Diyarbakır'da Mehmed Âkif'i Anma ve Anlama Etkinliği
Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü tarafından "Mehmed Âkif'i Anma ve Anlama Etkinlikleri" düzenlendi.
Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü tarafından "Mehmed Âkif'i Anma ve Anlama Etkinlikleri" kapsamında bölüm öğretim elemanları Doç. Dr. Ahmet Tanyıldız, Arş. Gör. Abdulhakim Tuğluk ve Arş. Gör. Feyza İslamoğlu, Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ile Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı Selahattin-i Eyyubi Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrencilere, hazırlanan sunumlarla Mehmed Âkif'in hayatı ve şahsiyeti anlatılarak, şiirlerinden örnekler okundu.
Doç. Dr. Ahmet Tanyıldız, yapmış olduğu sunumlarda Mehmet Âkif'in sadece "istiklal şairi" gibi sıfatlara sığmadığını, bunun çok daha ötesinde bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Âkif'in şairliğinin yanı sıra yazar, mütefekkir ve bir eylem adamı olduğunu söyleyen Tanyıldız, Safahat'tan şiir okumaları yaptı. Bu çerçevede; Durmayalım, Bayram, Hasbihal, İstibdad, Hürriyet, Uyan, Bülbül ve Asım şiirinden çeşitli bölümler okudu.
Arş. Gör. Abdülhakim Tuğluk ve Arş. Gör. Feyza İslamoğlu ise Âkif'i modernizm perspektifinden değerlendirmeye çalışarak, sunumlarda onun günümüz insanının problemlerine de çözüm sunarak zamanının ötesine uzanan bir zihin yapısına sahip olduğunu ifade etti. Âkif'in sadece şiirlerinin değil, düzyazılarının da okunması ve yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çeken araştırmacılar, Âkif ile ilgili bir video gösterisinin yanı sıra Safahat'ın birinci kitabındaki Hasta, Küfe, Geçinme Belası, Hasır, Meyhane, Mezarlık ve Selmâ gibi yoğun sosyal eleştiriler içeren şiirler okudu.