Devlet Desteği, Genetik Hastalığı Olan Aileye Gelir Oldu
Şırnak'ın Kumçatı beldesinde yaşayan ve eşi ile 3 çocuğu doğuştan sindaktili (bitişik parmak) hastası olan Emine Şimşek, devletten aldığı destekle evinin geçimini sağlıyor.
MUHAMMED FURKAN GÜNEŞ - Şırnak'ın Kumçatı beldesinde yaşayan ve eşi ile 3 çocuğu doğuştan sindaktili (bitişik parmak) hastası olan Emine Şimşek, devletten aldığı destekle evinin geçimini sağlıyor.
Kumçatı beldesinin Çadırlı Mahallesi'nde yaşayan Şimşek, doğuştan el parmakları bitişik olan eşi ile çocuklarına bakmak için çalışmaya karar verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanan Genç Çiftçi Projesi'nden faydalanan Şimşek, proje kapsamında hibe ile 6 büyükbaş hayvan aldı.
Şimşek, 6 büyükbaş hayvan sayesinde eşi ve 3 çocuğunun yanı sıra birlikte yaşadıkları kayınvalidesi ve kayınpederine de bakıyor. Hayvancılığı öğrenmeye çalışan Şimşek, hayvanların bakımı için kayınvalidesinden destek alıyor.
"Çok güzel bir proje"
Emine Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin sindaktili hastalığı nedeniyle ellerini kullanamadığı için çalışmadığını, devletten aldığı destekle ailesinin geçimini üstlendiğini söyledi.
Projenin onaylanmasıyla işe başladığını anlatan Şimşek, proje sayesinde hayvancılığa yöneldiklerini, bundan sonra ailesinin geçimini hayvancılıkla sağlayacağını belirtti.
Kayınvalidesinin de kendisine yardımcı olduğunu dile getiren Şimşek, "Hayvanların yemini verirken, temizliğini yaparken ve süt sağımı sırasında kayınvalidem bana yardım ediyor. Çok güzel bir proje. Devletin sağladığı proje sayesinde kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlıyoruz." dedi.
Çocuklarda da aynı hastalık var
Şimşek'in eşi Reşit Şimşek (33) de 10 yıl önce Mersin'in Tarsus ilçesinde el parmaklarından ameliyat olduğunu, parmak aralarının ameliyatla açıldığını ancak parmaklarını yumruk haline getiremediği için çalışamadığını, aynı hastalığın çocuklarında da bulunduğunu aktardı.
"Bu hastalık ailemde var. Kardeşlerimde de var. Çocuklarımın da da elleri bu şekilde. Erkek çocuklarının daha belirgin. Doktorlar hem genetik hem de akraba evliliğinin etkisi olduğunu söylediler. Ellerimi tam yumruk haline getiremiyorum. Bu nedenle okuyamadım, meslek sahibi olamadım." diyen Şimşek, sadece geçici işlerde çalışabildiğini söyledi.
Devletin desteğini öğrenir öğrenmez eşinin hemen başvurduğunu ifade eden Şimşek, "Çok zor durumdaydık. Bu bize ilaç gibi geldi. Allah devletimizden razı olsun." dedi.
Şimşek'in kayınvalidesi Güle Şimşek (50) ise projeyi duyduklarında çok mutlu olduklarını, gelinine yardımcı olduğunu, bu sayede geçimlerini sağladıklarını dile getirdi.
228 proje başvurdu
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bekir Kılıç, projenin Şırnak'ta büyük destek sağladığını, geçen yıl başlayan uygulamanın bu yıl da sürdüğünü söyledi.
Özelikle gençlerin projeye ilgi gösterdiğini, çok istekli olduklarını ve tarım alanında proje geliştirdiklerini aktaran Kılıç, projenin temel amacının kırsal alanda istihdamı genişletmek, hayat seviyesini ve refaha yükseltmek, gençlerin tarıma olan ilgisini artırmak, genç nüfusu tarıma yönlendirmek olduğunu vurguladı.
Kılıç, bu yıl Şırnak'ta 228 projenin başvurduğunu, her yerde tarımsal faaliyetlerin rahatlıkla yaptıklarını kaydetti.