Haberler

Diyarbakır'da Hikayelerin Sırrı Arandı

Güncelleme:
Abone Ol

Diyarbakır'da "Hikayelerin Sırrı: Çocuklarla nesne tiyatrosu ve görsel bir araştırma" programı gerçekleştirildi.

Diyarbakır Sanat Merkezi koordinasyonunda, Arts & Projects Deventer, TAMTAM Objektentheater, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Çanakkale DADA Neşeli Fikirler Atölyesi ortaklığıyla hayata geçirilen "Hikayelerin Sırrı: Çocuklarla Nesne Tiyatrosu ve Görsel Bir Araştırma" programı, Diyarbakır'da gerçekleşti.

Diyarbakır, Çanakkale ve Hollanda'nın Deventer kentinden sanatçılar ile çocuk çalışmalarında yer alan sivil toplum gönüllülerini bir araya getiren proje kapsamında, katılımcı sanat ve nesne tiyatrosunun ufuk açıcı pratikleriyle buluşan genç sanatçılar ve sivil toplum gönüllüleri, geleceğe yönelik yeni sanatsal üretim ve işbirliği olanaklarıyla tanıştılar.

Hikayelerin Sırrı uluslararası bir kültür sanat projesi gerçekleştirmek amacıyla Diyarbakır ve Deventer kentleri arasında 2012 yılından bu yana süren bir işbirliğinin sonucu olarak ortaya çıktı. Proje, çocuk çalışmalarında sivil toplum ve kültür sanat alanındaki birikimin ortaklaşa değerlendirilmesi ve mevcut yöntemleri zenginleştirebilecek örnekler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımını hedefleyen iki ana bölümden oluştu.

Katılımcı Sanat Deneyimi Paylaşımı

Koordinasyonunu DSM ile birlikte Amed Sanat Galerisi Koordinatörü Barış Seyitvan'ın yaptığı ilk bölümde, Hollandalı sanatçı Lies Kortenhorst DSM'de Katılımcı Sanat pratikleriyle ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Kortenhorst sunumunda, Hollanda'daki çeşitli toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarını içerecek şekilde sanat ve gündelik hayatı bir araya getiren katılımcı sanat deneyimlerini izleyicilerle paylaştı. Sanatçının sunumu, Diyarbakır ve Mardin'de sanatçı ve sanat eğitmeni olarak çalışmalarını sürdüren ve sivil toplumda çocuklarla çalışma yürüten ilgili bir izleyici topluluğu tarafından izlendi. Verimli tartışmaların yaşandığı konuşmanın ardından Lies Kortenhorst, katılımcı sanatla ilgilenen sanatçı ve sivil toplum gönüllüleriyle birlikte iki günlük bir katılımcı sanat atölyesi gerçekleştirdi. Atölye kapsamında,Diyarbakır'da çeşitli toplumsal kesimlerin gündelik hayatındaki ihtiyaçlarla sanatın bir araya gelebileceği, sokakta ve çocuk çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda sanatın daha görünür olduğu çeşitli örnekler üzerine tartışmalar yürütüldü. DSM ve atölye katılımcılarının önerisiyle, Diyarbakır'da yenilikçi bir yöntem olarak katılımcı sanat çalışmalarının sivil toplum ve kültür sanat alanını bir arayagetirebileceği yeni uygulamalar üzerine tartışmalara devam edilmesi planlanıyor.

Çocuklar Nesne Tiyatrosuyla Tanıştı

Programın ikinci bölümünde ise, Hollanda'nın nitelikli performans gruplarından TAMTAM Objektentheater, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Sinema Salonu'nda çocuklar ve yetişkinlere yönelik "Sahip Olmak ya da Olmamak" isimli bir nesne tiyatrosu performansı gerçekleştirdi. Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler çocuk biriminden ve Aram Tigran Kent Konservatuvarı, Umut Işığı Kadın Kooperatifi ve Sarmaşık Derneği'nden çocuk ve genç gönüllülerin de olduğu 300'e yakın izleyici performansa büyük ilgi gösterdi. Daha önce dünyanın 25 farklı ülkesinde sergilenen ve sahip olma hırsının getirdiği yıkımı konu alan oyunun ardından TAMTAM, 6 Aralık günü tüm gün boyunca Çocuklar(l)a Nesne Tiyatrosu Atölyesi gerçekleştirdi. Atölye çalışmalarına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Elvan Koçer, Yavuz Akkuzu, Rêzan Kaya, Güllü Özalp Ulusoy, Bora Çelik ve Handan Ekici Çapanoğlu ile butafor Eren Karakuş ve grafik tasarımcı Bahar Demirtaş çocuk çalışmalarında yer alan sivil toplum gönüllüleriyle beraber katıldı. Atölyede, nesne tiyatrosunun temel yöntemleri uygulamaya yönelik küçük egzersizler eşliğinde katılımcılarla paylaşıldı. Günün sonunda katılımcılar, seçtikleri nesnelerle yarattıkları karakter ve küçük hikayeleri ışık ve ses kullanımıyla destekleyerek sundukları küçük performanslar gerçekleştirdiler. Atölye, nesne tiyatrosunun Diyarbakır'da pek çok kurumda, okullarda ve sivil toplum alanında uygulanmasına yönelik fikirlerin paylaşılmasının ardından sona erdi.

Êzidî Kampı Ziyaret Edildi

Projeye Hollanda'dan katılan TAMTAM Objektentheater ve projenin Hollandalı ortakları sanatçı Lies Kortenhorst ve Johan Kuiper, Diyarbakır'daki son günlerinde Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Menaf Şeker eşliğinde Diyarbakır'daki Êzidî kampına bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, kampın idari ve gönüllü kadrosundan ve topluluk üyelerinden aktarılan bilgiler doğrultusunda Êzidî topluluğunun yaşadıkları sürecin uluslararası görünürlük ve destek kampanyalarıyla daha geniş kitlelere ulaştırılması konusunda bir fikir alışverişinde bulundu. Kampta yaşayan çocuklar ve kadınlarla sosyal ve kültürel alanda gerçekleştirilebilecek etkinlikler üzerine konuşulan ziyaret sırasında TAMTAM, çocuklarla birlikte küçük bir nesne tiyatrosu etkinliği gerçekleştirdi.

Çanakkale'de Devam Edecek

Hayatımızdaki nesnelerden yola çıkarak çocuklar(l)a farklı hikaye anlatma biçimleri üzerine hep birlikte düşünmeyi ve bu keşif sürecinin çocuk alanında yapılan çalışmalara aktarılabilmesini amaçlayan Hikayelerin Sırrı, Diyarbakır'ın ardından, 8-11 Aralık 2014 tarihlerinde Çanakkale'de sanatseverlerle buluşacak. Hikayelerin Sırrı, Diyarbakır ve Çanakkale'de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Çanakkale Arkadaşım Bienal işbirliğiyle yürütülüyor.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Çanakkale Deventer Hollanda Kültür Sanat Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title