Haberler

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru BM'de Konuştu Uluslararası Toplum Sığınmacı Krizinde...

Abone Ol

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru BM'de konuştu Uluslararası toplum sığınmacı krizinde sorumluluk üstlenmeli Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Başhar Jaafari Göç ve mülteci krizi konusunda söylenenler 'sahte insani sloganlar'dır Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Akdeniz ve çevresinde düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacılar konusunda toplantı düzenledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru BM'de konuştu Uluslararası toplum sığınmacı krizinde sorumluluk üstlenmeli

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Başhar Jaafari Göç ve mülteci krizi konusunda söylenenler 'sahte insani sloganlar'dır

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Akdeniz ve çevresinde düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacılar konusunda toplantı düzenledi.

Türkiye adına Genel Kurul'a hitap eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, konuşmasında Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara sağladığı yardımlar hakkında bilgi verdi, Akdeniz havzasındaki düzensiz göç ve mülteci krizinin küresel boyutlarına dikkat çekti. Koru, BM'nin karşı karşıya bulunduğu krize ortak bir çözüm bulunması için önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak konunun insaniyetin ortak sorumluluğu olduğuna ve yük paylaşımına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün, 70. Genel Kurul gündemine Türkiye tarafından ekletilen Akdeniz havzasındaki düzensiz göçmenlerin ve özellikle Suriyeli sığınmacıların trajedilerine ilişkin küresel farkındalık gündem maddesi ele alındı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Akdeniz havzasındaki düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacılara ilişkin gündem maddesinin BM Genel Kurulu'nda ele alınmasının Türkiye'nin bir girişimi olduğunu yaşanan kriz karşısında insanların gözlerini BM'ye çevirdiğini, uluslararası toplumun BM çatısı altında bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.

Koru konuşmasında Türkiye'ye sığınan geçici koruma altındaki Suriyelilere sağlanan yardımlar hakkında üye ülkelere bilgi sundu, uluslararası toplumun Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerle daha fazla dayanışma göstermesinin ve krizin sona ermesi için siyasi çözümün gerekli olduğunu vurguladı.

Koru, Gerçek şu ki, uluslararası toplumda dayanışma yok. Bu durum Suriye krizini daha da kötü hale getiriyor. Dünya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük insani trajedi ile karşı karşıya. Bu sorumlulukla yüzleşmeli ve bu yükü paylaşmalıyız dedi.

Bakan Yardımcısı Koru ayrıca, sekizincisi Ekim ayında Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Zirve toplantısının sonuçlarını Genel Kurul ile paylaştı.

Koru, BM gündeminde göç, kalkınma ve mülteci meselesinin ele alınmasına ilişkin olarak, BM'nin çabalarının güçlendirilmesi, Mayıs 2016'da İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsanı Zirvesi ve benzeri süreçler kapsamında konunun tartışılması ve göç ve mülteci akımlarının toplumlara katkısına odaklanan daha olumlu bir bakış açısı benimsenmesini önerdi.

Toplantıda BM Genel Kurulu Başkanı Mogen Lykketoft, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Güterres birer konuşma yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban, konuşmasında, terör saldırılarının arttığı günlerde, göçmen ve mültecilerin, özellikle de Müslüman göçmen ve mültecilerin durumlarından endişe duyduğunu belirtti. Ban Ki Moon, Bu çarpıtma ve ayrımcılığa karşı tetikte olmalıyız. Bu durum yalnızca teröristlerin eline malzeme sağlamaya yaramakta diye konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Güterres de, finansman eksikliğinin giderek büyüyen insani krizi çözme çabalarını aksattığını söyledi. Güterres, İnsani sorumluluk konusunda temel ve acil bir değişiklik olmazsa, daha çok canlar kaybedilecek, umutsuzluğa kapılan daha çok insan evlerini yurtlarını bırakarak, daha güvenli yerler aramayı sürdürecek diye konuştu.

Toplantıda konuşan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Başhar Jaafari ise Türkiye'nin göçmen ve mülteciler konusunun BM Genel Kurulu gündemine sokmasına tepki gösterdi. Göç ve mülteci krizi konusunda söylenenleri 'sahte insani sloganlar' olarak niteleyen Jaafari, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mültecilerin yalnızca yüzde 20'sinin Suriyeli olduğunu savundu. Uluslararası topluma Suriye'nin iç işlerine karışmama çağrısı yapan Jaafari, Bu kürsüden, Suriye krizinin barışçıl siyasi çözüm bulmayı amaçlayan çabalarını desteklemeye çağırıyorum. Doğru ve yanlış arasında ayrımın ne öldüğünü öğrenmeye çağırıyorum. Mülteci krizine kapsamlı ve koordineli bir çözüm bulmaya çağırıyorum. Ama sadece sahte insani sloganlar var diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Naci Koru Akdeniz Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title