Haberler

Dink Davası, Sanık Ahmet İskender'in Görüşünün Alınması İçin Ertelendi

Abone Ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davaya devam edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davaya devam edildi. Mahkeme sanıklardan Ahmet İskender yakalanamadığı ve Yargıtay bozma ilamına karşı görüşü sorulamadığı için davayı 30 Ekim'e ertelendi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittikten sonra ikinci kez görülen duruşmaya katılan sanık olmadı. Duruşmaya Dink ailesinin avukatları ile sanıklar Yasin ve Osman Hayal'in avukatı hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören, hakkında yakalama kararı olan sanıklardan Ahmet İskender'in halen yakalanamadığını belirtti. Mahkeme Başkanı, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü'nün, "Ahmet İskender'in 2012'ye kadar ailesiyle Trabzon'da yaşadığını ancak daha sonra İstanbul'a taşındığını bildirdiğini" de ifade etti.

Dönemin İl Jandarma Komutanı Ali Öz'ün yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, iki dosyanın birleştirilmesinin talep edildiği ancak mahkemenin birleştirmeye 'muvafakat' vermediğini bildirdiği de tutanağa geçirildi.

Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, "Sanık Ahmet İskender'in yakalanamaması nedeniyle dosyada 1 yıldır karar verilememektedir. Yargılamanın geldiği aşama dikkate alınarak Ahmet İskender yönünden dosyanın ayrılmasını ve diğer sanıklar yönünden Yargıtay bozma ilamında belirtilen şekilde karar verilebilir. Bu şekilde karar verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Görüşü sorulan duruşma savcısı ise Ahmet İskender hakkındaki dosyanın ayrılması yönündeki talebin bu aşamada reddine karar verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, "Yargılamanın geldiği aşama itibariyle, sanık Ahmet İskender hakkında bu aşamada ayrılma kararı verilmesine yer olmadığını, gelecek celse de yakalanamaması halinde avukatların taleplerinin kabulüne" karar verdi.

Sanık Ahmet İskender hakkındaki yakalama kararının devamına hükmeden Mahkeme, yakalama emrinin akıbetinin titizlikle soruşturulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca "Ahmet İskender'in UYAP'ta görünen adresine Yargıtay bozma ilamı eklenerek 'tebliğe rağmen duruşmaya gelmemesi halinde, yargılamanın yokluğunda yapılarak, yokluğunda karar verileceği' yazısının gönderilmesini de karara bağladı.

"KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGI ÖNÜNE ÇIKARILSIN"

Duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki alanda toplanan "Hrant'ın arkadaşları" üyesi bir grup, açıklama yaptı. Grup adına açıklama yapan yönetmen Onur Ünlü, 7 yıllık bir mücadelenin ardından devletin "o koca ve ağır kapısı"nın bir parmak aralandığını ifade ederek, cinayette kusuru olduğu düşünülen ancak soruşturma izni verilmeyen 24 kamu görevlisinin 8'i için mahkeme yolunun açıldığını hatırlattı.

İlk olarak dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polis memuru için dava açılmasını beklediklerini söyleyen Ünlü, "Açılması gereken dava bu. Devlet o klasik refleksiyle yine kendini korumaya devam eder mi? Ederse nasıl eder? Bilinmez ancak bu gelişme, ailenin, avukatlarının ısrarının yanı sıra, 'bu dava böle bitmez' diyenlerin adalet nöbeti sayesinde de oldu" diye konuştu.

Ünlü açıklamada cinayette kusuru bulunan tüm kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılması ve hesap vermesinin gerektiğini de ifade etti. Yapılan açıklamanın ardından gruptakiler duruşmayı takip etmek üzere adliyeye girerek gruba CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Ocak 2012 tarihinde 19 sanık hakkındaki kararını açıklamıştı. Mahkeme sanıkların örgüt üyeliği suçlamasından beraatine karar vermişti. Sanıklardan Yasin Hayal hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme sanıklardan Erhan Tuncel'e ise Dink cinayetinden ceza vermemişti.

Tuncel'i Mc Donalds patlamasına ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezası çarptıran mahkeme, sanıklardan Ahmet İskender 12 yıl 10 ay, Ersin Yolcu 12 yıl ve Salih Hacısalihoğlu ise 2 ay 15 gün hapis cezası vermişti. Mahkeme aralarında Hayal'in abisi Osman Hayal'in de bulunduğu 13 sanığın ise beraatine karar vermişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi mahkemenin kararını kısmen onamış "örgüt yok" hükmünü ise yerinde görmemişti. Yargıtay sanıkların iddia edildiği gibi "terör örgütü üyeliğinden değil "suç örgütü" üyeliğinden cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmış ve bu mahkemede 6 duruşma yapılmasının ardından dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin, 6526 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi sonucu tümüyle kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet İskender Hrant Dink İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title