Dil Enstitüsünün Temelleri Ardahan'da Atılıyor
İnsanlık tarihi açısından kritik öneme sahip “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı”, “Tehlike Altındaki Dillere Yönelik Bir Araştırma Merkezi Kurulmasına Dönük Ön Çalıştay” programı ile başladı.
İnsanlık tarihi açısından kritik öneme sahip "1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı", "Tehlike Altındaki Dillere Yönelik Bir Araştırma Merkezi Kurulmasına Dönük Ön Çalıştay" programı ile başladı.
Ardahan Üniversitesi Yenisey Konukevi Toplantı Salonu'nda yapılan çalıştaya dünyanın dört bir tarafından katılan 40 civarı bilim insanı, tehlike altındaki dillerle ilgili tüm insanlığın geleceğini ilgilendiren "bir dil enstitüsünün kurulması" fikrini masaya yatırıldı.
Programda konuşan Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, tehlike altındaki diller sempozyumunun bundan 20 yıl önce yapılması gerektiğini belirtti. İnsanlığın en büyük değerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğine dikkat çeken ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Dillerin insan dünyasında, insan yaşamında kutsal bir yeri vardır. Ne var ki dünyamızda şu an 7000 tane dil, şive ve lehçe kullanılmaktadır. Bunların dil bilimcilerinin ön görüntüsü doğrultusunda söylüyorum yüzde 80'i yüz yıl sonra kaybolma tehlikesi ile yüz yüzedir. İnsanlığın bu çok büyük bir değerinin büyük bir bölümünün yüz yıl sonra kaybolması hayatımızdaki renklerin ışıkların ve yıldızların sönmesi anlamına gelecektir. Ona şimdiden müdahale etmemiz gerekiyor. Bazı dilleri yaşatmak elbette ki mümkün değildir. Sosyolojik, ekonomik, siyasi sebeplerden dolayı, ama şu anda yaşayan dilleri derleyerek ve onlar üzerinden çalışmalar yaparak insanlığın hafızasına kaydetmek mümkündür. Tehlike altındaki diller sempozyumunun ana çıkış noktası budur. Çinlilerin çok güzel bir atasözü var, bir ağaç dikerken hep söylerler. Bu ağacın en iyi dikilme zamanı 20 sene önce idi, ama en iyi ikinci dikilme zamanı bugündür. Tehlike altındaki diller sempozyumu keşke 20 sene önce yapılsaydı. Bununda ilgili enstitüler kurulsaydı, araştırma merkezleri kurulsaydı ve kaybolup giden insanlığın o çok değerleri kayıt altına alınabilse idi. Çok değerli çalışmalar var ve bizim amacımız bütün bu çalışmaları ortak bir merkezde iletişim halinde toplamak, gelecek projeksiyonu Yaparak tehlike altındaki dillerin o kırmızı çizgide olanları önceleyerek bütün varlığımızı, bütün servetimizi, bütün araştırma yöntemlerimizi buraya kaydırmak. İnsanlığın o çok büyük bir değerini gelecek nesillerimize armağan etmek bizim en büyük amaçlarımızdan birisidir" dedi.
ARÜ'nün "1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı"na katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, konferansta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ardahan ülkemizin uç noktasında yer alan küçük şehirlerimizden birisi, ama iki günden beri buradayız ve burada son derece dikkate değer bir kampüs yükseliyor. Türkiye'nin artık 81 ilinde devlet üniversiteleri var. Dün bu çalıştay sırasında gerçekten bir sivil inisiyatifin bir temsilcisi olan değerli yöneticinin bu kurumun tehlike altındaki dilleri oluşturma konusunda nasıl bir gayret içinde mücadele ettiklerini anlattı. Bu yapının dünyada tehlike altında diller var bunların şu kadarı da Türk dilleri ile ilgilidir gereğini yapın gibi bir göndermenin ötesinde bir eylem planına dönüşmesini ifade etmek istiyorum. Bu eylem planının sahipleri de burada ortaya çıktı ve ben şahsen YÖK temsilcisi olarak YÖK nezdinde bunun kabul göreceğine inanıyorum. Burada bırakmayalım bunu bir eyleme dönüştürelim."
Program sonunda programa katılan konuklara ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından plaket takdim edildi. - ARDAHAN