Diyabet Farkındalık Araştırması Sonuçları Açıklandı
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr.Temel Yılmaz."Diyabet en yüksek ölüm nedenleri içinde birinci sırada."
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz :
"Diyabet en yüksek ölüm nedenleri içinde birinci sırada. Türkiye'de ise 10 milyon insanı doğrudan ilgilendiren bir hastalık. 4 milyon hasta tedavi ediliyor ve bu sayı hızla artıyor"
"Türkiye'de 10 milyon kişiyi etkileyen diyabete neden olan en önemli sebebin ne olduğuna ilişkin yönetlilen soruya yüzde 36 'kalıtsal', yüzde 16 'çok fazla şekerli yiyecek', yüzde 6,5 'düzensiz yemek yemek', yüzde 5,2'si 'aşırı kilo7, yüzde 3 'sigara içmek', yüzde 2,5 'stres', yüzde 1,2 'normalden fazla çalışmak', yüzde 0,9 'spor yapmamak', yüzde 13,6 da 'bilmiyorum' yanıtını verdi. Bu sonuçlara göre, Türkiye halkının diyabetin sebeplerinden yüzde 64,9'unu yanlış bildiği ortaya çıktı"
Haber -Kamera: Enver ALAS / İSTANBUL DHA Türkiye Diyabet Vakfı ve Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafındanTürkiye genelinde yapılan diyabet algısı ve bilincinin ölçülmesi, 'Diyabet Farkındalık Araştırması' başlıklı araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçları, vakıfın Şişli'deki merkezinde düzenlenen basın toplantısına katılan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ile Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Başkanı Murat Sarı tarafından açıklandı.
10 MİLYON İNSANI DOĞRUDAN İLGİLENDİREN BİR HASTALIK
Burada bir konuşma yapan Türkiye Diyabet Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, dünyadaki en sık 6 ölüm nedeni içinde ilk 5'inin altındaki en önemli sebebin diyabet olduğunu belirterek, birçok hastalığın birinci sebebi olan diyabetle ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün, 1995'te Türkiye'de yüzde 5 oranında diyabetli olduğunu, 2025'te ise bunun yüzde 7,4 olacağının tahmin edildiğini açıkladığını söyledi. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmazolduğunu kaydeden Yılmaz, salgın bir hastalık olan diyabetle ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyada diyabet salgını tsunamisi olduğunu ifade ettiğini kaydetti. Son 10 yılda diyabetin yüzde 100 arttığını vurgulayan Yılmaz, "Diyabet en yüksek ölüm nedenleri içinde birinci sırada. Türkiye'de ise 10 milyon insanı doğrudan ilgilendiren bir hastalık. 4 milyon hasta tedavi ediliyor ve bu sayı hızla artıyor" dedi.
Yılmaz, araştırmaya katılanların yüzde 93,2'sinin kentte, yüzde 6,8'inin de kırsal kesimde yaşadığını yüzde 5,8'inin üniversite mezunu, yüzde 4,7'sinin yüksekokul ve akademi mezunu, 40,5'inin lise ve dengi okul mezunu, yüzde 22,7'sinin ortaokul mezunu, yüzde 22,7'sinin ilkokul mezunu, 4,1'inin de hiçbir eğitim kurumundan mezun olmadığını ifade etti. Araştırmaya katılanların yüzde 55,6'sının çalışmadığını söyleyen Yılmaz, "Yüzde 36,9'unun ücretli çalışırken, yüzde 7,5'luk grup da kendi işinde çalışıyor. Ankete katılanların yüzde 74,9'u evli, yüzde 22'si bekar ve yüzde 3,1'i dul" dedi.
TÜRKİYE HALKININ YÜZDE 64,9'U DİYABET SEBEPLERİNİ YANLIŞ BİLİYOR
Araştırma sonucuna göre, Türkiye genelindeki diyabet bilinç oranının yüzde 37.2 olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de 10 milyon kişiyi etkileyen diyabete neden olan en önemli sebebin ne olduğuna ilişkin yönetlilen soruya yüzde 36 'kalıtsal', yüzde 16 'çok fazla şekerli yiyecek', yüzde 6,5 'düzensiz yemek yemek', yüzde 5,2'si 'aşırı kilo7, yüzde 3 'sigara içmek', yüzde 2,5 'stres', yüzde 1,2 'normalden fazla çalışmak', yüzde 0,9 'spor yapmamak', yüzde 13,6 da 'bilmiyorum' yanıtını verdi. Bu sonuçlara göre, Türkiye halkının diyabetin sebeplerinden yüzde 64,9'unu yanlış bildiği ortaya çıktı. Diyabetteki esas bozukluğun ne olduğu sorusunu ise katılımcıların yüzde 37,6'si 'insülin hormonunun az salgılanması veya hiç salgılanmaması', yüzde 23,7'si 'kan şekeri yüksekliği', yüzde 6,3'ü 'kolesterol yüksekliği', yüzde 4,9'u 'tansiyon yüksekliği', yüzde 4,6'sı 'üre yüksekliği', yüzde 2,3'ü 'protein azlığı', yüzde 20'si de 'bilmiyorum' şeklinde yanıtladı. Diyabetteki esas bozukluğun nedenlerini toplumun yüzde 61,2 doğru bilirken, yüzde 18,5'inin yanlış bildiği anlaşıldı.
YÜZDE 38,3 DİYABETİN BELİRTİLERİNİ BİLMİYOR
Diyabete esas bozukluğa sebep olan iç organın ne olduğu sorusuna yüzde 27,8 pankreas yanıtını verirken, yüzde 60,9 ile çoğunluğun diyabete neden olan organı yanlış, yüzde 13,7 ise doğru bildiği belirlendi. Katılımcıların yüzde 38,3'ü diyabetin belirtilerini bilmediğini söyledi. Yüzde 19,7 ağız kuruluğu, yüzde 10,6 aşırı susama, yüzde 10,6 tuvalete çıkma şeklinde yanıt verdi.
Araştırmaya katılanların yüzde 85,2'si açlık kan şekerinin sınırının ne olduğu bilmediğini, yüzde 14,8 bildiğini söyledi. 'İnsülin denince akla ne geliyor?' sorusuna ise yüzde 43,6 'diyabet', yüzde 23,3 'hiç bir şey', yüzde 22'si 'iğne', yüzde 6,3'ü 'ilaç' yanıtını verdi. 'Aynı evde yaşadığınız, siz de dahil olmak üzere diyabetli var mı?' sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 17'si 'var', yüzde 81'i 'yok', yüzde 1,8'i 'bilmiyorum' şeklinde yanıtladı.
KADINLAR DAHA BİLİNÇLİ Araştırma sonuçlarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Temel Yılmaz, bu çalışmaya göre kadınların hastalıkla ilgili olarak daha fazla bilinçli olduğunu söyledi. Diyabetin en az öğrenciler ve genç kuşak tarafından bilindiğini ifade eden Yılmaz, eğitim durumu artıkça hastalık bilincinin de arttığını söyledi. Kentlerde yaşayanların kırsal kesime göre diyabet bilincinin daha fazla olduğuna işaret eden Yılmaz, bu bilinçin batı, orta ve doğu olmak üzere sırasıyla düştüğünü kaydetti. "10 milyon kişinin tehdit altında olduğu yaygın bir hastalıkla ilgili bilinç düzeyinin yüzde 37,2'lerde olması ülkemiz açısından üzücü bir durum" diyen Yılmaz, hastalığın 40 yaş üstünde ortaya çıkması nedeniyle gençlerin kendisini tehdit eden bir hastalık olarak görmediği için önemsemediğini, bu kesim tarafından az bilindiğini kaydetti. Diyabetin son 20 yılda yükselmesinin en önemli nedeninin çevresel faktörler olduğunu, hareketsiz yaşam, yoğun iş programında beslenmenin hızlı ve pratik çözümlerle giderilmesi, hamburgerin yanında lahmacun, dürümün de şişmanlığı etkilediği için diyabeti artırdığına işaret etti.