Diyarbakır Esnafı EMITT Fuarı'ndan Memnun
Beylikdüzü Tüyap'ta açılan EMITT Fuarı; katılan ülke ve kentlerin tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin yanı sıra kendine has lezzetlerinin de tanıtıldığı alan oldu.
Diyarbakır esnafı; Tanrıkulu Bakırcılık, Zêr Kuyumculuk, Kadayıfçı Sıtkı Usta, Mervani Kahvecisi, Bağlar Aile Destek Merkezi Geleneksel El Sanatları Deri İşçiliği Meri Deri, Dicle Üniversitesi Anadolu El Sanatları Topluluğu ebru ve hat sanatıyla elde edilen çeşitli ürünleriyle fuara katıldı. Fuar ziyaretçilerinin yoğun ilgi gösterdiği Diyarbakır esnafı ürünlere gösterilen ilgiden memnun kaldı.
Bakırcılığın merkezi olan Diyarbakır'da üretilen farklı tasarımlarıyla dikkat çeken hediyelik ürünleriyle Tanrıkulu Bakırcılık adına gelen Süleyman Ok, fuarın kendileri için büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Ok, fuara her yıl katıldıklarını belirterek, İstanbul'da yaşayanlara yeni tasarımlarını tanıtma fırsatı yakaladıklarını, en çok da hediyelik fincan takımı satışı yaptıklarını aktardı. Bakırcılar Çarşısı'nda yerlerinin bulunduğunu bildiren Ok, zengin ve farklı çeşitleriyle herkesi beklediklerini ifade etti.
Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul da fuarların önemine değinerek, Diyarbakır'da 24 Nisan'da Mezopotamya Mücevher Fuarı düzenlemek için kolları sıvadıklarını söyledi. Uluslararası olacak bu fuarın İstanbul'dan sonra ikinci büyük fuar olacağını ifade eden Akkul, "Önümüzdeki hafta Kürdistan'a giderek kuyumcu esnafını davet edeceğiz. Tanıtım anlamında Diyarbakır'a büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Umarım Diyarbakır hak ettiği yerde olacak ve görülecektir" diye konuştu.
Hasır Bilezik Türkiye'de Marka Oldu
Zêr Kuyumculuk adına gelen Fırat Ekinci ise ilk kez katıldığı fuardan çok memnun kaldığını ifade ederek, kendileri için iyi bir deneyim olduğunu ve her yıl katılmayı istediklerini söyledi. Fuarda satış yapmadıklarını, tanıtım amacıyla katıldıklarını söyleyen Ekinci, Türkiye'de bir marka haline gelen Diyarbakır hasır bileziğini ve kente özgü motiflerin bulunduğu ürünleri tanıttıklarını söyledi.
Kahveye Lezzet Katttık
İçerisinde bulunan yedi farklı karışımla özel bir lezzeti olan dibek kahvesi de fuarda ziyaretçilere ikram edildi. Mervani Kahvecisi Mehmet Ali Sever fuar boyunca bıkmadan kahve yapıp yüzlerce kişiye ikram etti. Daha önce İzmir ve EMİTT fuarlarına katılan Sever, kahvelerinin oldukça rağbet gördüğünü ve yapılışını anlattı. Sever :"Türk kahvesi soğuk suyla yapılırken, bizim özel dibek kahvesi sıcak suyla yapılıyor. İkram ettiğimiz kişiler geri dönerek, içerisinde ne olduğunu soruyor. Hayatınızda içeceğiniz en lezzetli kahve. Kahveye lezzet kattık" şeklinde konuştu. "Satıştan ziyade tanıtım için buradayız" diyen Sever, Toptancılar Sitesi'nde ve Mega Center'deki stantta satış yaptıklarını bildirdi.
Burma Kadayıfına Büyük İlgi
Diyarbakır stantının en ilgi çeken lezzetlerinden biri de şüphesiz Diyarbakır Kadayıfı oldu. Kadayıfçı Sıtkı Usta fuar ziyaretçileri tarafından büyük ilgi gördü. Kadayıf Ustası Süleyman Altınbaş, özellikle cevizli burma kadayıfını artık Türkiye'nin batı yakasında çok tanındığını ve Diyarbakır'ın tanıtımı açısından çok mutlu olduklarını söyledi. Altınbaş, fuar boyunca günde ortalama 50 tepsi satış yaptıklarını bildirdi.