Doğan Hızlan, Londra Kitap Fuarı'nda
Gazeteci- yazar Doğan Hızlan, Türkiye'nin 'konuk ülke' olduğu İngiltere'nin başkenti Londra'daki Uluslararası Kitap Fuarı'na katıldı.
Gazeteci- yazar Doğan Hızlan, Türkiye'nin 'konuk ülke' olduğu İngiltere'nin başkenti Londra'daki Uluslararası Kitap Fuarı'na katıldı.
Hızlan, fuarın ilk gününde yazar Adalet Ağaoğlu ve Fransız yazar Jean Pierre Deleage'nin konuşmacı olarak katıldığı 'Türk Edebiyatı'nda Yapı Taşları' konulu paneli yönetti.
Hızlan ve Ağaoğlu panelde, Türk Edebiyatı'nın bugüne ulaşmasını sağlayan önemli yazarları ve eserlerini edebiyat tarihi içinde değerlendirdi.
Panelde konuşan Hızlan, Türk edebiyatındaki yapı taşlarını anlamak için edebiyat tarihi okumanın ve Türk edebiyatının geleneğini bilmenin önemine dikkat çekti. Yüzeysel okurları eleştiren Hızlan, Ahmet Mithat okumadan Türk romanı, Divan edebiyatı okumadan da Türk şiirinin anlaşılamayacağını söyledi.
Yazar Adalet Ağaoğlu da yabancıların Türk dilini anlamak için Divan edebiyatından bu yana Türk edebiyatının iyi anlamaları gerektiğini vurguladı.
MEĞER POSTMODERNMİŞİM
Kitaplarında anlatının tüm türlerini kullandığını söyleyen yazar Ağaoğlu, 'Yaz Sonu' adlı kitabının Hollanda'daki bir üniversite tarafından post modern bir roman olarak değerlendirdiği belirterek, "Biliyor musunuz ben 'Yaz Sonu' romanımı postmodern yazmışım. Prepostmodernmişim ben. Farkında değilim. Ben de şaşırdım" sözleriyle ifade etti.
HALİDE EDİP'E BENZEMİYORUM
Zaman zaman Halide edip Adıvar ile benzetildiğini ifade eden yazar Ağaoğlu, bunun doğru olmadığını söyledi. Ağaoğlu, "Halide Edip Robert Koleji mezunu ben Nallıhan'da ilkokulu bile zor bitirdim. Halide Edip'le benzemem mümkün değil, o hiçbir darbe görmedi ben darbelerin içinde büyüdüm" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE KİTAP OKUNMUYOR ANLAYIŞI DOĞRU DEDİL
Doğan Hızlan panelin sonunda DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye'de az kitap okunuyor anlayışının doğruyu yansıtmadığını söyleyen Hızlan, "Aslında bunu söyleyenler az kitap okuyor. Türkiye'de kitap okunuyor. Okuma deyince belli alanları düşünüyoruz. Artık bilim kurgu da fantastik türler de okunuyor. Edebiyat okuru Türkiye'de var. Az okumanın da bazı nedenleri var. Halk kütüphanelerimiz, mahalle kütüphanelerimiz yok, televizyonlarda okumaya teşvik edici programlar az. Okumayı arttırmak için bir takım çalışmalar yapmak lazım. Ben bu sözü kabul etmiyorum. Ayrıca artık İnsanlar ülkelerinin sanatları ile tanıyor. Siyasal ilişkiler yetmiyor. Zaten bu da bitti artık.Türkiye burda tanınıyor" ifadelerini kullandı.
Hızlan, sonbaharda biri eleştiri ve ve deneme diğeri de inceleme olmak üzere iki kitabının çıkacağını sözlerine ekledi.
YABANCI EDİTÖRLER TÜRKİYE'YE BURUN KIVIRMASIN
Kitap fuarı ile ilgili fikirlerini DHA muhabiri ile paylaşan yazar Adalet Ağaoğlu da bu yıl fuarda, Türk edebiyatına ve çevirilere geniş yer aldığını gözlemlediğini söyledi. Yabancı editörlere de bir mesajı olduğunu belirten Ağaoğlu, "Yabancı editörler, Türkiye'yi küçük görmesinler, burun kıvırmasınlar, onlara bir uyarım var: gururlu olmasınlar çünkü her iyi şey kötüyü yener" dedi.