Diyarbakır'daki Stk Temsilcileri Öcalan'la Görüşmek İçin Başvuruda Bulunacak
Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, son dönemde yaşanan çatışmalı ortam ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hükümetin gerekli izni vermesi durumunda silahların devreden çıkarılmasına büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Öcalan ile görüşerek kendilerinin mesajlarını topluma sunmak istediğimizi buradan belirtmek istiyoruz.
Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, son dönemde yaşanan çatışmalı ortam ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hükümetin gerekli izni vermesi durumunda silahların devreden çıkarılmasına büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Öcalan ile görüşerek kendilerinin mesajlarını topluma sunmak istediğimizi buradan belirtmek istiyoruz. Bu açıklamamızla kamuoyu ile paylaştık, başvuru yapacağız" dedi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın açıklamasına, DOGÜNSİFED, DTSO, GÜNGİAD, Diyarbakır Barosu ile bazı STK temsilcileri katıldı. Burada katılımcılar adına basın açıklamasını DOGÜNSİFED Başkanı Bedirhanoğlu okudu, Bedirhanoğlu, yaşanan gelişmeler karşısında toplumun manevi, insani değerlerinin daha da fazla tahrip edilmeden, bu kirli savaşa karşı tutum aldıklarını söyledi. Geçtiğimiz son 3 yıl içerisinde geliştirilen çözüm çabaları ve çatışmasızlık ortamının ekonomik, sosyal ve siyasal yaşam başta olmak üzere, toplumsal yaşamın her alanında büyük bir rahatlama ve gelişme sağladığını kaydeden Bedirhanoğlu, silahlı çatışma ve öldürmelerin sona erdirildiğini hatırlattı. Bedirhanoğlu, "En son Dolmabahçe Sarayı'nda kamuoyuna açıklanan metin, Kürt sorunun demokratik çözümü için tarihi bir fırsat sunmuş ve geniş bir halk desteği görmüştür. Ancak, sorunun köklü ve kalıcı çözümüne odaklanamamış, yasal ve anayasal değişiklikler üzerinde çalışılamamış, aksine Dolmabahçe mutabakatı bir yana bırakılarak süreç heba edilmiştir. Aynı gelişmelere paralel olarak, Öcalan ile yürütülen görüşmeler kesilerek süreç fiilen sona erdirilmiştir. Silahlı çatışma sürecinin hiç kimseye bir şey kazandırmadığı, kazandırmayacağı ve bu sürecin kazananın da olmayacağını 40 yıllık ağır çatışmalı süreç deneyimi bize fazlasıyla öğretmiştir" diye konuştu.
Türkiye halkları olarak bütün sorunları diyalog ve müzakere ile çözmek dışında bir şanslarının olmadığını dile getiren Bedirhanoğlu, şunları kaydetti:
"Barışçıl çözüm yoluna dönülmesi için tek taraflı çift taraflı benzeri kavramları geride bırakarak derhal yerleşim yerlerindeki çatışmalara son verilmeli, seçimlerin demokratik ve güvenli bir ortamda yapılması için azami özen gösterilmelidir. Demokratik bir süreç olan seçimlerin tezahürü nasıl olursa olsun, hükümeti hangi parti kurarsa kursun, hiç zaman kaybedilmeksizin ilk iş olarak diyalog ve müzakere süreci yeniden başlatılarak ateşkes ilan edilmelidir. Bu talep tüm taraflara çağrımızdır. Bu bağlamda Öcalan ile kesilen diyalog sürecini yeniden başlatmak bu süreci müzakereye dönüştürmek halkımızı büyük acılara götüren ve ülkemizi her açıdan belirsizlik ve uçurumlara sürükleyecek olan bu çatışmalı sürece son vermek için adım atmaya davet ediyoruz. Hiçbir gerekçe sivil yerleşim yerlerinde yapılan eylem ve silahlı saldırılar ile bunlara karşı yapılan ağır tahribat ve çocukların ölümüne neden olan operasyonları, yerlerde sürüklenen insan bedenlerini, cenazelerini ve bu kirli savaşı haklı gösteremez. Hükümetin gerekli izni vermesi durumunda silahların devreden çıkarılmasına büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Öcalan ile görüşerek kendilerinin mesajlarını topluma sunmak istediğimizi buradan özellikle belirtmek istiyoruz. Bu açıklamamızla kamuoyu ile paylaştık, başvuru yapacağız." - DİYARBAKIR