Diyarbakır // 2 //´Adalet Duygusu Zedelendi´
Çıkan Olayları Bursa'ya Bağlayan Diyarbakır'da Federasyon ve Hakemlere de Tepki Var
Çıkan olayları Bursa'ya bağlayan Diyarbakır'da federasyon ve hakemlere de tepki var
DİYARBAKIRSPOR'un geçen hafta evinde oynadığı Bursa spor, dün İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediye spor ile oynadığı karşılaşmaların çıkan olaylarla yarıda kalmasının ardından gelişmeler Diyarbakır'dan yakından takip ediliyor. Diyarbakır'da ortak görüş, maçlardaki olayların futboldaki adalet duygusunun zedelenmesinden kaynaklandığı yönünde. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Kılavuz, Diyarbakır'ın etnik ayrımcılığa tabi tutulduğunu öne sürdü.
Bursa spor ve İstüanbul Büyükşehir Belediye spor maçlarının çıkan olaylar nedeniyle yarıda kalması ve Diyarbakır spor'un Süper Lig'den düşürülmesi gündeme gelirken, olaylara Diyarbakır'dan sivcil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlardan farklı tepkiler geldi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve belediyenin futbol takımı Diski spor'un başkanı
Metin Kılavuz, sporun farklı toplulukları bir araya getiren evrensel barışa hizmet sunan etkinlikler bütünü olduğunu, Diyarbakır taraftarınında aslında bu tanıma uygun davranışlarda bulunan bir takım olduğunu söyledi. Kılavuz, Diyarbakır taraftarının kendi sahasında yenilmesine rağmen Denizli spor'u alkışlayarak memleketine gönderdiğini belirterek, şöyle dedi:
"Elbete yaşanan son iki olay bir sonuçtur. Bursa'da oynanan, maçta yaşananların bir sonucudur. Ona bakmak lazım. Nedenleri nedir? Diyarbakır kulübü taraftarıları dış sahalarda şiddet ve ayrımcılığa tabi tutulmuştur. Orada yaşanan olaylardan dolayı ilgili kulüpler gerekli cezaları almış olsaydı bugün ben inanıyorum ki ne Bursa spor maçında ne de İstanbul Büyükşehir Belediye spor maçında benzer olaylar yaşanmayacaktı. Bu tür olaylar tasvip etmiyoruz. Spor kardeşlik ve barış ruhuna hizmet etmelidir diyoruz. Bu yönde davranışları doğru bulmuyoruz"
ETNİK AYRIMCILIĞA TABİ TUTULUYOR
Yaşanan olayların ve birde azmettirme boyutunun bulunduğunu ifade eden Kılavuz, şunları söyledi:
"Fakat azmettirme olayı vardır. Diyarbakır' ın dışarda yaşadığı haksızlıklardan dolayı diğer takımların cezalandırılmaması azmettirmenin bir boyutudur. Burda ilgilileri de suçlu görüyorum. Başta federasyonu bu olaylardın azmettiricisi olarak görüyorum. Diyarbakır spor etnik ayrımcılığa tabi tutulmaktadır. Bu etnik ayrımcılıkta taraftarda sahada istemediğimiz olayları dışa vurmasına neden olmaktadır. Bu bir sonuçtur. Sonuçun nedenleri iyice irdelenmelidir. Eğer o nedenlere iyi bakıldığı zaman çözümleride orAda aramamız gerekir. Diyarbakır nereye giderseniz gidin politik bir kentir. Kente yaşanan olaylar taraftarın psikolojisinde olumsuz etkiler bırakmıştır. Kente yüzde 65 oy alan Belediye başkanları haksız ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmıştır. Bunu üzerine Bursa'da Diyarbakır kulübü hiçte hak etmediği uygulamalarla karşılaşmıştır. Bu bir biriken çığın sesle birlite düşmesi diye değerlendirmek lazım. Yaşanan olaylar bir bütün olarak politik, siyasal, ekonomik sosyal boyutları irdelediğin zaman bir sonuçtur. Diyarbakır spor taraftarının tepkisi bir sonuçtur. Burda da tek suçluyu Diyarbakır'ı ve taraftarı olarakta göstermekte hakkaniyet ve adalet ölçüleriyle bağdaşmaz ve vicdanları zedeler. Diyarbakır spor'un ligde kalması Türkiye'nin kardeşleşme ve barış sürecine olumlu katkı sunacağını düşünüyoruz. ve bunun gözeltilerek Federasyonun bir karara gitmesini olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum"
ADALET DUYGUSU TATMİN EDİLMEDİĞİ SÜRECE ÖFKE SÜRECEK
Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar, olayın sadece Diyarbakır spor bağlamında ele almamak gerektiğini söyledi. Aktar, şöyle dedi:
"Bursa'da oynan maç sonrasında hepimiz, 'Bu Diyarbakır spor'a yönelik değil Diyarbakır kimliğine yönelik bir saldırıdır" dedik. Eğer federasyon o maçtan sonra etkili bir önlem alıp Bursa spor'a ciddi bir yaptırım uygulamış olsaydı Diyarbakır halkında ve taraftarında Diyarbakır'a yönelik bir ayrımcılık yaptığı inancı yerleşmezdi. Böyle bir inanç ve yargı var. Burada da bir haklılık payı var tabi. Bu şiddeti tasvip etmiyoruz. Ama, ne yazık ki, hepimiz Diyarbakır'da bu öfkenin önüne geçemedik. Çünkü bu öfkenin dindirmenin tek yolu federasyonun adil bir karar alması gerekiyordu. Federasyon adil davranmadığı sürece insanların ihtiyacı olan adalet duygusu tatmin edilmediği sürece bu öfeke sürecek gibi görünüyor. O açıdan bakıldığında Diyarbakır'da oynan maçta ben hakemlerin maça ön yargılı çıktıklarına inanıyorum. Dünkü maç İstanbul'da oynanıyor. Sahaya atalayan taraftarlar Diyarbakırsporlu olarak gözüksede bunların Diyarbakır spor taraftarı olup olmadığını bilmek durumunda değiliz. Ama işin bu yanının ciddi bir biçimde görünmesinin ve bunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Sonuçta spor barış ve kardeşlik için yürütülen bir faaliyet. Bunu ayrımcılığı körükleyen insanları birbirine ayrılmasını derinleştiren bir faaliyet dönüşmesinin önüne geçmesi gerekiyor. Burda da görev tabiki federasyona düşüyor. Federasyon çok ciddi bir biçimde önlemler alması gerekiyor ve Diyarbakırspora yönelik adil ve adalet olmayan tutumundan vazgeçmesi gerekiyor. Federasyon gerçekten bu öfekeyi dindirmek Diyarbakır ve Diyarbakırspor taraftarlarına bir adalet duyugusu yerleştirmek istiyorsa her iki maçıda kaldığı dakikadan itibaren devam ettirmelidir"
FEDERASYON VERMEZSE TARAFTAR CEZAYI KENDİSİ VERMEYE KALKAR
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, İstanbul'da yaşananların üzücü olduğunu belirtti. Ensarioğlu, şöyle konuştu:
"Ha bu maç tatil edilirmiydi bence hayır edilmezdi. Yani orada 2 bin tane toplam seyirci vardı. Bu seyirciyi kontrol altına almak çok kolaydı. Maçın bitmesinede üç dakika var. Çok rahat bir şekilde belli bir müddet maçı durdurarak gerekili güvenliği sağladıktan sonrada maçı devam ettirebilirdirdi hakem. Hakem orada anlaşılmaz ve haksız bir karar vermiştir. Ama bu görüntüler üzücü ve kabul edilemez görüntülerdir. Maç sahada oynanır. Tabiki hakemlerin, federasyonun, futbolcuların hataları olabilir. Bursa ve Diyarbakır'da yapılanlar çirkindi. Ama yapılan bir takım yanlışlıklar varsa federasyon hakketiği ve gerekli cezayı vermezse millet bu cezayı kendi vermeye kalkar. Hiç birşey boşluk kabul etmez. O yüzden Bursada bir haksızlık olmuşsa Bursada yaşananlara karşın federasyon o ölçü ve ağırlıkta suçla eşit orantılı bir ceza vermeliydi. ve bu işi gerginliğe sebep vermeden kendileri bitirmeliydi. Tabi hiçbir cezayı biz vermeye yetkili değiliz. Yetkili kurumlar vardır. Ciddi anlamda adalet duygusu zedelendi. Hakemlerin verdiği kararlar artık şüpheyle karşılanıyor. Herkes kendini haksızlığa uğradığını kabul ediyor ve bu haksızlığa isyan ediyor. Ama bu isyan şekli yanlıştır"
Ensarioğlu, İstanbuldaki maçın tatil edilmesinin hakısız bir karar olduğunu da belirterek, "Mutlaka bunun yeniden değerlendirip bir şekilde geri kalan sürenin tekrar oynatılması ya da maçın tekrarlanması kaanatindeyiz. Diyarbakır'ın böyle bir sebepten düşmesi Diyarbakır'a ayrıca bir haksızlık olur. Diyarbakır düşeceksede oynayarak düşmelidir"
Diyarbakırspor taraftarları ise yaşanan şiddet olaylarını tasvip etmediklerini ancak, bütün olayların Bursa'da oynanan ilk maçtan sonra çıkan olayların cezasız kalmasına bağladı. Diyarbakırspor'un süper ligde istenmediğini de belirten bazı taraftarlar, takımın Bursa'da yaşanan ilk maçtan sonra ligden çekilmesi gerektiğini savundu.