Haberler

Devlet Tam Kadro Oradaydı

Abone Ol

Musevi İşadamı Jak Kamhi'ye Devlet Üstün Hizmet Madalyası Verildi. Devletin Tam Kadro Katıldığı Törende Cumhurbaşkanı, Kamhi İçin 'Yurtsever ve Çalışkan Kamhi Ulusumuzun Övgüsünü Kazandı' Dedi.

Musevi Türk İşadamı Jak Kamhi’ye Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildi. Devlet zirvesinin tam kadro katıldığı törende Cumhurbaşkanı Sezer, Kamhi için "Yurtsever ve çalışkan Jak Kamhi ulusumuzun övgüsünü kazandı" dedi.

ÇANKAYA Köşkü’nden ayrılmak izin gün sayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in himayesindeki son törenlerden biri olan Musevi kökenli Türk işadamı, Profilo Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kamhi’ye törenle Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildi. Törene çağrılan davetliler ikiye ayrılarak bir kısmına "eşli", bir kısmına da "eşsiz" davetiye gönderildi.

EŞLİLER VE EŞSİZLER

Eşsiz davetiye gönderilenler; eşleri türbanlı olan Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül’ün de dahil olduğu "A protokolü"ne dahil devlet yöneticileri idi. Eşli davet edilenler ise Jak Kamhi’nin ailesi ve listeyi onların belirlediği konukları idi.

SEMRA HANIM TEK İSTİSNA

Eşli-eşsiz davetiye ayırımında Erdoğan ve Gül’ün eşlerinin türbanlı olmaları ve Sezer’in "kamusal alanda türban yasağına" duyarlılığının etkili olduğu bildirildi. Devlet "A protokolü"ne dahil olup da eşli katılan tek istisna, Cumhurbaşkanı Sezer’in eşi Semra Sezer oldu. Semra Hanım’ın törene katılması, Kamhi’nin eşli gelmesiyle açıklandı.

Yaklaşık 200 kişilik seçkin davette, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri, bazı yazarlar da hazır bulundu. Davette Hürriyet’i Başyazar Oktay Ekşi ve Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu temsil etti.

SEZER TAKTI

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önerisiyle hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi’ni Cumhurbaşkanı Sezer’in onaylaması ile kararlaştırılan Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı Kamhi’ye Sezer taktı.

İlk konuşmayı yapan Sezer, "Kamhi’ye Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı tevcih etmekten mutluluk duyuyorum" dedi. İş dünyasının önderi olarak Kamhi’nin ülkeye yaptığı hizmetleri, bulunduğu görevleri sıralayan ve kişiliğinden övgüyle söz eden Sezer, özetle şöyle konuştu:

MADALYA ULUS’UN ŞÜKRANI

1995 yılının Dünya Hoşgörü Yılı olarak seçilmesinin sağlanmasında Sayın Kamhi’nin ve 500. Yıl Vakfı’nın çalışmaları etkili oldu. Atatürkçü düşünceye içtenlikle bağlı Sayın Kamhi, başkanlığını uzun yıllar sürdürdüğü İktisadi Kalkınma Vakfı aracılığıyla ve kişisel çabalarıyla, Atatürk’ün Türk Ulusuna hedef gösterdiği kalkınma ve çağdaşlaşma yolunda önemli bir aşama olan AB yönelimine güçlü destek sağladı. Kamhi, bu yurtseverliği ve çalışkanlığı ile Ulusumuzun övgüsünü kazandı. Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Kamhi’ye Ulusumuzun şükran duygularının bir anlatımıdır.

ÖRNEK ALINACAK

Sayın Kamhi, size, ülkemizin ve ulusumuzun yararına üstün başarıyla gerçekleştirdiğiniz çalışmalar nedeniyle Türk Ulusu ve kendi adıma teşekkür ediyorum. Yaşamınız ve yaptıklarınız her Türk yurttaşınca örnek alınacak, gurur duyulacak niteliktedir. 

KAMHİ’YE BRAVO

Kamhi de konuşmasında, "Bu madalya benim için en büyük gurur kaynağıdır" dedi. "Ülkesine hizmet etmek her yurttaşın görevidir" diyen ve bu hizmeti yapabilmenin önüne açılacak fırsatlara da bağlı olduğunu anlatan Kamhi, bu fırsatı ilk eski Başbakan Bülent Ecevit’in tanıdığını ve daha sonraki cumhurbaşkanları, başbakanlar ve dışişleri bakanlarınca sürdürüldüğünü anlattı. Türkiye’nin mutlaka AB üyesi olması gerektiğini vurgulayan Kamhi, Sezer, Erdoğan ve Gül’e teşekkür etti.

Gönüllü lobici

TÜRK sanayiinin en eskilerinden, 82 yaşındaki Jak Kamhi’nin bu madalyaya uzanan öyküsü, binlerce aileye geçim sağlayan yatırımları dışında, politik bir yön de taşıyor. Kamhi, Türkiye lehine sık sık devreye girmiş gönüllü bir lobici.

Kamhi’nin dış politikada bilinen en önemli katkısı, ’Kıbrıs Barış Harekátı’ sonrası ABD’nin ambargo kararına dayanıyor. ABD Kongresi’nin Şubat 1975’te Türkiye’ye yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, ABD’ye yolladığı 10 kişilik işadamı heyetinde o da vardı. Amaçları, Kongre’yi ambargonun kaldırılması için ikna etmekti.

ARABULUCU KAMHİ

Fransa’yla ilişkilerde de birçok olayda Türkiye için devreye girdiği biliniyor. En sonuncusu, geçen aralık, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili Fransa Parlamentosu’nda görüşülen yasa tasarısı sırasında oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve hükümet nezdinde, oylamanın yapılmaması için çalıştı.

İsrail ile olan ilişkilerde de, herhangi bir sorun olduğunda yine Kamhi’nin  etkisine başvurulduğu sık sık anlatılır. Yine en son geçen yıl, Hamas Lideri Halid Meşal’in Ankara’da Türk yetkililerle görüşmesi sonrası gerginleşen Türkiye-İsrail ilişkilerinde, arabuluculuğu Kamhi’nin üstlendiği, İsrail’in tepkilerini yumuşattığı konuşuldu. Bu politik gücü nedeniyle, aşırı dinci çevrelerin de her zaman hedefi oldu. Hatta 1993’te Beylerbeyi’nde bir suikaste uğradı. Zırhlı aracı sayesinde yara almadan kurtuldu. 

Ne mutlu Türküm diyene

JAK Kamhi konuşmasında törende hazır bulunan iki oğlu Hayati ve Jefi’ye teşekkür etti. Kamhi, "Bu ödülün büyük kısmını eşimle paylaşıyorum, ona şükranlarımı sunuyorum" dedi. Kamhi konuşmasını, Atatürk’ün, "Ne mutlu Türküm diyene" sözü ile tamamladı. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca bilen Kamhi’ye, Türkiye’den önce Fransızlar 1991’de "Legion d’Honneur" vermişti. 2003’te de İspanya Kralı’ndan bir madalya almıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title