Diyarbakır Cemevinde Matem Orucu Açıldı
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç ve Halklar Komisyonu, Pir Sultan Abdal Cemevi'nde matem orucunu açma yemeği verdi.
Diyarbakır Pir Sultan Abdal Cemevi'ndeki matem orucu açma yemeğine Pir Hasan Kılavuz dede, bölgedeki Alevi dedeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Diay-Der, Demokratik İslam Kongresi, Azadi İnisiyatifi temsilcileri, Avrupa Ezidi Federasyonu Eşbaşkanı Leyla Şengali ile çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman Yezid zulmünün IŞİD çeteleri ile devam ettiğini belirterek, "Yezid'in zulmüne karşı Hüseyin'in ruhunu yaşatmak lazım. Hüseyin'in ruhu mazlumdan yanadır, Hüseyin'in ruhu direniştir, onurdur, şereftir, halkların kardeşliğidir" dedi. Tüm katılımcılara teşekkür eden Koluman, matem orucu hakkında bilgi verdi. Ardından Pir Hasan Kılavuz dede oruç açma yemeğinin duasını okudu.
Anlı: Zalimler Soyunu Sürdürmek İstiyor
Yemeğin ardından bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, yaşadığımız coğrafyanın hem aydınlığa hem karanlığa, hem iyiye hem kötüye aynı anda ev sahipliği yaptığını belirterek, "Yezitler, zalimler, çeteler halen kendi soylarını sürdürecek baskılar uyguluyorlar" dedi. Anlı, "Bunca zulüm, vahşet yetmemiş gibi bugün Şengal'de Ezidilere, Musul'da Türkmenlere, Kobane'de Kürtlere bu zulmü yapıyor. Ve milyonlarca insan bunu izliyor" dedi. "İnşallah yanlış yazılan tarihi, bu coğrafyadaki insanlar düzeltecektir" diyen Anlı, "Dillerimiz, kültürlerimiz, etnik kökenlerimiz, inançlarımız farklı olabilir. Dünyaya bakışımız farklı olabilir. Ama birimiz diğerini ortadan kaldırma, yok etme amacı asla ve asla olmamalıdır" dedi. Anlı "Ezidiler bunu 74 kez yaşadı, Aleviler bunu onlarca kez yaşadı. Kürtler yaşadı, Türkler yaşadı, Araplar yaşadı, Farslar yaşadı, Ermeniler yaşadı. Önümüzdeki Nisan ayında Ermeni soykırımının 100'üncü yılı dolacak. Ermeni halkına karşı uygulanan zulmün üzerinden 100 yıl geçti" diye konuştu.
Doğruluk ve Meşruluğu Arayacağız
Belediye olarak şehirde yaşayan her insana eşit yaklaşmaya devam edeceklerini ifade eden Anlı, "Her insanımızın inancını özgürce yaşayabilmesi için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız" dedi. Yapacakları çalışmada doğruluk ve meşruluğu arayacaklarını vurgulayan Anlı, "Bir cem evine yasa ile ibadethane statüsünün verilip verilmemesiyle ilgili olmayacağız. Halk burada toplanıyorsa, sohbetini, ibadetini burada yapıyorsa bizim için bu tüm yasaların üzerindedir" şeklinde konuştu.