkiye hayal ediyoruz. 2023 için Türkiye'nin bankacılık sisteminin de hedefler çizmesi gerekir. " dedi.

BABACAN'DAN "İDELOJİK" GÖNDERMESİ

İş gücü, yatırım ortamı ve İstanbul'u finans merkezi ile ilgili hazırlıklarının sürdüğünü kaydeden Babacan, seçimlerden hemen sonra yasama dönemi içinde çalışmaya başlayacaklarını kaydetti. Bunun için sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerinin de önemli olduğunu kaydeden Babacan, son dönemde ismi sık sk anılan TÜSİAD'a da gönderme yaptı. Babacan, " Bazı sivil toplum kuruluşlarımızda bazı kurumlarda ideolojik düşünceler ağır basabiliyor. Seçimler bittikten sonra akıllarını başlarına topladıktan sonra bunların istişarelerini yaz aylarındna yapıp mutabakat zemini oluşturup bu adımları atmayı düşünüyoruz. " dedi.

" YUNANİSTAN'IN İFLASINA KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMELİDİR "

Yunanistan 'daki finansal krize de değinen Bakan Babacan, " Yunanistan'ın iflasına asla izin verilmemelidir. Bunun herkes için öngörülemeyen sonuçları olacaktır. AB'ye üye bir ülkenin borcunu ödemeyecek bir duruma düşmesinin sonuçları çok kötü olabilir. IMF ortak bir finansmanla Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerin sorunlarına çözüm üretmeye çalışmakta. Piyasa borcu da kademe kademe IMF, AB borcuna dönüyor. İlave finansman sağlanmalı ilave finasmanın rakamı bellidir. Temerrüte düştükten sonra Almanya, Fransa'ya bu durumun maliyet getirmeyeceğini zannemiyorum. " şeklinde konuştu.

" ÖNCELİĞİMİZ, İstanbul'UN ULUSLARARASI BİR FİNANS MERKEZİ OLMASIDIR "

TBB Başkanı Hüseyin Aydın genel kurulun açılış konuşmasını yaptı. TBB Başkanı Aydın, birlik olarak amaçlarına değindi. Aydın, " Birlik olarak önceliğimiz, istikrarlı bir ortamda, ekonomik faaliyeti finanse etmek için finansal sektörün verim ve etkinliğinin artırılarak, uluslararası büyüklüğe ve güce ulaşması ve İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olmasıdır. Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilen, Strateji ve Uygulama Planının kısa sürede uygulamaya geçirilmesi beklenmektedir " dedi.

" 2011 İTİBARİYLE VERİLEN KREDİLER TOPLAMI 58 MİLYAR LİRADIR "

Aydın'ın ardından, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de bir konuşma yaptı. Bilgin, " Bugün Mart ayı sonu itibariyle Rusya'dan sonra ikinci sıradayız. Aktif karlılık bakımından Endonezya'nın ardından Brezilya ile ikinci sıradayız. Tüm bunların yanında G20 ülkeleriyle AB üyesi ülkeler arasında hane halkının borcunun gayri safi milli hasılaya oranı bakımından Türkiye ön sıralardadır. Dünyada bilançoları arasında en şeffaf sistemlerden biri de bizim bankacılık sistemimizdir. En iyi denetçiler denetim yapsalar küçük şeyler dışında hiçbir farklılık ortaya çıkmaz. " dedi. Bilgin, 2011 yılına ilişkin kredi tutarlarını da verdi. Bilgin, " 2011 yılı itibariyle verilen kredilerin toplamı 58 milyar TL dir. 20 Mayıs itibariyle bankacılık sistemimizin kredileri 2010 yılının Aralık ayı sonuna göre, yüzde 11. 1 artarak, 584 milyar TL'ye ulaşmıştır.

Bankaların birbirine verdiği kredileri çıkardığımızda, asıl tutar budur. 2011 yılının bu 140 günlük süresince mevduat 19. 3 milyar TL büyümüştür. 2010 ile karşılaştırıldığında kobi kredileri yüzde 10. 4 artmıştır. Bireysel krediler yüzde 12. 5 artmıştır. Kredi kartlarının çıkarınca, bireysel kredilerden konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri dahil büyüme oranı yüzde 1. 7 olmuştur. Kobi kredileri içinde en hızlı artış mikro kobilere kullandırılan kredilerdir. Konut kredileri ve ihtiyaç kredileri ve tüketici kredilerinde artışlar sektör ortalamasının üzerindedir. Konut kredilerinin toplam tutarı 7. 3 milyar TL artmıştır. İhtiyaç kredileri ise yüzde 11. 5 oranında artmıştır. " diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title