Haberler

Dha Yurt Bülteni - 13

Abone Ol

Derik Kaymakam Safitürk'ün şehit olduğu saldırıya kınamaMardin'in Derik İlçesi'nde PKK'lıların el yapımı patlayıcı makam odasına yerleştirirek patlatması sonucu Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesi, ilçedeki protokol üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcisi tarafından...

Derik Kaymakam Safitürk'ün şehit olduğu saldırıya kınama

Mardin'in Derik İlçesi'nde PKK'lıların el yapımı patlayıcı makam odasına yerleştirirek patlatması sonucu Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesi, ilçedeki protokol üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcisi tarafından yapılan basın açıklaması ile kınandı.

Derik'teki okullarda okuyan öğrenciler de Kaymakam Safitürk için hazırladıkları yazıları hükümet konağı girişindeki kapıya astı.

10 Kasım günü saat 12.15 sıralarında makam odasına tuzaklanan el yapımı patlayıcının, uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu şehit olan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk için ilçede görev yapan protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bugün biraraya gelerek, kınama mesajı yayınladı.

Eğitim Birsen, Türkiye Gençlik Vakfı (TUGVA), Tarım Orman Çalşanları Birliği Sendikası (TOÇ BİRSEN), Derik Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Şahinkaya, Asliye ve Hukuk Hakimi Sina Akar, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay'ın katıldığı basın açıklaması ile kınama mesajı yayınlandı. Patlamanın meydana geldiği hükümet konağına asılan dev Türk Bayrağı'nın altında toplanan kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Türkiye Gençlik Vakfı İlçe Temsilcisi Kerem Osmanoğlu, duygu dolu konuşmasında, "Kaymakamımız bilindiği üzere 10 Kasım Perşembe günü makamında uğradığı menfur saldırı sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı Gaziantep'te, tüm müdahalelere rağmen 11 Kasım Cuma sabahı şehadet şerbetini içmiştir. İlçe Kaymakamımız 2015 tarihinde ilçemize atanmış olup, yaptığı hizmetlerle ön plana çıkmıştı. Bütün benliğiyle kurumların içinde bizzat bulunmuş ve projelerinin en iyi şekilde olması için vargücüyle çalışmıştır. 2016 Eylül ayında İçişleri Bakanlığı tarafından Belediye Başkanı olarak atanmıştır. Kaymakamımız yıllarca Derik'te yapılmamış hizmetleri yapmaya çalışmış, sosyal kültürel hayatın gelişmesi için bir çok projeye kısa zamanda imza atmış ve şehadet şerbeti içtiği güne kadar da devam etmiştir. Kaymakamlık makamına gelen herkese kucak açıp, 'Yaratanı severim yaradandan ötürü' felsefesiyle yaklaşmıştır. Çünkü babası Asım Bey'den aldığı terbiye, bunu gerektiriyordu. Biz tüm sendika olarak ilçe halkıyla beraber, Türkiye Sevdalıları olarak, Muhammet Fatih Safitürk abimizi çok sevdik. Muhammet Fatih Safitürk abimiz bizlere, 'Devletim bana yatırım yaptı, çok emek harcadı, nice yetimlerin hakkı var' derdi. Merak etme mert ve yürekli güzel İnsan sen o borcu en kutsal mertebelerden biri olan şehitlikle ödedin. Tekrar buradan kaymakamımızın ailesinin ve Türkiyemiz'in başı sağolsun. Bu menfur terör saldırısını lanetliyoruz ve bir daha bu olayların yaşanmamasını Allah'tan niyaz ediyoruz" dedi.

Basın açıklamasına katılanlar, yapılan konuşmanın ardından saldırının meydana geldiği Kaymakamlık Makam Odası'na kırmızı karafiller bırakıldı. Hükümet Konağı'nın önünde yapılan duaların ardından protokol üyeleri dağıldı.

Öte yandan Derik'teki okullarda okuyan öğrenciler ve bazı vatandaşlar, şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk için duygu ve düşüncelerini anlatan yazılar astığı görüldü. 6'ıncı sınıf öğrencilerinden Eylül Esen, buraya astığı duygu yüklü yazısında, "Gencecik yaşında öldürdüler Kaymakamı, kaldı küçük melek yüzlü Asim ile annesi. Nasıl kıydınız? Küçük Asımı yetim bırakmaya, seni hiç unutmadık. Hiç de unutmayacağız, her zaman kalbimizde yaşayacaksın, sen hiç ölmedin, hiç de ölemezsin" şeklinde tepkisini dile getirdiği görüldü.

Hükümet konağında meydana gelen patlama nedeniyle resmi işlemlerin, güvenlik nedeniyle yapılamadığı öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------

Yapılan konuşma

Okunan dualar

Öğrencilerin hükümet konağı girişine astığı yazılar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Emrullah KARAKAŞ / DERİK (Mardin), -

=======================================================

Hatay'da 300 polisle huzur operasyonu

Hatay'ın merkez Antakya İlçesi'nde 'DOM Aşireti'ne mensup vatandaşların yaşadığı 2 mahalleye, 300 polisle huzur operasyonu düzenlendi.

Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından, 'DOM Aşireti üyelerinin yaşadığı Emek ve Altınçay mahallelerine 300 polisin katılımıyla operasyon düzenlendi. Özel harekat polisleri ile narkotik polislerin de destek verdiği operasyonda, uyuşturucu madde araması yapıldı. Emek Mahallesi'ndeki pazar yerinde satışı yapılan kaçak sigaralara el koyuldu. Operasyon sırasında arandığı belirlenen araçlar ele geçirildi. Yapılan kimlik kontrollerinde de aranan bazı kişiler yakalanarak gözaltına alındı.

Hatay Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, buna benzer operasyonların önümüzdeki günlerde de edeceğini söyledi.

Görüntü Dökümü

-----------------

Pazar yerinde denetim yapan polislerden detay

Mahalle aralarında denetim yapan polisler

Bir vatandaşın üzerinin aranması

Özel harekat polisleri ve zırhlı araçlar

Süre: 1'36" Boyut: 50 MB

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK / ANTAKYA, (Hatay),

=======================================

Uzlaşma sağlandı, İZBAN'daki grev sona erdi (4)

HAMZA DAĞ'DAN İZBAN GREVİ AÇIKLAMASI

İzmir'de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN'daki grevin yapılan görüşmeler sonrası anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından Ak Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, açıklama yaptı. "Binali Yıldırım varsa, sorun yoktur" diyen Dağ, şunları söyledi:

"8 Kasım Salı günü İZBAN'da başlayan grev, 8'inci gün sonunda Başbakan Binali Yıldırım'ın devreye girmesi ile çözüldü. İzmir Milletvekili olduğu günden bu yana İzmir'de meydana gelen her türlü krizin çözümünde aktif rol oynayarak İzmir'in her konuda önünü açan Binali Yıldırım, İZBAN krizinde de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a talimat vererek sorunun çözümünü sağlamıştır. İzmirlilerin gönlünde ayrıca yer edinmiş olan Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın İzmir'de spordan ulaşıma, sağlıktan eğitime kadar her alanda İzmir'e çok büyük katkılar yapmış olduğunu ve sorunların çözümü noktasında tek adres olduğu bugün tekrar görmüş olduk. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım İzmir'e ve İzmirlilere, sevda ile aşk ile hizmet ile bağlıdır. Allah'a çok şükür ki İzmirliler de Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın bu sevgisini karşılıksız bırakmamakta, Başbakanlarına her fırsatta sahip çıkmaktadır. Siyasette bundan daha güzel bir duygu yoktur. Bunun için artık İzmir'de herkesin dediği gibi Binali Yıldırım varsa, sorun yoktur" dedi.

Mehmet GÜNEY/İZMİR,

=======================================================

Tunceli'de Seyit Rıza ve arkadaşlarına anma

Tunceli'ye 1937-38 yılında düzenlenen askeri harekat sonrası "Dersim olaylarının" lideri olduğu gerekçesiyle yakalandıktan sonra 8 arkadaşıyla birlikte Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları, Tunceli'deki Seyit Rıza Meydanı'ndaki anıtına mum bırakılarak anıldı.

Aralarında Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un da bulunduğu çok sayıda kişi Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya geldi. Burada ilk önce Seyit Rıza anıtının önünde mum yakıldı ve anıta karanfiller bırakıldı. Ardından 1937-1938 yılında hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan Demokratik Alevi Derneği Eş Genel Başkanı Dursun Demirtaş, 1937-38 yılında hayatını kaybedenleri hiç unutmayacaklarını belirterek, "79 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı'nda Seyit Rıza ve arkadaşları, 15 Kasım 1937'de idam edildi. Bir kez daha onların şahsında 1937-38 Dersim katliamında yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız. Türkiye tarihi, örtülmeye çalışılan katliamlarla doludur. 1920 Koçgiri, Ağrı'da Zilan'da, Dersim'de, Maraş'ta, Çorum'da, Robaski'de katledilenler ile 79 yıl önce Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam eden ve Dersim'de 50 binden fazla insanı katleden bu zihniyet, egemen ideolojinin ürünüdür. 38'de Dersim'de CHP'nin katil ulusalcılığı ile günümüzde AKP'nin asimilasyonu arasında bir fark yoktur. Tekçi yapılar bu toprakları her zaman kana bulamıştır. Bu zihniyet emperyalist devletlerin besleyip büyüttüğü vahşi IŞİD çetesi eliyle Suriye, Irak, Şengal, Kobane, Rojava ve bölgemizde katliamlar yapmaya devam etmektedir. Türkiye'de gelişen her türlü haklı ve demokratik talebe dair zor kullanarak cevap vermektedir" dedi.

Dersim olaylarına ilişkin arşivlerin açılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Dersim halkı kimliğini, kültürünü, onurunu ve inancını korumak için bu saldırılar karşısında direnişe geçmiştir. 1937-38'de bu saldırılarla Dersim baştan aşağı yangın yerine dönüştürülmüştür. Kadın, yaşlı, çocuk, genç demeden 50 binin üzerinde Dersimli katledilmiştir. Dersim'de şark ıslahat planı ve mecburi iskan ve İstiklal Mahkemeleri uygulandı. Bu uygulamalar ve soykırım politikaları Dersim raporlarında belgelenmiştir. Aradan 70 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala uygulanan soykırım politikalarına ret ve inkar politikalarından hala vazgeçilmemiştir. Dersim kayıtlarını ve arşivlerini açıklayın, bu topraklarda bir daha katliam ve soykırım yaşanmaması için adım atın. Artık yalan ve hile değil gerçeklerle yüzleşilmesini istiyoruz."

Yapılan konuşmanın ardından katılımcılara lokma dağıtıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Grubun Seyit Rıza heykelinin önünde mum yakıp karanfil bırakması

Saygı duruşunda bulunulması

Yapılan konuşma

Hayatını kaybedenler için katılımcılara lokma dağıtımı

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: TUNCELİ,

=============================================

Vali Aksoy ve protokol, aşiret liderleri ile yemekte bir araya geldi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve protokol üyeleri, bugün bölgedeki aşiret liderleri ile polisevinde verilen yemekte bir araya geldi.

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy bölgemizin önde gelen aşiret önderleri ile öğle yemeğinde buluştu. Diyarbakır Polis Evinde düzenlenen yemeğe Vali Aksoy'un yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ve aşiretlerin önde gelen temsilcileri katıldı. Yemekte, son dönemde bölgemizde yaşanan olaylar hakkında karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Bölgede birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak için herkesin üzerine düşeni yapmasının önemine vurgu yapıldı" denildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Vali ve protokol üyeleri konuklarla tokalaşırken

Aşiret liderleri ve konuklar masada otururken

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: DİYARBAKIR,

=======================================================

Hatay'da 300 polisle huzur operasyonu

Hatay'ın merkez Antakya İlçesi'nde 'DOM Aşireti'ne mensup vatandaşların yaşadığı 2 mahalleye, 300 polisle huzur operasyonu düzenlendi.

Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından, 'DOM Aşireti üyelerinin yaşadığı Emek ve Altınçay mahallelerine 300 polisin katılımıyla operasyon düzenlendi. Özel harekat polisleri ile narkotik polislerin de destek verdiği operasyonda, uyuşturucu madde araması yapıldı. Emek Mahallesi'ndeki pazar yerinde satışı yapılan kaçak sigaralara el koyuldu. Operasyon sırasında arandığı belirlenen araçlar ele geçirildi. Yapılan kimlik kontrollerinde de aranan bazı kişiler yakalanarak gözaltına alındı.

Hatay Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, buna benzer operasyonların önümüzdeki günlerde de edeceğini söyledi.

Ramazan ÇELİK / ANTAKYA (Hatay),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muhammet Fatih SAFİTÜRK Dersim Derik PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title