Haberler

Dibekçi, Osmanlı Kahve Kültürünü Yaşatacak

Abone Ol

Nazilli’de babasından devraldığı kahve kavurma geleneğini 1985 yılından buyana geliştirerek marka olmayı başaran Süleyman Serttaş isimli girişimci, ilçede yabancı firmalara ait kahve içilen kafelerin artması nedeniyle Osmanlı geleneğini yaşatmak için Dibekçi’yi açtı.

Nazilli'de babasından devraldığı kahve kavurma geleneğini 1985 yılından buyana geliştirerek marka olmayı başaran Süleyman Serttaş isimli girişimci, ilçede yabancı firmalara ait kahve içilen kafelerin artması nedeniyle Osmanlı geleneğini yaşatmak için Dibekçi'yi açtı. Diğer kafelerin aksine televizyon ve internet bulunmayan Dibekçi'de sadece Osmanlı dönemine ait yerli sanat müziği çalınıyor.

Amacının, son dönemlerde insanların birbirleri ile olan diyaloglarında teknolojiye yenik düşmeleri nedeniyle sohbetten uzaklaşanları bir araya getirmek olduğunu ifade eden girişimci Süleyman Serttaş, "Osmanlı kültürünü yaşatacak 45 çeşit yerel kahvemizi kumda pişirerek, sadece hoş sohbetin olduğu, şehir trafiğinden uzak bir mekanda insanlar arası ilişkileri güçlendirmeyi ön planda tutmayı amaçladım" dedi.

"İnsana yatırım yaptık"

Faaliyete geçmesinden bu yana geçen kısa sürede büyük ilgi gören Dibekçi, Osmanlı kültürünü yakından tanımak isteyenlerin yanı sıra hoş sohbet arayan her kesimden müşteri ile doldu. Israrlar sonucu açılış töreni yapma gereği duyduğunu ifade eden İşletmeci Süleyman Serttaş, "Biz Serttaş Ailesi olarak uzun yıllar insanımıza yatırım yaptık. Kazanç her zaman ikinci planda geldi. 1985 yılından bu yana Türk Kahvesi üzerine çalışıyoruz. Yerli kahvemiz üzerine çok sayıda proje yaptık. Osmanlı kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan kahve geleneğini teknolojiyle buluşturarak dibek makinesini icat ettik. Patentini aldığımız bu makine ile Türkiye'nin dört bir yanında Osmanlı Geleneğini tanıtmış olduk. Sadece yurt içinde sınırlı kalmayan bu kültürü yurt dışında da birçok ülkeye ihraç ettik."

"Bu aroma başka yerde yok"

Gerçek ateşte ve kumda pişirerek ikram ettikleri kahvenin aromasının başka hiçbir yerde olmadığını iddia eden Serttaş, " Nazilli'de Osmanlı geleneklerinde önemli bir yere sahip olan kahvenin gerçek aromasını yansıtabilecek bir mekan yok. Yıllardan beri bu benim kafamda vardı. Bu eksikliği mesleğimden dolayı fark edince o meşhur aromayı buradaki insanlarla buluşturmak istedim. Nazilli'de kumda kahve yapan arkadaşlarımız var ama bu aromayı vermiyor. Çünkü biz gerçek ateş üzerinde yapıyoruz. Bizim burada yabancı kahve çeşitleri yok. 45 çeşit Türk Kahve çeşitleri var. Amacımız Osmanlı Kültürünü canlandırmak" dedi.

"İnsanlarımız teknolojiyle değil kendileri ile meşgul olacak"

Serttaş, modern çağın getirdikleri olan internet başta olmak üzere TV, Radyo ve cep telefonu kullanımına izin vermediklerini ifade ederek, "Biz kahvenin tadının yanı sıra aroması, görseli ve kültürü ile o günleri tekrar canlandırmak ve yaşatmak istiyoruz. Bizim burada internet yok, nargile yok, uydu yok, çanak yok, telefon yok. Yani buraya gelenler kahvenin gerçek lezzetini alacak ve karşılıklı sohbet edecek. Burada gerçek bir kahve faslı olacak. Dinlendiren Osmanlı müziklerimizde insanların modern dünyadan uzaklaşmalarını, Osmanlı kültürünü bir kahve içimi dahi olsa yaşamalarını istiyoruz."

"Kahvenin 40 yıl hatırı var"

Atasözlerinden en anlamlılarından biri olan 'Bir kahvenin kırk yıl hatırı var' sözüne büyük önem verdiğini ifade eden Serttaş, "Bir kahve bu kadar önemliyse biz de kahvenin hazırlanmasına ve sunumuna önem vermeliyiz. Çünkü buraya bir kahve içmeye gelenlerin bizde en az kırk yılı hatırı olacak" dedi.

Osmanlı Geleneği açılışta da yaşatıldı

Haftanın her günü 08.30 - 02.00 saatleri arasında hizmet verecek olan Dibekçi'nin açılış törenine katılan AK Parti Aydın Eski Milletvekillerinden Ali Gültekin Kılınç başta olmak üzere Nazilli Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Latif Akgün, oda başkanları, STK temsilcileri, işadamları, Serttaş ailesinin yakınları ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış, mehter takımı gösterileri, geleneksel Osmanlı usulü içeceklerin sunumu, kahve, bisküvi arası lokum, karahindiba şerbeti ikramı, ve çeşitli gösterilerle gerçekleştirildi. Okunan duanın ardından Dibekçi Nazilli ve çevre halkının hizmetine sunuldu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nazilli Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title