Diyarbakır'da Çatışmalardan Tarihi Yapılar da Zarar Gördü
Diyarbakır'ın Merkez Sur ilçesinde çıkan çatışmalar, 4 Temmuz tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren tarihi surlar ve bazı yapıları olumsuz etkiledi.
Diyarbakır'ın Merkez Sur ilçesinde çıkan çatışmalar, 4 Temmuz tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren tarihi surlar ve bazı yapıları olumsuz etkiledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soyukaya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Diyarbakır Surlarının bazı bölümleri ile 2 kilise ve bir caminin çatışmalardan zarar gördüğünü söyledi.
Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 2 aydır aralıklarla meydana gelen çatışmalar 4 Temmuz tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan tarihi surların bazı bölümleri ile tarihi yapıları da olumsuz etkiledi. Sur ilçesinin etrafını boyan boya saran 5 kilometre uzunluğundaki tarihi surların bazı yerleri ile Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi ve Kurşunlu Cami'nin zarar gördüğü belirlendi.
'İNSANLIĞIN MİRASI'
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soyukaya, 4 Temmuz'ta yapılan UNESCO 39'uncu Genel Kurulu'nda 'Antik Diyarbakır'ın Dünya Mirası Listesi'ne girdiğini belirterek şunları söyledi:
"Diyarbakır'ı çevreleyen Diyarbakır Kalesi, İçkale, Anzele Suyu, Dicle Vadisi'nin bir kısmını kapsayan Hevsel Bahçeleri odaklı alan, Dünya Mirası olarak tescillendi. Bütün bu saydığım alanın çevresindeki geniş bir tampon bölgede, yine Sur içi de tampon bölge olarak tescillendi. Bu kentin uluslararası literatürlere uygun, uluslararası standartlarda korunması demektir. Kültürel değerlerin, insanlığın mirası olduğu ve geleceğe aktarılması gerekir. Evet öncelik insan hayatıdır ve insan hayatından öte değerli bir şey yoktur. Bunun yanı sıra insanı var eden, kültürünü zenginleştiren ve kimlik olarak var eden değerler doğal değerlerdir. İnsan çevre ve doğa ile vardır. Bunlar ölünce insan da ölür."
KÜLTÜR MİRASINI KORUMA TAAHÜDÜ VERDİK
UNESCO adaylık sürecinde, çalışmaları yasaların verdiği yetkilerle yerelde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürüttüklerini; ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden UNESCO'ya sunduklarını kaydeden Soyukaya, UNESCO'nun devletleri baz aldığını hatırlattı. Soyukaya, "Bunun onaylanmasının ardından hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hem de yereldeki bütün bileşenler, 'Dünya insanlık mirasını, bütün dünyanın adına koruyacağız' taahhüdü verdik" diye konuştu.
- Diyarbakır