Haberler

Diyarbakır DES Hedef Yükseltti

Güncelleme:
Abone Ol

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, birinci eğitim-öğretim dönemi değerlendirmesi yaptı.

Demokrat Eğitimciler Sendikası, (DES) Diyarbakır İl yönetimini yeniledi. Yenilenmenin ardından yönetimin ilk toplantısında hedef yükseltme kararı alındı.

Toplantıda konuşan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, Diyarbakır için yeni projeler hazırladıklarını söyleyerek, "Sendikamızın sahip olduğu önemini, Diyarbakır'a daha iyi tanıtma fırsatı bulacağız. Sendikamız biri Obezite konulu diğeri de Ulusal Afet ve Afet Eğitimi konulu iki ulusal kongre yaptı. Bu tür çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Bu günden itibaren okul ve kurumlara giderek kendimizi tanıtmaya çalışacağız" dedi.

"EĞİTİM ÖĞRETİMİN EN ÖNEMLİ PAYDAŞI ÖĞRETMENDİR"

Birinci eğitim öğretim döneminin bir değerlendirmesini yapan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, eğitim sisteminin eleştirisini yaptığı açıklamasında şunları söyledi.

"Malumunuz öğrenci merkezli bir eğitim esastır, ancak başarı elde etmek istiyorsak eğitimin bileşenlerine bakmamız lazım. Yani velinin, öğretmenin, idarecilerin, üst yönetimin, Bakanlığın genel başarıda sorumluluğu daha fazladır. Çocuk elimize verilmiş bir malzeme onu şekillendirmek ise görevimizdir. Nasıl mı? Eğitim öğretimin en önemli paydaşı öğretmendir. Başta bakanlık olmak üzere, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okul idaresinin dahi öğretmenleri geliştirme, pekiştirme ve bilgilerini yenileme adına kayda değer çalışmaları olmalıdır. Mevcutta yapılan hizmet içi eğitimler de çok sembolik kalmaktadır.

"KENDİSİNE, 'ACABA BUGÜN OKULUMDA BUGÜN HANGİ SORUNU ÇÖZECEĞİM?' DİYE SORAN İDARECİ LAZIM"

İdarecilerin durumu; özellikle idarecilerin çoğu klasik bir tarzda okula gelip gidiyorlar. Halbuki her gün kendine şu soruyu sorabilecek idarecilere ihtiyacımız var acaba okulumda bugün hangi sorunu çözeceğim? Okulumda sorun yok diyen idareci iyi bir idareci olur mu? Öğretmen sorunu var, öğrenci sorunu var, bizzat okulun sorunu var bir okulda zayıfsız karne oranı yüzde sıfır değilse kesin sorun var. Eğer hiç kimsenin zayıfı yoksa bile başarıyı daha iyi bir düzeye yükseltme sorunu vardır. Eğitim sisteminin yönetim, denetim sistemi başta olmak üzere ruh ve felsefesini de demokratikleştirmeye, bilimsel ve çağdaş bir forma kavuşturmaya büyük ihtiyacımız vardır.

"ÖĞRETMEN YETİŞTİRME USULÜMÜZ DEĞİŞMELİ"

Zümrelerin Durumu; Birçok okulda zümrelerde sorun var, zümrede ders konuları tartışılmıyor, öğretmen bilgisizliğini gizliyor, hâlbuki doğru olan bir dersin öğretmenleri zümrede iş birliği içinde olmalarıdır. Yeni yeni konular geliyor müfredat yenileniyor. Zümrede hal olamıyorsa milli eğitim üniversite ile işbirliğine giderek öğretmenin kendini yetiştirmesine imkan tanımalı, başarısına katkı yapmalıdır. Öğretmen Durumu; Öğretmen yetiştirme usulümüzü değiştirmeliyiz, öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirip, bu mesleği saygın bir hale getirmeliyiz. Ayrıca öğretmen emekliliğini cazip hale getirerek mesleki açıdan tükenmiş öğretmenlerin emekli olması için cazip imkanlar oluşturmalıyız. Belki mali açıdan bir yük getirecek ama bu yeteneksiz öğrenci yetiştirmek kadar zarar değildir. Sınıfta birilerinin olması çare değil önemli olan evlatlarımızı başarılı öğretmenlerin ellerine teslim etmektir.
"EMNİYET OKUL CİVARINDA MOBİL EKİP BULUNDURMALI"
Üniversite özellikle de eğitim fakültelerinin her öğretim üyesi ya da orta ya da liselerde öğretim kurumlarına danışmanlık yapmalı okulun bazı sorunlarının çözümünde okula katkı vermelidir. Emniyet, her okul müdürünü arayarak, ya da ilçe ilçe bizzat ziyaret ederek okul güvenliğiyle ilgili bir sorunun olup olmadığını öğrenmeli ve ona göre okul civarına mobil ekipler bulundurmalıdır. Bazen 3-5 defolu vatandaş okulu yaşanmaz hale getirebiliyor"

"BELEDİYELER OKULLARI ZİYARET EDİP KATKI SUNMALIDIR"

Belediyelerin her dönem en azından bir kere okulları ziyaret ederek küçük katkılarla okulun eksiklerini gidermeye çalışması gerektiğini dile getiren Kaya şöyle dedi:

"Bahçe temizliği için özellikle katkıda bulunmalıdır. Velinin rolü önemlidir. Veli çocuğunu başından savarcasına değil okulun geleceğini nasıl şekillendireceğini bilerek, düşünerek evladını okula göndermeli ve ona göre okul ile işbirliği içinde olmalıdır. Bir bahaneyle öğretmenle kavga etmeye tartışmaya hazır durumda olan velilerimiz bile vardır. Disiplin sucu işleyen kimselerin okuldan ayırması; şu veya bu vesileyle ilk ve orta öğretimi atlayarak lise gibi önemli bir eğitim aşamasına neredeyse okula yazma bilmeyecek kadar başarısız gelen bir öğrenci eski alışkanlıklarını lisede de devam ettirince eğitim ortamını bozuyor. Sadece 9.sınıfın ilk bir ayında iki üç defa rehberlik edildiği halde düzelmezlerse bu tür öğrencilerimizin rehabilite ve proaktif rehberlik programlarıyla kazanılması hedeflenmeli aksi halde okuldan uzaklaştırılmalarında fayda mülahaza ediyoruz. Kimi yetersiz ilgililer, çocuğumuzu az daha idare edelim, sokağa atamayız derken 30-40 kişinin eğitim öğretimine sıkıntı veriliyor.

"ÖĞRETİM KADAR EĞİTİME DE AĞIRLIK VERMELİYİZ"

Okullarda yalnızca akademik başarıya değil etik ve ahlaki gelişime de önem vermek gerekiyor. Öğretim kadar eğitime de ağırlık vermeliyiz. İftihar belgesinde –ilgili şahıs okulda ve dışarıda gösterdiği örnek davranış ve erdemli ahlakından dolayı yazdıktan sonra başarısından dolayı ifadesi yer alıyor. Halbuki teşekkür takdir alan birçok haylaz var durumları da tespit edilemediği için vermemezlik de yapılamaz. Ancak tereddütsüz disipline vermemiz lazım ki iftihar belgesi alamasın ve bu cezalandırmadan ibret alsın. Unutmayalım not başarısı maddi, örnek davranış ve erdem, ahlak ise manevi değerdir. Maddi değerlerin karşılığı pul para, manevi değerin karşılığı ise insanlıktır, insani kâmil olma yolunda bir değerdir.

"GENÇLİĞİMİZ, GELECEĞİMİZ OKULLARDA BUNU UNUTMAYALIM"

Tüm yetkililer seferber olmalıdır. Açık bir ifadeyle Vali olsun, Vekil olsun, Veli olsun bir günde iki işi varsa kesinlikle biri eğitim öğretimle ilgili olmalı diğeri kendileri bilir. Çünkü gençliğimiz, geleceğimiz okullarda bunu unutmayalım. Dolayısıyla okulu hayatın merkezine, odak noktasına almak gerekir kanaatini taşıyoruz. Ayrıca sendika olarak talim terbiyeyi çok yönlü olarak ele alıp bir eğitim paketi hazırlıyoruz tamamlandığı zaman kamuoyuyla paylaşacağız"

Kaynak: Temsilci / Güncel

Eyüphan Kaya Diyarbakır Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title