Doğal Depolar Yasal Çerçeveye Kavuşacak
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Nevşehir'de yoğunluk kazanmasına karşın ülke genelinde bir çok ilde bulunan doğal depoların yapımı konusunu yasal kriterlere bağlayacaklarını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Nevşehir'de yoğunluk kazanmasına karşın ülke genelinde bir çok ilde bulunan doğal depoların yapımı konusunu yasal kriterlere bağlayacaklarını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta beraberinde Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Ak Parti Milletvekili Gizligider, Nar belediye başkanı Ali Erdoğmuş ve Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ve Bakanlığına bağlı Meslek Hizmetleri ile Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Nevşehir'deki yer altı depolarında incelemelerde bulundu.
Nevşehir'in Çat beldesinde bulunan bir doğal depoyı gezen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta'ya bilgi veren Nar belediye başkanı Ali Erdoğmuş ve Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit bilgi verdi.
Nar belediye başkanı Ali Erdoğmuş ? buradan çıkan elmanın raf ömrü en az bir hafta on gündür. Bu süre içerisinde doğal halini, sululuğunu koruduğu gibi bir de aroma kazanıyor. Halbuki doğal olmayan depodan çıkınca 2- 3 gün içerisinde saman gibi oluyorö dedi. Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ise, limonun depolarda 17- 18 ay boyunca dayanabileceğini ifade etti. Dik bacaların hava çekerken yatay bacalar ise içeriye hava girişini sağladığını kaydeden Yiğit, bunun doğal olarak depoda soğukluğu sağladığını kaydetti.
Yiğit, doğal depodan çıkan bir limon pazarda veya manavda bir ay kadar tazeliğini korurken elektrikli depodan çıkan limon ancak 2- 3 gün dayanabildiğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta depo incelemesi sonrasında yaptığı açıklamada, patates, limon, elma, greyfurt, portakal ve havuç gibi ürünlerin organik olarak doğal bir ortamda saklanabildiğini söyledi.
Bu tür depoların Nevşehir'de yoğunluk olmak üzere ülke genelindeki bir çok ilde bulunduğunu belirten Balta, bu tür depoları tanımlayarak, yasal bir çerçeveye oturtmak istediklerini söyledi.
Bakanlığına bağlı Meslek Hizmetleri ile Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Ankara'da toplantı yaptıklarını anlatan Balta şöyle konuştu? Burada da yetkili arkadaşlarımız, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Milletvekili Ebubekir Gizligider, Aksaray Üniversitesi hocaları ve belediye başkanları ile depolarda incelemelerde bulunuyoruz. Aksaray Üniversitesi hocaları konuyla ilgili çalışma yapıp, bir rapor hazırlamış. Valilikte toplanarak raporu da, ilgili kişi ve kurumları da dinleyeceğiz. Buradaki incelemelerimiz ve toplantı sonucunda çıkan sonuçları Ankara'da Bakanlığımız çalışanları ile değerlendireceğiz. Türkiye genelinde yeraltı depoların yapılması kriterlerini belirlemek amacıyla çalışma yapacağız. Farklı üniversitelerden de çalışma isteyeceğiz. Dış ülkelerde örnekler varsa onları da inceleyeceğiz. Sonrasında doğal depoların yapım kriterlerini belirleyeceğiz. Yasal olarak da yeni kanun mu gerekli, yönetmelik veya genelge mi çıkarılacak, bunu da tespit edeceğiz. Yaptığım incelemede doğal ortamda saklanan ürünlerin insan sağlığının korunması için önemli olduğunu gördüm.ö
Bakan Yardımcısı Balta, depo incelemelerinin ardından Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret etti. Balta valilik ziyaretinin ardından merkez ilçeye bağlı Kavak beldesindeki depolarda da incelemelerde bulundu.