Didim'de Akdeniz'i Biraraya Getiren Festival
Aydın'ın Didim İlçesi'nde, Ziraat Odası öncülüğünde bu yıl ilk kez zeytin festivali düzenlendi.
Aydın'ın Didim İlçesi'nde, Ziraat Odası öncülüğünde bu yıl ilk kez zeytin festivali düzenlendi.
Festival, Garden Of Sun Hotel'deki saat 14.00'te oturumla başladı. Festivale, Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği (RECOMED) Başkanı Enrıco Lupi ve birlik üyeleri, CHP'li Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Uluslararası Zeytin Konseyi Başkan Yardımcısı Ender Gündüz, Tunus Zeytin Araştırma Enstitüsünden Naziha Kamoun, Tunus Ulusal Tarım Araştırma Enstitüsünden Raoudha Khald, Arnavutluk Zeytin Araştırma Temsilcisi Piro Pıca, Fas Ulusal Zeytin Temsilcisi ve Meknes Belediye Başkanı Ahmed Hilal, Fas Zeytin Araştırma Temsilcileri Noureddine Ouazzanı ve Ahmed Chegdali, İspanya'dan İşyeri temsilcileri Sofiane Ariba ile birlikte ilçede bulunan dernek ve oda temsilcileri ile ilgili üreticiler katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, zeytin festivalinin ilkini RECOMED Genel Kuruluna evsahipliği ile birleştiren Didim'in Akdeniz çanağında tarım ve turizmin aynı anda yapılabildiği nadide yerlerden biri olduğunu belirti. Tarımsal faaliyetler içerisinde zeytincilik ile ön plana çıkan Didim'in 1 milyon zeytin ağacı olduğunu ve ekimin devam ettiğini aktaran Gökdemir, üretimin yanı sıra markalaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Gökdemir, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği'ne üye olarak bölgede yetişen başta zeytin olmak üzere bölgesel ürünlerin gelişime katkıda bulunup, zeytin kültürünü oluşturmak ve yanı sıra kaliteyi artırmak, pazarlama ve paketleme işlemlerinde tecrübelerden yararlanmanın amaçlandığını ifade etti.
HEDEF AKDENİZ DİYETİNİ YAYMAK
Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Başkanı Enrico Lupi ise henüz bir yaşındaki birliğin 14 üyesi olduğuna dikkati çekip, çalışmalarının UNESCO tarafından desteklenmek amacıyla incelemeye alındığını söyledi. Birliğin amacının Akdeniz'de bir lobi oluşturmak olduğunu aktaran Lupi, böylece zeytin ve zeytinyağı kalitesini artırmak, ekonomik değeri yükseltmek, dış pazara açılmak ve en önemlisi de UNESCO tarafından desteklenen 'Akdeniz diyeti' olarak bilinen beslenme tarzını insanlığa yaymak olduğunu açıkladı.
Birlik içerisinde rekabet olmadığını ve birlik üyelerinin tecrübelerinden faydalandıklarını aktaran Lupi, "Bu birlik ile Akdeniz çanağının ekonomik gücünü göstermemiz lazım. Bu şekilde devletleri ve sosyal kurumları da birleştirecek kültürel ve ekonomik mesaj vereceğiz" dedi.
Zeytin ve zeytin yağı tüketiminin dünyada bir çok kesim tarafından henüz benimsenmediğini aktaran Lupi konuşmasını "Henüz fethedeceğimiz geniş bir bölüm var. Üzerinde bulunduğumuz çanağın önemini ve zeytin peyzajının önemini bilerek hareket etmeliyiz" diye tamamladı.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Didim'in bir turizm ilçesi olduğunu belirterek "Turizm tüketmek demektir. Sadece tüketmekle olmuyor. Devletimiz bu anlamda Toprak Reformu Yasası ile atıl vaziyette duran makilik fundalık alanları zeytinlik olarak üreticilerimize dağıttı ve şimdi 1 milyon ağacımız var. Bu üretim demektir ve önemi büyüktür" dedi.
Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi de üretime bağlı olarak zeytin tüketiminde artırılması için bilim insanları, devlet, üretici ve üniversitelerin işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Fas Zeytin Araştırma Temsilcisi Noureddine Ouazzanı tarafından makinalı dikim ve toplama konularında hazırlanan bir sunum izlettirildi.
Konuşmaların ilk bölümün ardından katılımcı birlik üyelerine plaket verildi. - Aydın