Haberler

Diş Ağrılarının Gizli Sebebi; Çatlak Diş Sendromu

Güncelleme:
Abone Ol

Özellikle de belirti vermeyen ve ileri safhalara ulaşmadan belli şikayetlere sebep olmayan diş problemleri, sinsice ilerleyebiliyor.

Bu problemlerin başında çatlak diş sendromunun geldiğini ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

ÇATLAK DİŞ SENDROMU NEDİR?

Dişin görünen kısmından köke doğru uzanan ve diş parçalarının birbirinden ayrılmaması durumuna denir. Diş hekimliğinde en zor teşhis edilen problemlerden biri olan çatlak diş sendromu, diş kırıklarından ayırt edilmelidir. Kırıklar zaman içinde çatlağın yavaş yavaş ilerleyip dişi iki parçaya ayırması sonucunda oluşur. Bu durumda erken müdahale dişin kırılmasını engelleyebilir.

ÇATLAK DİŞ SENDROMU HASSASİYETLE KENDİNİ GÖSTERİYOR

Çatlak diş sendromunun yol açığı deformasyonlar sürekli ağrıya sebebiyet vermez. Genellikle hastalar sıcak, soğuk hassasiyeti ya da çiğneme işlemi yaparken aniden ortaya çıkan keskin bir ağrı şikayeti ile gelir. Çoğu zaman dişin arka kısımlarında meydana gelen çatlak diş sendromunda hastalar, ağrıları migren ile karıştırabilir.

Ağrı hissi ile gelen hastada bir çürük, dolgu ya da uygunsuz görünen hiçbir bulgu görülmeyebilir. Genellikle ağrıya neden olan çatlak çıplak gözle görülemez. Ağrının tam olarak hangi dişten kaynaklandığı diş hekiminin dişin bütün bölümlerine basınç uygulayarak yaptığı muayene sonucunda anlaşılır. Bir başka teşhis yöntemi ise ısırma testidir. Dişin çiğneyici kısmına plastik disk yerleştirilerek hastanın ısırması sağlanır. Çıplak gözle görülemeyen çatlak kısım çiğneme esnasında sinirlere baskı yapacağından hastanın vereceği tepki kısa süreli ancak şiddetli ağrı şeklinde olur. Çatlak diş sendromunun bazı durumlarda tanısı o kadar güçtür ki diş çekildikten sonra kırık hattı fark edilir.

ÇATLAK DİŞ SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Yüksek yapılmış porselen kaplamalar,

Dişleri birbirleriyle temasındaki bozukluklar,

Diş sıkma,

Yüze gelen darbeler,

Tırnak yeme gibi hareketlerin sebep olduğu travma dişlerde çatlaklara neden olur.

Tedavi için gecikmeyin!

Çatlak tespit edilen dişte sendromun ilerlemesini önlemek için tedavi edilmesi çok önemlidir. Çatlak diş sendromunda tercih edilen birçok yöntem vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise şu şekilde özetlenebilir; öncelikle sorunlu bölgeye kök-kanal tedavisi uygulanır ve diş sinirleri temizlenir. Böylelikle enfeksiyon oluşumu önlenmiş olur. Kanal tedavisi sonrasında kök içerisinde oluşan boşluklara post yerleştirilir. Bu malzeme kendini yenileme imkanı olmayan dişin içindeki boşluklara yerleştirilir. Son aşama ise post uygulamasından sonra yapılan kron kaplamadır. Kron kaplamanın amacı dişleri güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır. Ancak dişlere ulaşan çatlak, köklere kadar uzanmışsa son olarak diş çekimi düşünülebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ağrı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title