Haberler

Disk, Kesk, TMMOB ve Ttb'den "İş Güvenliği" Paketine Tepki Geldi

Abone Ol

Meslek örgütlerinin önerilerinin dikkate alınmadan hazırlanan 'yama' tedbirler olarak niteledi.

Meslek örgütlerinin önerilerinin dikkate alınmadan hazırlanan 'yama' tedbirler olarak niteledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ve TTB adına İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Şelçuk Erez, DİSK'in Şişli'deki Genel Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla dün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni iş güvenliği paketini değerlendirdi.

Toplantıda 4 emek-meslek örgütü adına konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, paketin Türkiye'de yaşanan iş kazalarını engellemeyeceğini ileri sürerek, "Emek-Meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmadan hazırlanan 'yama' tedbirlerle, iş cinayetlerinin engellenmesi mümkün değildir" dedi.

"ÇALIŞMA HAYATI EMEKTEN YANA DÜZENLENMEDİKÇE İŞ CİNAYETLERİ VE ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEKTİR"

Soğancı, işçi sağlığı ve iş güvenliği için 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışı taşımayan düzenlemelerin sorunlara çözüm getirmeyeceğini söyledi. Mehmet Soğancı, "Çünkü katılımcı ve demokratik bir yaklaşımla hazırlanmayan bu tür paketler deyim yerindeyse günü geçiştirmekten, yaşanan büyük iş facialarının, cinayetlerinin toplumda yarattığı tepkiyi hafifletmekten öte bir amaca hizmet etmemektedir. Siyasi iktidar çalışma hayatını emekten yana düzenlemedikçe, bu ülkede taşeronlaşma, sendikasızlaştırma durdurulmadıkça iş cinayetlerinin ve ölümlerinin önüne geçilemeyecektir" diye konuştu

ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMA POLİTİKALARI ELEŞTİRİLDİ

Özelleştirme ve taşeronlaşma politikalarının teşvik edilmesini eleştiren Soğancı, "Bu ülkede iş cinayetlerinin sorumluları işyerinde gerekli tebirleri almayan işverenler, yasal düzenlemeleri ve ikincil mevzuatları olması gerektiği gibi hazırlamayanlar ve gerekli denetimleri yapmayan ilgili bakanlıklardır. Bu paket sadece sorumluların sorumluluklarını örtme paketidir" dedi.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI...

Mehmet Soğancı konuşmasında iş güvenliği ve kazalarında sorunların çözümü için emek-meslek örgütleri olarak kendi önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

"Emekçilerin sigortasız ve güvencesiz bırakılmasını önleyecek düzenlemeler yapılmalı, kayıt dışı çalışma engellenmeli, sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Hükümet, 'zihniyetle ilgili bilinçlenme, sosyal farkındalık' başlığı altında sendikaları sorumluluk üstlenmeye, eğitimler düzenlemeye, kaza olmadan önce önlem almaya katkıda bulunmaya çağırmaktadır. Oysa sendikaların işletme düzeyinde etkin bir rol oynayabilmek için buralarda örgütlenmesi zorunludur. Türkiye'de işçilerin sadece yüzde 5'i toplu iş sözleşmesi hakkını kullanabilmektedir. Hükümete sesleniyoruz; talebinizde samimiyseniz, başta çifte baraj uygulaması olmak üzere sendikalaşmanın önündeki engel olan ILO standartlarına aykırı engelleri kaldırın. Ulusal İşçi Sağlığı Güvenlik kurumu oluşturulmalı, bu kuruluşlar kurumun yönetiminde egemen olmalıdır. Kurum idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip olmalıdır. "

Mehmet Soğancı, özellikle madenlerde kamu işletmeciliğinin esas alınması ve tüm yaşam alanlarında kamusal denetimin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Türk Tabipleri Birliği Mehmet Soğancı İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title