Doğu Anadolu Gözlemevi Kuruluyor
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Salondan ve katılımcılardan detay -Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak'ın konuşması -Proje hakkında sunum yapılması ATASAM Müdürü Doç. Dr. Yeşilyaprak'ın projeyi anlatması Erzurum'a gözlemevi kuruluyor Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak: "(Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi) Uzay, Erzurum'dan izlenecek, geçmişte olduğu gibi Erzurum'dan araştırılacak" "Karakaya tepelerinde 2 bin 500 dönümlük arazinin tahsisi yapıldı, altyapısı tamamlandı ve 2019'da ilk ışık alınacak" ATASAM Müdürü Doç. Dr. Yeşilyaprak: "Teleskop ve kubbe ihaleleri yapıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
-Salondan ve katılımcılardan detay
- Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak'ın konuşması
-Proje hakkında sunum yapılması
ATASAM Müdürü Doç. Dr. Yeşilyaprak'ın projeyi anlatması Erzurum'a gözlemevi kuruluyor
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak:
"(Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi) Uzay, Erzurum'dan izlenecek, geçmişte olduğu gibi Erzurum'dan araştırılacak"
"Karakaya tepelerinde 2 bin 500 dönümlük arazinin tahsisi yapıldı, altyapısı tamamlandı ve 2019'da ilk ışık alınacak"
ATASAM Müdürü Doç. Dr. Yeşilyaprak:
"Teleskop ve kubbe ihaleleri yapıldı. DAG Projesi 4 metre çapındaki aynası ile Türkiye'nin en büyük teleskopuna sahip olacağı gibi, konumu itibariyle de uzay araştırmalarına ışık tutacak"
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi ile uzayın Erzurum'dan izleneceğini ve geçmişte olduğu gibi Erzurum'dan araştırılacağını söyledi.
Koçak, Üniversite Konukevi'nde Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç.Dr. Cahit Yeşilyaprak ile düzenlediği basın toplantısıyla TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin bilimsel ve teknik işbirliği, Kalkınma Bakanlığı ile Erzurum Valiliği, bölgede yer alan 40 üniversitesi ve 7 gözlemevinin desteği ile kurulacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) hakkında bilgi verdi.
Tarihinde eğitim, ticaret ve kültür merkezi konumunda bulunan Erzurum'un Atatürk Üniversitesi ile eğitim ve bilide çok ayrı bir yere geldiğini ifade eden Koçak, Erzurum'un Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) projesiyle bir "gözlemevi şehri" olacağını söyledi.
Koçak, Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan DAG için bugüne kadar 76 milyon lira yatırım yapıldığını belirten Koçak, "Uzay, Erzurum'dan izlenecek, geçmişte olduğu gibi Erzurum'dan araştırılacak. Erzurum'un gözüyle uzaya bakacağız. Teleskop ihalesi geçen yıl yapıldı ve inşaat başlayacak. 3 bin 170 rakımlı Karakaya tepelerinde 2 bin 500 dönümlük arazinin tahsisi yapıldı, altyapısı tamamlandı ve 2019'da ilk ışık alınacak. Erzurum uzay araştırmaları ve uzay turizminin merkezi olacak" dedi.
"Türkiye'nin en büyük teleskobuna sahip olacak"
ATASAM Müdürü Doç. Dr. Yeşilyaprak da çalışmaları yaklaşık 5 yıldır devam eden DAG projesinin, Türkiye'nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük projesi ve yatırımı olduğunu söyledi.
DAG'ın Türkiye'nin ilk kırmızı ötesi teleskopuna sahip olacağını ifade eden Yeşilyaprak, "Bu Türkiye'nin en büyük projelerinden biri. ATASAM tarafından yürütülen projede sona yaklaşıyoruz. Gözlemevinin kurulacağı alan ıslah edildi, elektrik ve fiber hatları döşendi. Teleskop ve kubbe ihaleleri yapıldı. DAG Projesi 4 metre çapındaki aynası ile Türkiye'nin en büyük teleskopuna sahip olacağı gibi konumu itibarıyla da uzay araştırmalarına ışık tutacak" diye konuştu.
Yeşilyaprak, 4 metre çapındaki teleskoba 18. yüzyılda yaşamış Erzurumlu astronomi, fizik, sosyoloji ve din alimlerinden İbrahim Hakkı'nın adının verileceğini hatırlatarak, İbrahim Hakkı Teleskobu'nun, konumu itibarıyla dünyanın 3. en yüksek noktasında kurulu olma özelliği taşıyacağını sözlerine ekledi.