Doğu'daki Deprem Hareketliliği
Doğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde yaşanan depremlerin, normal depremler sınıfında görüldüğü ancak gerek Türkiye'de gerekse Van'da büyük depremlerin yaşanacağı bölgeler olduğu öne sürüldü YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Köse: "Küçük veya orta büyüklükteki depremlerle devam etmesi gereken hatlar sessiz kalıyorsa bizim buralardan çekincelerimiz oluyor"
SITKI YILDIZ - ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Doğu Anadolu Bölgesi'nde beklenen depremle ilgili, "Küçük veya orta büyüklükteki depremlerle devam etmesi gereken hatlar sessiz kalıyorsa bizim buralardan çekincelerimiz oluyor" dedi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu'nun, "7,3'lük deprem beklediğimiz yerler var. İl bazında söyleyemeyiz ama gözümüz kulağımız Doğu Anadolu Bölgesi'nde" yönündeki açıklamasının bazı gazetelerde yer alması, 2011 yılında iki büyük deprem yaşayan Van'da endişeye neden oldu.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde son günlerde art arda yaşanan sarsıntıların, 2011 depreminin ikinci yıl dönümüne kısa süre kala meydana gelmesi de vatandaşlar arasında korku etkisi yarattı.
YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede son günlerde yaşanan depremleri, normal depremler sınıfında gördüklerini söyledi.
Köse, Türkiye'deki depremlerin, Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu Arap ve Avrasya plakalarının çarpışması sonucu meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye kara parçaları üzerinde en aktif tektonik sahalardan biridir. Aslında Türkiye'nin en batısında olan teknotik hareketlerin temel nedeni de Doğu Anadolu'daki tektonik hareketlerden kaynaklanıyor. Çünkü Doğu Anadolu Bölgesi'nde Arap ve Avrasya plakaları çarpıştığı esnada, Karlıova ekleminden itibaren Anadolu'nun önemli bir kısmı da batıya doğru kaymaktadır. Yani Anadolu'yu Girit ve Rodos'a doğru kaydırmaktadır. Dolayısıyla batıda teknotik hareketler olabilmesi için önce Doğu Anadolu'da birtakım sıkışmaların meydana gelmesi lazım. Bu sıkışma süreçleri Afrika plakasından daha hızlı hareket eden Arap plakasının etkisiyle Doğu Anadolu'da daha hızlı yaşanmaktadır."
Van'da 2011 yılında yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremden sonra kentteki sarsıntıların 2 yıl sürebileceği konusunda açıklamaların olduğunu anımsatan Köse, kentte 3-4,5 arası depremlerin meydana gelmesinin normal olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bulunduğu kuşak nedeniyle depremlerin sık olduğunu ve bundan sonra da aynı sıklıkta devam edeceğini anlatan Köse, şimdiye kadar sessizliğini koruyan bazı hatlarda büyük depremler olma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.
Köse, Van'ın Özalp ilçesindeki fay hattı ile Gerede dolaylarındaki hattın sessizliğini koruduğuna dikkati çekerek, "Küçük veya orta büyüklükteki depremlerle devam etmesi gereken hatlar sessiz kalıyorsa bizim buralardan çekincelerimiz oluyor. Buna benzer yerler, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde var" diye konuştu. - Van