Diyarbakır Emniyet Müdürü Görevden Alındı
Son dönemde peş peşe yaşanan olaylar sonrası Diyarbakır'da Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'nün görevine son verildi.
Diyarbakır'da son dönemde peş peşe yaşanan olaylar ve HDP mitingine yönelik bombalı saldırı üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü görevinden alındı.
MÜFETTİŞ RAPORU DOĞRULTUSUNDA...
HDP'nin 5 Haziran'daki Diyarbakır mitinginde bombalı saldırıyı yapan IŞİD üyesi Orhan Gönder'in "terör" şüphesiyle arandığı, kaldığı otele polisin giderek sadece yoklama kaçağından tutanak tuttuğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine emniyet genel müdürlüğü soruşturma açmış, bölgeye iki müfettiş göndermişti. Böğürcü'nün müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda görevden alındığı iddia edildi.
MERKEZE ALINDI
PKK yöneticisinin hastanede firar etmesi, Kobani eylemlerinde 15 kişinin hayatını kaybettiği, HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın evine yapılan polis baskını, YDH-G ile Hizbullah'ın devamı olan HÜDA-Par üyeleri arasında yaşanan çatışma ve son olarak 5 Haziran'daki HDP Diyarbakır mitinginde bombaların patlamasıyla gündeme gelen Diyarbakır'da, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'nün görevden alındığı iddia edildi. HDP mitingine düzenlenen bombalı saldırı ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, soruşturma başlatmış, bölgeye müfettiş göndermişti. Böğürcü'nün yürütülen soruşturma kapsamında görevden alınarak merkeze alındığı ileri sürüldü. Böğürcü'nün Emniyet Müdürlüğü döneminde Diyarbakır'da meydana gelen ve Türkiye'de gündem olan olaylar ise şöyle:
PKK YÖNETİCİSİ HASTANEDE FİRAR ETTİ
PKK'nın dağ kadrosunda bulunan ve askeri kanadının içindeki önemli isimlerinden biri olan Bedrettin Güçlü, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde, her gün başında nöbet tutan 4 polise rağmen firar etmişti. Firardan sonra 4 polis açığa alınırken, firardan 2 gün önce ise emniyet müdürlüğüne 'kaçırılacak' ihbarı yapıldığı ortaya çıkmıştı.
KOBANİ EYLEMLERİNDE 15 KİŞİ ÖLDÜ
Türkiye genelinde 7-8 Ekim tarihlerinde yapılan Kobani eylemlerinde en büyük kayıp Diyarbakır'da yaşanmıştı. Diyarbakır'da PKK yandaşları ile Hizbullah'ın devamı olan HÜDA-PAR üyeleri arasında çıkan olaylarda 15 kişi hayatını kaybetmişti. Diyarbakır'da güvenliğin sağlanması için asker, sokağa inerek, şehrin merkezinde önlem almıştı.
DEMİRTAŞ'IN EVİNE KAÇAKÇILIK BASKINI
Bir başka olay ise 9 Mayıs 2015 tarihinde meydana geldi. "155 Polis İmdat" hattını arayan bir kişi, akaryakıt kaçakçılığı yapan şahsı ihbar etmek istedi. İhbarcı, adres olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın evini söyledi. Kaçakçılık polisi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın evini bastı. Bu sırada evde olan Demirtaş, bir süre polis ekipleri ile görüşerek, ihbarın yanlış olduğunu anlattı. İhbarcı kişi ile görüşmesi sonucu adresin yanlış olduğunu anlayan polis ekipleri, bölgeden ayrıldı.
YDH-G, HİZBULLAH ÇATIŞMASI
Diyarbakır'da 9 Haziran tarihinde meydana gelen olayda ise İhya-DER Başkanı Aytaç Baran, evinin bulunduğu sokakta uğradığı saldırı sonrası öldürüldü. HÜDA-PAR'ın önemli isimlerinden biri olarak bilinen Aytaç'ın PKK'lılar tarafından öldürüldüğü açıklanmış, devamında çıkan olaylarda ise 4 kişi hayatını kaybetmiş ve 6 kişi ise yaralanmıştı.
MİTİNG BOMBASINDA İSTİHBARAT ZAFİYETİ
HDP'nin 5 Haziran'daki Diyarbakır mitingine bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıyı yapan IŞİD üyesi Orhan Gönder'in "terör" şüphesiyle arandığı, ancak kaldığı otel bilindiği halde işlem yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Saldırıda iki gün önce Gönder'in kaldığı otele sabaha karşı giden polisin, "Asker yoklama kaçağı" olarak Gönder hakkında tutanak tutarak, otelden ayrıldığı belirlenmişti. Gönder'in terör şüphelisi olarak kaydı bulunmasına rağmen UYAP ve GBT'ye kaydının girilmediği de ortaya çıkmıştı.