Haberler

Dha Dış Haber / Analiz - İngiliz İşçi Partisi'nin Yeni Lideri Corbyn Türk Bölgesinden Vekil

Abone Ol

İşçi Partisi'ni 2020 genel seçimlerine taşıyacak yeni lideri Jeremy Corbyn'in, Başbakan seçilmesi durumunda, bugüne kadar Türkiye'nin en büyük müttefiki olan İngiltere ile ilişkilerin nasıl gelişeceği merak konusu oldu.

İşçi Partisi'ni 2020 genel seçimlerine taşıyacak yeni lideri Jeremy Corbyn'in, Başbakan seçilmesi durumunda, bugüne kadar Türkiye'nin en büyük müttefiki olan İngiltere ile ilişkilerin nasıl gelişeceği merak konusu oldu.

İşçi Partisi liderliği için yürüttüğü seçim kampanyası boyunca Cemevi  ve çeşitli Türk örgütlerine ziyaretlerde bulunan yeni lider Corbyn, geçen aya kadar oğlunun çalıştığı Türk bilgisayarcıyı da sık sık ziyaret ediyordu.

Türklerin en çok yaşadığı bölgelerden olan Islington'dan milletvekili olan Jeremy Corbyn, İngiltere'deki Ermeni soykırım yasa tasarısının ilk kez 24 Ocak 2006'da parlementonun gündemine getirilmesine ön ayak olan milletvekilleri arasındaydı.

Soykırım tasarısının imzacılarından O dönemde iktidardaki İşçi Partisi milletvekili Stephen Pound tarafından hazırlanan "Assyrian and Armenian Genocide in 1915" başlıklı tasarı, o dönem 60 milletvekili tarafından imzalandı. İmzacı milletvekillerinin 41'i iktidardaki İşçi Partisi'ne üyeydi.

Bu milletvekilleri arasında geçtiğimiz aylarda yapılan Türkiye konulu toplantılara ev sahipliği yapan Global Strategy Forum'un başkanlığını da yürüten Muhafazakar milletvekili Michael Ancram, Türkçe konuşan toplumun yoğun yaşadığı Hackney bölgesinin milletvekili Diana Abbot ve geçtiğimiz hafta İşçi Partisi lideri seçilen Islington milletvekili Jeremy Corbyn de bulunuyordu.

İmzacılar arasında en ilginç isim ise İngiltere'nin AB'den sorumlu bakanı Chris Bryant'tı. Bugün Türkiye'ye verdiği desteği, "Sevgililer arasındaki tutkulu aşk"a benzeten Bryant'ın imzası halen tasarıda yer alıyor.

Rahip Tutu'nun Erdoğan'a mektup yollamasına eşlik etti

Jeremy Corbyn, 2010 yılının Ağustos ayında Güney Afrikalı insan hakları savunucusu, Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu'nun, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'a Kürt sorununun barışçıl çözümü için gücünü ve yetkisini kullanmasını istediği mektubu döneminde de gündeme geldi.

Tutu, mektubunda Erdoğan'a Güney Afrika merkezli Kürt İnsan hakları Eylem Grubu'nun (KHRAG) yardımını da önermişti. Grup, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını savunan uluslararası bir imza kampanyası başlatmıştı.

Mektubu 10 Ağustos tarihinde Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'ne KHRAG Başkan Yardımcısı Rahip Matthew Essau tarafından iletilecekti. Essau'ya Britanya parlamenterleri Siobhain McDonagh, Jeremy Corbyn, liberal demokrat siyasetçi Jonathan Fryer, insan hakları hukukçusu Frances Webber ve eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone eşlik ediyordu.

Demirtaş liderliğindeki BDP'ye destek vermişti

Corbyn 2 Şubat 2012 tarihinde dönemin BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve milltevekili Nazmi Gür'ün katıldığı İngiliz Parlamentosu'ndaki bir toplantıya konuşmacı olarak katılmış ve BDP'ye destek vermişti.

Jeremy Corbyn, son dönemlerde 2010 yılındaki KCK davasını izleyen heyetin içinde gözlemci olarak yeralırken, 2013'te de Gezi Parkı eylemleri esnasında birçok ünlü ismin de yer aldığı imza kampanyasına katılmıştı.

FT'deki "Türkiye Başbakanına Açık Mektup" imzacılarından

Erdoğan'a karşı Financial Times'ta yayınlanan ve sert eleştiriler içeren  "Türkiye Başbakanına Açık Mektup" adlı metnin imzacıları arasındaydı.

Corbyn o dönemde,  liderlik sonrası kabinede en önemli koltuk olan Gölge Maliye Bakanlığı'nı teslim ettiği John McDonnell'ın aralarında olduğu 20 milletvekili ile İngiliz hükümetinin Türkiye'ye karşı harekete geçmesi çağrısında bulunmuş ve bu konuda parlamentoya önerge sunmuştu.

(Fotoğraflı) - Londra

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İşçi Partisi Türkiye Dha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title