Diyarbakır'da Yoksul Gençlere Kayak, Tüplü Dalış ve Binicilik Eğitimi
Bağlar Kaymakamlığı, Gençlik Merkezi Projesi ile yoksul ailelerin yoğunlukta bulunduğu ilçedeki gençlere kayak, model uçak, bisiklet, tüplü dalış, at biniciliği ve paraşüt eğitimi veriyor Proje Koordinatörü Altındağ: "Gençleri, ulaşamadıkları spor dallarıyla tanıştırıyoruz"
ÖZGÜR AYAYDIN - Diyarbakır'da yardıma muhtaç ailelerin çoğunlukta bulunduğu Bağlar ilçesindeki gençler, kendi imkanlarıyla ulaşamayacakları aktivitelerle tanıştırılıyor.
Bağlar Kaymakamlığı, ekonomik, sosyal ve kültürel faktörler dolayısıyla dezavantajlı durumda olan gençlerin sosyal hayata katılımlarının arttırılması ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında "Gençlik Merkezi Projesini" uygulamaya geçirdi.
Bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sağlayan kaymakamlık, gençlerin ulaşamadığı, sadece televizyondan izleyebildiği kayak, model uçak, bisiklet, tüplü dalış, at biniciliği ve paraşüt eğitimi kursu açtı. Kursa aralarında sokakta çalışanların da yer aldığı bini aşkın genç bu eğitimden faydalanmak için başvuru yaptı.
-Baraj gölüne tüplü dalış yaptılar
Proje Koordinatörü Mustafa Altındağ, AA muhabirine yaklaşık 8 ay önce başlatılan proje kapsamında ilk etapta 742 kişiye kayak, dalış ve model uçak eğitimi verdiklerini söyledi.
Eğitimlerin teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluştuğunu bildiren Altındağ, kayak dalına katılan 273 gence Elazığ Hazar Baba Dağı'ndaki tesiste 4 gün süreyle kamp yaptırdıklarını da kaydetti.
Altındağ, 133 gence ise Diyarbakır Sualtı İhtisas Kulübünce, İl Afet Durum ve Acil Müdürlüğü havuzunda dalış eğitim verildiğini ve ardından bu kişilerin uzman eşliğinde Eğil ilçesindeki Dicle Baraj Gölü'nde tüplü dalış yaptığını anlattı.
-"Gençlerin ilgisi bizi memnun etti"
At biniciliği, paraşüt ve bisiklet dallarındaki eğitimlerin ise 2 ay sonra başlayacağını dile getiren Altındağ, şöyle konuştu:
"Bu spor dallarındaki kurslara da 350 kişi katılacak. Türkiye'nin en büyük ve modern hipodromu Diyarbakır'da olmasına rağmen at biniciliği eğitimi yok. Türkiye Jokey Kulübü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda hipodromda binicilik eğitimi verilmesi konusunda anlaştık. Binicilikten faydalanmak için 267 genç başvurdu. Ama ilk etapta 50 kişiye bu eğitim verilecek. Türk Hava Kurumu Başkanlığı ve Dicle Üniversitesi Paraşüt Kulübü ile de temasa geçtik. Türk Hava Kurumunca Ankara, Malatya veya Elazığ'da paraşüt eğitimi verilecek. Projeye katkı sunan kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin yöneticilerine teşekkür ediyoruz."
Koordinatör Altındağ, Diyarbakır Bisiklet Derneği ile 200'ü aşkın kişiye bisiklet eğitimi verip, gezi düzenleyeceklerini ifade ederek, "Gençleri televizyonda gördükleri spor dallarıyla tanıştırıyoruz. Gençlerimizin bireysel imkanlarıyla bu spor dallarıyla tanışma şansları yok. Gençlerin yoğun ilgisi bizi memnun etti" dedi.
-"Hayalimi gerçekleştirdim"
Dicle Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Rojhat Kıran (20), Gençlik Merkezi Projesi sayesinde dalış eğitimi alma fırsatı bulduğunu belirterek, "Sürekli dalış yapmayı istiyordum ama Diyarbakır'da böyle bir imkan yoktu. Proje ile dalış eğitimi alıp, baraj gölünde tüplü dalış yaptım. Bu sayede farklı bir dünyayı görme fırsatı buldum" diye konuştu.
Berhudan Daş (22) ise kayak yapmayı hayal edemediğini ancak proje sayesinde bu eğitimi aldığını vurgulayarak, "Kayak eğitimi almak hep hayal ettiğim bir spordu. Ancak Diyarbakır'da kayak eğitimi alma şansım yoktu. Bağlar Kaymakamlığı sayesinde kayak eğitimi alıp, hayalimi gerçekleştirdim. Bize bu imkanı sunanlara teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı. - Diyarbakır