Haberler

Diyarbakır Surları, Unesco Dünya Miras Listesi'ne Girme Yolunda

Abone Ol

Coşkun Ergül - Diyarbakır surları UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme yolunda.

Coşkun Ergül - Diyarbakır surları UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme yolunda. Bunun için 11-12 Nisan günlerinde "Diyarbakır Kalesi Tarihi Kenti"' toplantısı gerçekleştirilecek.

TBMM Katip Üyesi, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dicle Üniversitesi'nde 11-12 Nisan günlerinde

"Diyarbakır Kalesi Tarihi Kenti"' toplantısı yapılacağını söyledi.

Diyarbakır'ın köklü medeniyete sahip, 12 bin 700 yıllık bir kent olduğunu ifade eden Beyaz, "Diyarbakır, açık hava müzesidir, Anadolu'nun ilk İslam kentidir. Diyarbakır surları, tarihi kent dokusu ve yapısıyla, içinde insan yaşayarak günümüze kadar gelen dünyadaki tek surlardır" dedi.

Beyaz, surların 186 hektarlık bir alanı çevrelediğini belirterek, UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nde olan Diyarbakır surlarının kalıcı listeye alınması için, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışma başlatıldığını kaydetti. Beyaz, toplantının da bu çerçevede yapılacağını bildirdi.

UNESCO'ya her yıl belli sayıda eserle müracaat edilebildiğini dile getiren Beyaz, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Diyarbakır surlarının müracaat listesinde en öne alındığını vurguladı. Beyaz, şehrin bütün dinamiklerinin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, işadamlarının bunun için çabaladığını söyledi.

AK Parti'li Beyaz, toplantıya aralarında Portekiz, İspanya, Yunanistan, Almanya, İtalya, İsveç, Norveç, Amerika, Kanada ve Mısır'ın da bulunduğu 15 ülkeden 60 UNESCO uzmanının katılacağını bildirdi. Bu uzmanların Diyarbakır surlarını gezip göreceklerini anlatan Beyaz, "Amacımız, Diyarbakır surlarının UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi" diye konuştu.

-"Diyarbakır marka şehir"-

Diyarbakır'ı marka şehir yapmak için çalıştıklarını ifade eden Beyaz, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımız'ın belki de en çılgın projelerinden biri, Diyarbakır surları ve suriçi bölgesi kentsel dönüşüm projesi. Bu bittiğinde Diyarbakır, açık hava müzesi haline gelecek. Bunun da ilk adımı geçen cumartesi günü atıldı. Başbakan, Diyarbakır'daki törene canlı bağlandı ve Ulu Cami'nin üzerine kabus gibi çöken 4 tane binanın yıkımına başlandı. Diyarbakır suriçi, tarihi dokusu ve mimari yapılarıyla çok önemli bir eserler topluluğudur.

Diyarbakır'daki Ulu Cami; Mekke, Medine, Kudüs ve Şam'dan sonra beşinci Harem-i Şerif'tir. İlimizde, içinde camileri, kiliseleri olan 500'ün üzerinde vakıf eser vardır. İçkale dediğimiz yer geçmişte Diyarbakır'ın yönetim merkeziydi. Kültür ve Turizm Bakanlığı buradaki restorasyon çalışmasını devam ettiriyor. Milattan sonra 2. yüzyıla ait bir kilise ile Artuklu Sarayı ve Roma kalıntıları da orada vardır."

Mine Lök Beyaz, Hz. Süleyman Camisi'nin restorasyonunun Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce geçen yıl tamamlandığını ve ibatede açıldığını belirterek, "Hz. Süleyman, Halid Bin Velid'in oğludur, 27 sahabemiz ile birlikte İçkalenin hemen yanında yatmaktadır" dedi. Diyarbakır'da Mimar Sinan'ın 5 camisinin olduğunu ifade eden Beyaz, "4 ayaklı minare dediğimiz minare, dünyada tektir, onun restorasyon çalışması da devam ediyor" diye konuştu.

Kalkınma Bakanlığı'nın Diyarbakır surları ve suriçi bölgesi için 60 trilyon TL'yi Diyarbakır'a aktardığını kaydeden Beyaz, amaçlarının, bu çalışmalar bittiği zaman illerinin "Diyarbekir Açık Hava Müzesi" olarak dünyada tanınması olduğunu söyledi.

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mine Lök Beyaz Diyarbakır Ak Parti Unesco Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title