Haberler

Dha Yurt Bülteni - 23

Abone Ol

Bakan Işık: 'Evet' vermekle, CHP'deki değişimin önünü açacağızMİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle CHP'nin kendisini yenilemek zorunda kalacağını öne sürerek, "Yani aslında biz 'Evet' vermekle CHP'ye iyilik yapmış olacağız.

Bakan Işık: 'Evet' vermekle, CHP'deki değişimin önünü açacağız

MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle CHP'nin kendisini yenilemek zorunda kalacağını öne sürerek, "Yani aslında biz 'Evet' vermekle CHP'ye iyilik yapmış olacağız. Oradaki değişimin de önünü açmış olacağız" dedi.

Bugün akşam saatlerinde Erzincan'a gelen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ak Parti İl teşkilatı tarafından düzenlenen programa katıldı. Bakan Işık, burada yaptığı konuşmada yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı sistemine değindi. Yeni sistemde partilerin koalisyon hesapları yapayacağını belirten Bakan Işık, "Yeni sistemde hiçbir parti öyle yüzde 10 alacağım, yüzde 15 alacağım, koalisyona gireceğim gibi bir hesap yapamayacak. Birinci turda bir parti yüzde 50'yi yakalarsa hükümeti kuruyor. Yakalayamazsa ikinci turda en çok oyu alan iki parti tekrar yarışıyor. Eğer partiler kendi aralarında ittifak yapacaklarsa bunu seçimden önce yapmak zorundalar. Siz de oy verirken kimin kiminle ittifak yaptığını görerek oy vereceksiniz. Şimdi yüzde 25 de yetmiyor, yüzde 50 de az" dedi.

'SOLUN İKTİDAR OLAMADIĞI SİSTEMDE CHP'NİN KARŞI ÇIKMASI NORMAL'

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin CHP'deki değişimin önünü açacağını ifade eden Bakan Işık, "Yüzde 25'i bulamayan Kılıçdaroğlu yüzde 50'yi bulabilir mi? Peki 16 Nisan'da evet çıkarsa ne olur? CHP'nin tabanı; Sayın Kılıçdaroğlu, bu iş seninle olmuyor. 25'i bulamadın, 50'yi sen nasıl bulacaksın? En iyisi CHP'ye müsaade et. CHP kendini bir yenilesin. Kim gelebilir, halkın değerlerine sahip, halktan yüzde 50 oy alabilecek, halkın içinden insanın gelmesi lazım ki, halkta ona ne yapsın, oy versin. Bu dönüşüm CHP için de, Türkiye için de olumlu olmaz mı? Yani aslında biz 'Evet' vermekle CHP'ye iyilik yapmış olacağız. Oradaki değişimin de önünü açmış olacağız. Demokrasinin daha yaygınlaşmasının, daha kökleşmesinin önünü açmış olacağız. Solun iktidar olamadığı bir sisteme CHP sonunu kadar karşı çıkması gayet normaldir."

Bakan Işık konuşmasının ardından Vali Ali Arslantaş ile 3. Ordu Komutanlığı'nı ziyaret ettikten sonra Erzincan'dan ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------

Salondan detay

Bakan Işık'ın konuşması

Valiliği ziyareti

Haber-Kamera: Coşkun MENEK/ERZİNCAN,

===============================

Bakan Bozdağ: ABD, vizesini iptal ettiği kaç kişiyi aradı? (3)

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞININ 18'E İNDİRİLMESİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hacıbektaş Veli Üniversitesi'nde esnaf, sanayici ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Bakan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, "Milletvekili seçilme yaşının 18 doldurma olarak yeniden düzenlemesi, gençliğimize ve geleceğimize yaptığımız en büyük yatırımdır. Gençlerine güvenmeyen milletlerin ve devletlerin geleceği asla aydınlık olamaz. 56 ülkede seçilme yaşı 18, Almanya'da 18, İspanya'da 18, Hollanda'da 18, pek çok ülkede 18'i dolduran seçiliyor. Onların çocukları bunları yapabiliyor da, gençleri yapabiliyor da bizimkiler niye yapamasın? Onlar yapınca doğru oluyor da biz yapınca niye yanlış oluyor? Yeni döneme hepimizin alışması lazım" dedi.

'HEM MECLİSE HEM DE CUMHURBAŞKANINA SİLAH VERİYORUZ'

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, Meclisle hükümet arasındaki uzlaşmazlığın hakemliğini millet yapacağını belirten Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

"Düşünün bir Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilmiş önünde 5 yıl var, seçimi yenilediğinde bu 5 yılı yakacak, aday olup olmayacağı, bir daha seçilip seçilmeyeceği belli değil. Bir maceraya girecek, kolay kolay akıllı bir cumhurbaşkanı keyfi bunu kullanabilir mi? Biz bu müeyyideyi niye getiriyoruz? Bu yetkiyi kötüye kullanılmasın, ferdi kullanılmasın. Meclis seçimini yenileme kararı alarak Cumhurbaşkanlığı seçimini de yenileyebilecek. Şu andaki parlamentoda, anayasada bu yetki yok. İlk defa ama, kendi de seçime gidecek. Böylelikle diyorki anayasa, 'siz seçimleri karşılıklı veya tek taraflı yenileyebilirsiniz bu hakkınız var. Ama bunu yaptığınızda kendi seçiminizi de yenileyeceksiniz.' İkisine de silah veriyor. Sen karşıya ateş edersin, o kurşun seni de vurur. Niçin bunu yapıyoruz? Denge ve denetleme için yapıyoruz. Hani diyorlar ya denge, denetleme yok. Denge denetleme var işte. Meclisle hükümeti uzlaşmaya, birlikte çalışmaya zorluyoruz. Eğer uzlaşamaz, birlikte çalışamazlarsa da onların eline krizi çözecek bir imkan veriyoruz. Halkın hakemliğine git, al faturayı halk birine kessin, bu iş bitsin, tartışmayı daha fazla uzatmayın diye bir adım atılıyor? Onun için bu Meclisi güçlendiren bir yetki hem Meclise seçimleri yenileme imkanı vermesi, hem de Cumhurbaşkanlığı yenileme hali de kendisini de seçime gitme zorunluluğu Meclisi güçlendiriyor."

'YENİ DÖNEMDE BAKAN SAYISININ AZALDIĞINI GÖRECEĞİZ'

Yeni sistemde bakanlık sayısının da azalacağının görüleceğini belirten Bakan Bozdağ, "Şimdi de deniyor ki; 'bakanlar yok', sonra da diyor ki, '100 bakan mı olacak, 200 bakan mı olacak, o da belli değil?' Anayasanın hükümleri çok açık. Cumhurbaşkanını halk sandıkta seçecek, kabineyi de cumhurbaşkanı kendi oluşturacak. Cumhurbaşkanı yardımcılarından ve bakanlardan oluşacak. Bunlar cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belli olur. Biz hükümet olduğumuzda Türkiye'nin 35 bakanı vardı, biz bunu 25'e indirdik daha da azaltmamız gerekiyor. Yeni dönemde bunun daha da azaldığını hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, daha sonra Nevşehir Şehitliği'ne geçenek, şehitlik ile ilgili Belediye Başkanı Hasan Ünver'den bilgi aldı, şehitler için dua etti. Bozdağ, ardından Nevşehir'den ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------

-Adalet bakanı Bekir Bozdağ Hacıbektaş Üniversitesinde konuşması

-Bakana Belediye başkanı Hasan Ünver'in Avanos yapımı çanak tabak hediyesi

-Bakanın Şehitliği gezmesi

Haber-Kamera: Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR,

=================================

81 ilde eş zamanlı operasyonda 414 kişi gözaltına alındı

EMNİYET Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı'nın koordinesinde 81 ilde düzenlenen operasyonda, haklarında yakalama kararı bulunan 414 kişi gözaltına alındı. Operasyonunda ayrıca 100 kilogram esrar, 2.5 kilo metamfetamin ele geçirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ülke genelinde 5 bin 500 personelin katılımı ile Cuma günü 81 ilde şafak operasyonu düzenledi. Operasyon kapsamında haklarında kesinleşmiş hapis cezası ve yakalama kararı bulunan 414 kişi gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında 100 kilogram esrar, 2.5 kilo metamfetamin, 15 ecstasy hap, 51 kök hintkeneviri, 6 tabanca, 8 ruhsatsız av tüfeği ile 17 parça tarihi eser ele geçirildi.

Haber: ANKARA,

=================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bekir Bozdağ Fikri Işık Nevşehir Erzincan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title