DHKP C'nin Gençlik Yapılanması Davası
Yurt gazetesi muhabiri Sami Menteş'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 29 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 20'şer yıla ka...
Yurt gazetesi muhabiri Sami Menteş'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 29 sanığın, terör örgütü DHKP-C'nin gençlik yapılanmasına ilişkin, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında gazeteci Menteş'in de bulunduğu 18 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmayı ilk gününde CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün, Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Melda Onur izlerken, ikinci günde ise İlhan Cihaner izledi.
Duruşmanın ikinci gününde mahkemeye yazılı savunma sunan Sami Menteş, kendisine isnat edilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirtti. Menteş, hiçbir örgütle uzaktan yakından bir ilişkisi olmadığını savundu.
"Dünyanın en genç gazetecisi olarak buradayım"
Türkiye'de gazetecilerin her zaman bir şekilde susturulmak istendiğini ve bunun bazen faili meçhul cinayetler, bazen de tutuklamalarla yapıldığını öne süren Menteş, "Saygın gazeteci örgütleri ve insan hakları kuruluşları, Türkiye'yi dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olarak görmekte. Ben de bu hapishanede dünyanın en genç tutuklu gazetecisi olarak yer alıyorum" ifadelerini kullandı.
Menteş, 4 arkadaşıyla birlikte kaldığı evde ele geçirilen ve örgütsel doküman olduğu iddia edilen belgelerin, Çağdaş Hukukçular Derneği öğrenci komisyonunun hazırladığı dergiler olduğunu savundu.
Suç isnadına konu belgeleri, çalıştığı gazetedeki haberlerinde kullandığını aktaran Menteş, "Bilgisayarda bulunan resimler de yine haber olarak, çalıştığım Yurt gazetesinde yayınlanmıştır. Bahsettiğim haberlerin yer aldığı gazete nüshalarını mahkemeye sunacağız" ifadesini kullandı.
Hakkındaki suçlamaları tek tek sıralayarak reddeden Menteş, parasız eğitim talebi için yapılan basın açıklamalarının da suç olarak nitelendirildiğini kaydetti. Menteş, "Yasalarla güvence altına alınan ifade özgürlüğü, iddianamede suç olarak görülmektedir" dedi.
Telefon konuşmalarının suç teşkil etmediğini savunan Menteş, aleyhine ifade veren "Çelik" kod adlı gizli tanığın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Menteş, tutuklanmasıyla eğitim hakkının da engellendiğini belirterek, "Tutuklanmamış olsaydım bu sene 4. sınıfa başlayacak ve büyük olasılıkla mezun olacaktım" dedi.
Suçsuz olduğuna inandığını ve serbest kaldığında gazeteciliğe devam edeceğini aktaran Menteş, eş, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Savcı, Menteş'e tahliye istedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Zeytinburnu'ndaki Roman açılımı toplantısında "parasız eğitim" pankartı açtığı gerekçesiyle yargılanan ve hapis cezası aldığı dosyası Yargıtay'a giden Berna Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu diğer tutuklu sanıklar da suçsuz olduklarını iddia ederek, tahliye ve beraatlerini talep etti.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İdris Kurt, delil durumu, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak, tutuklu sanıklardan Sami Menteş'in tahliye edilmesini, diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Duruşmada sanık avukatlarınca savunma yapılıyor.
Adliyede müdahale
Bu arada, davayı izlemeye gelen bir grup, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda eylem yaptı. Duruşmaya verilen aranın ardından adliye girişindeki avluya inen ve burada adaleti temsil eden "Themis" heykelinin yanına oturan gruptakilerin slogan atmaya başlaması üzerine, adliyedeki özel güvenlik görevlilerince müdahalede bulunuldu. Müdahalaye direnen gruptakiler, adliye polis merkezine götürülerek haklarında işlem uygulandı.
İddianameden-
İddianamede, DHKP-C terör örgütü içerisinde (gençlik yapılanmasında) faaliyet gösteren gençlerin, kendilerini DEV-GENÇ olarak tanımladıkları ve eylemlerinde bu ismi kullandıkları ifade edilerek, özellikle ergen yaş öncesi ve ergen yaş dönemindeki gençlerin, örgüte kazandırılmadaki kolaylık nedeniyle hedef olduklarının anlaşıldığı belirtiliyor.
Sanıklar arasındaki Ebru Yeşilırmak ve Mehmet Ali Yılmaz'ın anne-babalarının da müşteki olarak yer aldığı iddianamede, muhabir Sami Menteş'in de aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 8,5 yıl ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor. - İstanbul