Haberler

Dha Yurt-Soma Faciasında Alp Gürkan'a Dava

Abone Ol

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili şirketin patronu Alp Gürkan ve 4 yönetim kurulu üyesi hakkında, son bilirkişi raporundan sonra iddianame hazırlandı.

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili şirketin patronu Alp Gürkan ve 4 yönetim kurulu üyesi hakkında, son bilirkişi raporundan sonra iddianame hazırlandı. İddianamede, Alp Gürkan ve yöneticilerin, 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Savcılık ayrıca bu davanın, halen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 6'sı tutuklu 46 sanıklı davayla birleştirilmesini de talep etti. İddianameyi kabul eden mahkeme, sanıkların bulundukları illerde ifadelerinin alınmasına karar verdi.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına başlandı. Mağdur ailelerin avukatlarının suç duyurularına rağmen, faciadan sonraki basın toplantısında "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" açıklaması yapan şirketin sahibi Alp Gürkan hakkında ise savcılık takipsizlik kararı verdi, bu karara yapılan itiraz da reddedildi. Alp Gürkan, savcılığa ulaşan o dönemdeki ifadesinde, "Kazanın meydana geldiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. isimli şirketin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin Yönetim Kurulu Başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda 'şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var' demem gayet doğaldır. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz" dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA AĞIR SUÇLAMALAR BULUNUYORDU

Faciayla ilgili geçen şubat ayında hazırlanan bilirkişi raporu geçen ağustos ayında açıklanınca, Alp Gürkan ve haklarında dava açılmamış olan yöneticiler de suçlandı. Bilirkişi raporundaki suçlamaları göz önünde bulunduran savcılık, yeni delil ortaya çıktığı gerekçesiyle soruşturma için Akhisar Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Sulh Ceza Hakimliği kovuşturmaya yer olduğu kararını kaldırdı.

BİLİNÇLİ TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET VERMEKTEN DAVA AÇILDI

Bu gelişme üzerine, Alp Gürkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında tekrar soruşturma yapıldı. Yaklaşık üç ay süren soruşturma sonunda Soma Cumhuriyet savcılığı hazırladığı fezlekeyi, iddianameye dönüştürülmesi için ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı da Alp Gürkan ile yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Nalen Soma davası yargılamasının sürdüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de iddianameyi kabul etti. Savcılık mahkemeden, bu davanın, devam etmekte olan davayla da birleştirilmesini talep etti. Bunun üzerine haklarında iddianame düzenlenen kişilerin adreslerini bulunduğu illerdeki mahkemelere talimat yazısı gönderildi. En kısa sürede gerekirse zorla getirilmek şartıylada ifadelerinin alınması istendi.

Bu arada ölen madencilerin ailerinin avukatları da haklarında iddianame hazırlanın Alp Gürkan ile diğer sanıkların tutuklanmaları için mahkemeden talepte bulundu.

Görüntü Dökümü:

Alp Gürkan'ın fotoğrafı

Taylan YILDIRIM / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı Alp Gürkan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title