Haberler

Diyarbakır'da Biçerdöverler Hasat Yerine Saman Topluyor

Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yaşanan Kuraklık Nedeniyle Buğday ve Arpada Yüzde 90, Kırmızı Mercimekte İse Yüzde 60 Oranında Zarar Görülmesi, Banka ve Tefecilere Borçlanan Çiftçileri Zor Duruma Bıraktı. Kuruyan Tarlalarda Hububat Yerine Biçerdöverler ile Saman Toplayan Diyarbakırlı Çiftçiler Hükümetten Bölgeyi Afet Bölgesi İlan Etmesini İstiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpada yüzde 90, kırmızı mercimekte ise yüzde 60 oranında zarar görülmesi, banka ve tefecilere borçlanan çiftçileri zor duruma bıraktı. Kuruyan tarlalarda hububat yerine biçerdöverler ile saman toplayan Diyarbakırlı çiftçiler hükümetten bölgeyi afet bölgesi ilan etmesini istiyor.

Yıllık 2.8 milyon ton ile Türkiye buğday üretiminin yüzde 13'ünün, arpa üretiminin yüzde 16'sının, kırmızı mercimeğin ise yüzde 86'sının sağlandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle kuru hububat sos veriyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından kuraklık ile ilgili olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapılan araştırmada, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep ve Elazığ'da zarar oranları buğday ve arpada yüzde 90, kırmızı mercimekte ise yüzde 60 olarak tespit edildi. Kuraklığın en yoğun yaşandığı illerin başında gelen Diyarbakır'da çiftçiler kuruyan tarlalarda hububat yerine biçerdöverler ile hayvanlar için saman topluyor. Yaşanan zarar nedeniyle ürün yetiştiremeyecek duruma gelen yöre halkı devletten bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istiyor. Diyarbakırlı çiftçilerden İkram Kahraman, "Tarlalarımızda yüzde yüz zarar var. Yağmur az yağdığı için tarlada gelişemeyen buğday biçilemiyor. Bu yıl üründen bir şey alamıyoruz. Kuraklık nedeniyle ürün hiç yok. Hayatımda böyle bir manzara görmedim. Devlet destek verirse gelecek yıl ekim yapacağız. Aksi taktirde özel banka, gübre ve mazot borçlarımız nedeniyle borç batağına gireceğimiz için ekim yapamayacağız. Hükümetin bölgede kuraklık afeti ilan etmesini istiyoruz" dedi.

Zayit Medeni adlı çiftçi ise, "Kuraklık bizi çok kötü vurdu, perişan bir durumdayız. Aldığımız gübre ve mazotun borçlarını ödeyemeyecek durumdayız. Verim oranı sıfır denecek kadar yok. Tarlalarda kuru ot kalmayınca hayvancılık da bir bütün olarak zarar gördü" şeklinde konuştu.

Büyük umutlarla biçerdöverini Adana'dan Diyarbakır'a getiren Fikret Kaya, "Ekili buğday tarlasından biçer ile hasat almaya çalışıyoruz, ancak nafile. Kuraklık nedeniyle ekinler yeterince gelişmediği için buğday olmadı. Tarla sahipleri boş bıraktı biz de hayvanlar için saman topluyoruz. Biçerimin borcu var, ancak ödeyemeyecek durumdayım ne yapacağımızı şaşırdık" ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle milyonlarca YTL zarar olduğu tahmin ediliyor.

KURAKLIK NEDENİYLE HAYVAN GÖÇÜ YAŞANIYOR Fırat-Dicle Havzası'nda yaşanan kuraklık çiftçileri olduğu kadar hayvancılık sektörünü de büyük sekteye uğrattı. Bölgede 3 bin 244 çiftliğin kapandığı ve yaklaşık 1.5 milyon hayvanın göç ettirildiği tahmin ediliyor. Türkiye Kasaplar Odaları Birliği Federasyonu verilerine göre Elazığ'da bin 200, Diyarbakır'da 700, Mardin'de 518, Batman'da 650 ve Bingöl'de 176 çiftlik kapandı. Sadece Diyarbakır'da son 2 ay içerisinde 119 bin hayvan satışı yapılırken, bölgede yaklaşık 1.5 milyon hayvan göç ettirildi. 22 YTL olan bir torba yemin fiyatı 38 YTL'ye yükseldi. Kuru samanın kilosu bile 90 kuruşa yükseldi. Maliyetlerin ve girdilerin yüksek olması sonucu bölgedeki besiciler hayvanlarını otlatacak mera bulamadığı için hayvanlarını ya satıyor ya da Tunceli ve Bingöl'deki yaylalara götürüyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle kuraklıktan nasibini alan büyük baş hayvanların serinlemek için derelere girmesi dikkat çekiyor.

(AŞ-AYŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title