Diyarbakır'da Kobani Olayları Sonrasında 6 Fabrika Kapandı
GİAF Başkanı Abdulkadir Akboz, bölgenin 6-7 Ekim olayları nedeniyle başta turizm olmak üzere ekonomik anlamda büyük kayıplar yaşadığını söyledi.
Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Abdulkadir Akboz, bölgenin 6-7 Ekim olayları nedeniyle başta turizm olmak üzere ekonomik anlamda büyük kayıplar yaşadığını söyledi. Akboz, "Bu süreçte, Mardin'de 600 rezervasyon iptal edildi, Diyarbakır'daki fabrikaların üretiminde yüzde 50 düşüş olurken, 6 fabrika da kapandı" dedi.
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği'nin ev sahipliğinde Diyarbakır'da düzenlenen 'Girişimciler bu adreste buluşuyor' toplantısı Green Park Otel'te yapıldı. Toplantıya, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TUGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, TÜGİK Genel Sekreteri Serkan Zengin, Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Abdulkadir Akboz ve GİAF Genel Sekreteri Engin Ateş Sönmez ile Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Tanzel Polat Yılmaz ile bazı işadamları katıldı.(GİAF) Başkanı Abdulkadir Akboz, Kobani protestolarının yaşandığı 6-7 Ekim olayları yüzünden Mardin'deki otellerde 600 rezervasyonun iptal edildiğini, Diyarbakır'daki 6 fabrikanın kapandığını belirterek, şöyle konuştu:
"6-7 Ekim olayları bölgeyi çok etkilemiştir. Rakamsal kayıplar çok büyüktür. Hayatını kaybeden 50 veya 55 vatandaşımız var, onlara rahmet diliyorum. Bu olaylar sırasında yüzde ekonomik kaybın yüzde 60'lara ulaştığını görmekteyiz. Diyarbakır'da enflasyon baktığımızda Kasım Türkiye ortalaması yüzde 0.18 iken Diyarbakır'da yüzde 0.71 oranında, neredeyse 5 katı büyüdüğünü görmekteyiz. İller arası gelişmişlik farkı 11 kat arttı, ihracat tam gaz ilerlerken, Suriye ve 6-7 Ekim olayları cereyan etmiş ve ihracaatta düşük ve ithallata artış göstermiştir. Turizm alanında mardinde 600 rezervasyon iptal etmiş, Diyarbakır'da fabrikaların üretim kapasitlerinde yüzde 50 oranında düşüş sağlanmış, 6 fabrika kapanmıştır, işsizlik oranı artmıştır. Diyarbakır'da giderek artan psikolojik durumu da olumsuz etkilemiştir. Bu yüzden hükümet yetkililerinin de buraya moral ve destek vermeleri gerektiği inancını yaşıyoruz. Komşularla ilişkilerde ister Esad olsun ister Esad'sız olsun bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu sorun giderek büyük bir sorun haline gelmektedir. Bu konuda BM ve NATO'nun da üzerine düşen görevi yapmaya davet ediyoruz."
Kayıpların en çok hangi sektörde yaşandığı yönündeki bir soru üzerine Akboz, "En çok kayıp yüzde 80 ile beyaz eşya sektöründe yaşanmıştır. Otel rezervasyonları yüzde 50, perakende ve gıdada ise yüzde 30 kayıp yaşanmıştır. Bölge iş dünyasına pozitif ayrımcılık uygulanmalı, moral ve motivasyon desteği sağlanmalıdır" dedi.
'GÜN BİR OLMA, BERABER OLMA GÜNÜ, DESTEK OLMA GÜNÜDÜR'
TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu'nun TÜGİK'e dahil olması nedeniyle daha da güçlendiklerini söyledi. Geçen yıl başlattıkları "Beyaz Mendil" kampanyasını hatırlatarak kampanya hakkında bilgi veren Güral, "2013 senesinin Mart ayında Beyaz Mendil projesini başlattık. Çözüm süreci çalışmaları ve günümüze kadar gelen gayretli katkılar, bölge insanımızın sosyal ve ekonomik anlamda ferah ortamda çalışması anlamında, gayretlerin olması gerektiği bir projeydi bizim için. Genç girişimçilerimizin önünü açmak için moral ve motivasyonlarının artması için büyük gayret ve çalışma içerisinde olmamız lazım. Hepimizin ihtiyacı olan güven ortamıdır. Bu hepimizin ihtiyacı olan bir şeydir. Hepimiz aynı topraklarda yaşıyoruz, benzer sektörlerde çalışıyoruz. Gün bir olma günüdür, beraber olma günüdür, gün moralimizin en yüksek olma günüdür. Birbirimize tutunarak destek olarak, bnu da birbirimizin koluna girerek sağlayabiliriz. 6-7 Ekim olaylarında yaşanan süreç, malesef çok ciddi ekonomik ve tamiri zor olan sosyal yara açmıştır. Bu yaraların sarılması çok uzun zaman alıyor. Bu sıkıntılı olaylardan Allah hepimizi korusun, bir daha da yaşanmamasını temmeni ediyorum. Bu sıkıntılı süreci aşacağımıza inanıyorum" dedi. - Diyarbakır