Doğu'da Kinoa Yetiştirilecek
Güney Amerika kökenli ve NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa projesi, Atatürk ve Iğdır üniversitelerinin Ziraat Fakülteleri tarafından uygulanacak.
Güney Amerika kökenli ve NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa projesi, Atatürk ve Iğdır üniversitelerinin Ziraat Fakülteleri tarafından uygulanacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, kalori ve yağ bakımından yüksek bir gıda olan kinoanın alternatif bir ürün olduğunu söyledi.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak yürütülecek olan kinoa projesi hakkında açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, ülkemizde son yıllarda özellikle beslenme ve yemek programlarında sıkça duyulan kinoa veya kuinoa (Chenepodium quinoa L.) birçok bölge için alternatif bir ürün haline geldiğini belirtti. Güney Amerika kökenli, 4 bin metre rakıma kadar yetişebilen, tek yıllık bir bitki olan kinoa tohumlarının bulgur, pirinç gibi insan, kaba yem olarak hayvan beslenmesinde kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Tan, kinoanın NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanıldığını anımsattı. UNESCO'nun 2013 yılını kinoa yılı ilan etmesinden sonra bitkiye olan ilginin arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Mustafa Tan, kalori ve yağ bakımından yüksek bir gıda olan kinoa hakkında şunları söyledi:
- Erzurum