Haberler

Diyarbakır ) Bakan Eker: Türkiye'nın Gıda Sıkıntısı Bulunmuyor

Abone Ol

Diyarbakır'da düzenlenen Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'ne katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı Mehdi Eker, gıda alanında Türkiye'nin bir sıkıntısının bulunmadığını söyledi.

Diyarbakır'da düzenlenen Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'ne katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı Mehdi Eker, gıda alanında Türkiye'nin bir sıkıntısının bulunmadığını söyledi.

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Vali Mustafa Toprak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birçok ilden kadın çiftçiler katıldı. Kadın çiftçilerin sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 Ağustos ayı verilerine göre toplam istihdamda kadın payı yüzde 25.6'dır. Ayrıca istihdam edilen kadınların yüzde 42'si istihdam edilen erkeklerin ise yüzde 18,6'sı tarım sektöründe yer almaktadırlar. Bu veriler kadınların kırsal alandaki yerini ve önemini göstermektedir" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yeryüzünde 7 milyar insanın 1 milyarının yatağa aç gittiğini söyledi. Eke, şöyle dedi:

"Dünyanın tabiatı gereği bu fonksiyonları yerine getirmek bu yükü taşımak zor. Çiftçilikte zor, kadın çiftçi olmak daha da zor, çok daha zor, ne kadar güç olduğunu biliyorum. Dünyada 7 milyar insan var. Bu 7 milyar insanın her gün 1 milyarı yatağa aç gidiyor. Yiyeceğe ulaşamıyor. Bu dünyada bu insanlar için yeteri kadar yiyecek, gıda bulunmamasından kaynaklanmıyor. Bütün insanlara yetecek kadar gıda dünyada var. Çiftçiler, kadın ve erkek çiftçiler bunu yeteri kadar üretiyor. Ama bazıları daha çok kar etmek istiyor ve payına razı gelmiyor. Başkasının payını da, hakkını da almak istiyor. ve bundan zulüm doğuyor ve 1 milyar insan aç kalıyor. 1 milyar aç insanın ne yazık ki büyük bir kısmını kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oluşturuyor. Şunu bilmemiz lazım eğer, yeryüzünde yaşayan 7 milyar insanın 1 milyarı yatağa aç gidiyorsa o dünya geride kalan 6 milyar için huzur, güven ve barış içerisinde yaşanacak bir dünya olmaktan çıkar. Orada barış olmaz. Hepimizin bu meseleyi çok daha vicdanla birlikte akılla birlikte düşünmemiz lazım. Kısa günün hesap ve karı gibi düşünmemiz lazım. Birlikte hep beraber yaşadığımız biçimde bu dünyayı bir gemi düşünmek lazım ve bu gemi zarar görürse burada yaşayan herkes zarar görür"

ÜLKE OLARAK GIDA SORUNUMUZ YOK

Bakan Eker, ülke olarak gıda alanında bir sorunun olmadığını belirterek, şöyle dedi:

"İçerisinde yaşadığımız bölge, dünya kuşkusuz aynı zaman da bizimde meselemiz. Onun bu şuurla bizler çalışıyoruz. Bizim 2010 yılında bir anayasa değişikliği yaptık orada dedik ki kadınlarınızı sadece sosyal hayatta değil, ekonomik hayatta da onların gelişmesine, kendi kabiliyetlerini geliştirmesine imkan sağlayacak bir takım destekleri vereceğiz, veriyoruz. Karşımız anayasa çıkıyordu, eşitlik ilkesi var anayasada herkes eşittir diyor. O zaman herkes eşitse ama bu eşitlik adaletli bir eşitlik değildir. Bizim ihtiyacımız olan adalettir. Adaletin tesisine daha çok ihtiyacımız var. O zaman kadınlara dönük yapacağımız bir takım desteklerin eşitliği bozacağı endişesi taşımamız lazım. Onun için o yasayı değiştirdik. Dedikki kadınlara verilecek destekte eşitlik planı bahane olamaz, gerekçe olamaz, daha çok destek vermemiz ve pozitif ayrımcılık yapmamız lazım. Biz bakanlık olarak, hükümet olarak bunları yapıyoruz. Üyelerin tamamı eğer kadınsa o kooparatiflere olabildiğince işleri kolaylaştırıp onalar öncelik tanıyıp, onların kooparitiflerini hep destekliyorum, bunu hep yaptım."

Eker, kadın çiftçiler için özel program ve çalışmaların sürdüğünü ve eğitimleri için bakanlık olarak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Eker, "Türkiye'nin tarım hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolarak çıkardık. Çiftçilik zor iş kolay iş değil, çünkü sizin tahmin edemeyeceğiniz riskler var. Yağmur yağdırmak güneş ışınlarını kontrol etmek bizim elimizde değil. Öyle bir zamanda şiddetli bir sıcaklıkla kuraklık olur. Bizim tarlalarımızı olumsuz etkiler. Biz aynı alandan daha önce 23 milyar dolarlık hasıla elde dereken şimdi aynı alandan 62 milyar dolar hasıla elde ediyoruz. Bunu uygun destekleme politikalarıyla, uygun projeler, bilgi ve teknolojiyle bu hale getirdik. ve şuanda AB ülkeleri içerinde İspanya, Fransa, İtalya gibi ve bunlar Avrupa'da önemli tarım ülkeleri bu üçünü de geçtik. Bizim hasılamız onlarınkinden daha büyük hale geldi. Dünya ülkeleri içerisinde genel ekonomide 16-17'inci sıradayız ama tarım ekonomisinde dünyada 7'inci sıradayız. Önümüzdekiler bizden toprak, hacim ve nüfus olarak çok daha büyük ve bizden 10 kat toprak olarak daha büyük ülkeler kaldı önümüzde ama biz verimliliği arttırmak suretiyle buraya geldik. 1 Ekim tarihi itibariyle Türkiye'deki çiftçi kardeşlerimin cebine nakit karşılıksız hibe destek olarak farklı desteklerle birlikte 7 milyar TL ödedik bu sene. Yani 7 katrilyon eski parayla. 2013 bütçe teklifimiz hazırladım, dün gece imzaladım burada 9 Milyar TL . Bütçe teklifimiz mecliste kabul edildiğinde Türkiye'de çiftçi 2013 yılında 9 Milyar TL nakit karşılıksız destek almış olacak"

Birçok yöreye ait türkülerin okunduğu program Mersin Arslan Köyü tiyatro grubundaki çiftçi kadınların tiyatro oyunu ile son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dicle Üniversitesi Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır Aşkın Asan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title