Haberler

Diabetli Hasta Sayısı Her 10 Yılda Bir İki Kat Artıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli diyabet ile ağız ve diş sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Diyabet hastalığı inanılmaz bir hızla artarak çağın hastalığı haline gelirken, diyabetli hasta sayısı her 10 yılda bir iki kat artmaktadır. Bu hastalıkla mücadele eden kişiler için beslenme ve yaşam koşulları üzerinde sıklıkla durulmasına karşın, diyabet hastalığını etkileyen ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmemektedir. İstanbul Aydın Üniversitesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli diyabet ile ağız ve diş sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli, "Diabetes mellitus, tüm dünyada inanılmaz bir hızla artarak modern çağın hastalığı haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2011 yılı tahminlerine göre dünyada 346 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 2030 yılında bu sayının 439 milyona yükselmesi beklenmektedir" diyerek "ülkemizde de erişkin toplumun yaklaşık %14'ü diyabetlidir. Ayrıca her 10 yılda bir diyabetli hasta sayısının iki katına çıktığı bilinmektedir" ifadelerini kullandı.

Dişeti hastalıklarının dişleri destekleyen dokulardaki kronik enfeksiyonlar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, "dişlerin çevresinde biriken bakteri plağı ve bu bakterilerin zararlı ürünlerine karşı gelişen iltihap dişeti hastalıklarını meydana getirir. Dişeti hastalıkları ileri evrelerde dişi çevreleyen kemikte erimelere ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu hastalıklardan korunmanın tek yolu, doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüdür" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, "Diyabet ve dişeti hastalıkları, tüm vücudu etkileyebilen şekilde iltihaba yol açan hastalıklardır. İlerleyen yaş, obezite, fiziksel aktivite azlığı, düşük sosyo-ekonomik durum ve stres hem diyabeti, hem diseti hastalığını tetikleyen faktörlerdir. Doğrudan birinin diğerine yol açtığı söylenemeyecek olsa da bu iki hastalık çift yönlü alarak birbirini etkiler. Diyabetli bireylerde sağlıklı bireylere göre dişeti hastalığının ve diş kayıplarının görülme oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda kan şekerinin iyi kontrol edilmemesi de dişeti hastalığı oranını ve şiddetini ciddi şekilde arttırmaktadır. Diğer taraftan dişeti hastalığının tedavisi kan şekerinindüzenlenmesine yardımcı olmaktadır" diyerek diyabetli hastaların dikkat etmesi gereken konulara değindi.

Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, "diyabetli bireylerin, stresten mümkün olduğunca uzak durmaları, beslenmelerini uygun bir diyetle kontrol altında tutmaları, fiziksel olarak aktif olmaları ve mümkün olduğunca spor yapmaları, diyabet kontrollerini düzenli yaptırmaları ve reçete edilen ilaçları belirtilen şekilde kullanarak kan şekerini kabul edilebilir bir düzeyde tutmaları, düzenli diş hekimi kontrolü yaptırmaları ve kendileri için doğru olan ağız bakımı tekniklerini öğrenerek uygulamaları son derece önemlidir" ifadeleriyle tavsiyelerde buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi Dünya Sağlık Örgütü Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title