Haberler

"Diken" Üretiminde 2014 Hedefi 100 Bin Ton

Abone Ol

Anadolu'da "diken" olarak bilinen aspir bitkisinde üretimin bu yıl yaklaşık 40 bin ton gerçekleşmesinin ardından üretici ve alıcı bazında oluşan yoğun talep nedeniyle 2014 üretim hedefi 100 bin ...

MÜMİN ALTAŞ - Anadolu'da "diken" olarak bilinen aspir bitkisinde üretimin bu yıl 40 bin ton gerçekleşmesinin ardından üretici ve alıcı bazında oluşan yoğun talep nedeniyle gelecek yıl üretim hedefi 100 bin ton olarak belirlendi.

Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında sadece 18 ton üretilen aspir bitkisinin son yıllarda hızla yaygınlaşarak, yıllık üretiminin 40 bin tona ulaştığını söyledi.

Zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebilen, yağından sabun, boya, vernik ve cila elde edilebilen bitkiye olan talebin son yıllarda büyük oranda artış gösterdiğini vurgulayan Akınerdem, üretilen aspir tohumlarının tamamının satıldığını dile getirdi.

Aspir tohumunun kilogramının 70-75 kuruştan alıcı bulduğunu vurgulayan Akınerdem, şunları kaydetti:

"Ayçiçeği tohum fiyatının 90 kuruşa satıldığı bir dönemde aspir tohumunun 70-75 kuruşa satılması manidardır. Geçtiğimiz yıllarda aspir üreticisinin pazar sıkıntısı vardı. Bu sorunun yavaş yavaş çözüldüğünü gördük. Aspir bitkisine gerek alıcı gerekse de üretici bazında ciddi talep var. 2014 yılında aspir üretiminin 100 bin tonları geçeceği tahmin edilmekte. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli tarım ürünlerinden elde edilen biyodizel hammaddelerinin tamamının alınacağını beyan etmesi, bu bitkiyi üreten çiftçileri cesaretlendirmiştir."

"Biyoyakıtlar ülkemiz için vazgeçilmez"

Akınerdem, biyoyakıtların tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan her ülkenin vazgeçilmez bir gerçeği olduğunu söyledi. Ülkemizde bu potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilemediğine işaret eden Akınerdem, sözlerine şöyle devam etti:

"Biyoyakıtlar ülkemiz için de vazgeçilmezdir. Özellikle nadas alanlarının aspir, kolza, ketencik ve ızgın gibi bitkilerle değerlendirilmesi, bu alandaki artan talebin en kuvvetli delilidir. Ülkemiz hem bitkisel yağ, hem de enerji için dışarıya milyarlarca para ödemektedir. Elbette gıda için üretim ilk tercihimiz olacaktır, ancak, belli bir süre sonra yağ bitkileri üretim çeşitlendirilmesi ve bunların enerji veya yemeklik yağ tüketimine sunulması kendiliğinden zemini bulacak. Böylece 4-5 milyon hektarı bulan boş arazilerin bu ürünlerle doldurulmasıyla ülke ekonomisine 8-10 milyar lira kazanç sağlanacak."

Akınerdem, aspir başta olmak üzere biyoyakıt elde edilen bitkilerin üretimine destek verilmesinin şart olduğunu, aspire verilen kilogram başına 50 kuruş desteğin yanında üretim yapan sanayicilere de 5 kuruş destek verilmesi gerektiğini dile getirdi. - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Fikret Akınerdem Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title