Haberler

Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı

Abone Ol

Başbakan Binali Yıldırım, "10 milyar yatırımla Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun topraklarını suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak.

Başbakan Binali Yıldırım, "10 milyar yatırımla Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun topraklarını suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak." dedi.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.

Tarım ve hayvancılığı daha da geliştirecek projelere hız verdiklerini belirten Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşayanlar için tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu bildiklerini kaydetti.

Türkiye'nin hayvancılık yapısında önemli bir değişim ve dönüşümü ilk defa Doğu ve Güneydoğu'da başlattıklarını bildiren Yıldırım, kırmızı et üretimine yönelik besi işletmelerine tam destek verdiklerini söyledi.

Yıldırım, damızlık üretimine özel öncelik verdiklerini ve ırk dönüşümünü sağlayacaklarını, böylece ette verimlilik artacağını ifade etti. Yöresel ırkları geliştireceklerini de bildiren Yıldırım, besicilikte işletme ölçeğinin büyütülmesi için yoluna gideceklerini, Doğu Anadolu Bölgesi'nde damızlık hayvan varlığını arttırmak için yüzde 25 hibe desteği vereceklerini belirtti. Yıldırım, et verimi yüksek işletmelere daha çok destek vereceklerini anlattı.

Barınakların, ahırların en modern şekilde gözden geçirileceğini dile getiren Yıldırım, "Her doğan buzağı için 350 liraya ek olarak 200 TL ödeme yapacağız. İşletme gelirini artırmak için ölçeği büyüteceğiz. Böylece mevcut hayvan varlığımızı daha verimli bir hale getireceğiz." dedi.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların maliyetlerini de düşürdüklerini bildiren Yıldırım, toplam 2 milyar harcayarak meraları ıslah edip, hayvancılık maliyetlerinde en az yüzde 25'lik bir tasarruf sağlayacaklarını kaydetti.

Yıldırım, her yıl et fiyatlarını dengelemek için 500 bin hayvan ithal edildiğini ifade ederek, "Bu sektörde dış ticaret avantajı sağlamak ve yerli kaynaklara ağırlık vermek için damızlık projesini hayata geçiriyoruz. Büyük ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için çağın modern işletmeleri hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

-Manda yetiştiriciliğine 850 lira destek

Mandıraların da modernize edileceğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ardahan ve Kars ilimize 4 yeni hayvan merkezi kuruyoruz. Sözleşmeli küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini bu bölgede destekleyeceğiz. Manda yetiştiriciliğini de teşvik ediyoruz. Manda başına yıllık 850 lira destek veriyoruz. İpek böcekçiliği, arıcılık, hindi ve kaz yetiştiriciliği, suni tohumlama ve yem paketleme gibi her türlü gelir getirici hayvancılık faaliyetlerine gereken önemi veriyoruz. Tarımsal desteklemelerimizi ilçe bazlı havza bazında bundan böyle gerçekleştireceğiz. Nadas alanlarını daraltmak üzere yem bitkileri ekimine yüzde 50 ilave destek sağlayacağız. Tarım üretimimizde kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekliyoruz. Bu destekleri de yine bu bölgelerde yüzde 50 oranında artırarak vereceğiz. Bu sayede ürün verimliliğinde de yüzde 25 artış hedefliyoruz."

Tarım arazilerinde toplulaştırmaya hız vereceklerini dile getiren Yıldırım, şu ana kadar 3 milyon 760 bin hektarlık alanın, 2 milyon 222 bin hektarını toplulaştırdıklarını, 330 bin hektarlık alanda da toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

-Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımı

Ulaştırma, enerji, altyapı yatırımlarına da hız vermeye devam edeceklerini anlatan Yıldırım, 6 bin 900 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı, 2 bin 250 kilometrelik yeni doğal gaz boru hattı döşeneceğini, bu yatırımlar için 3 milyar 150 milyon lira harcanacağını bildirdi.

Yıldırım, bölgedeki doğal enerji kaynaklarının vatandaşın hizmetine sunulacağını ifade ederek, petrol ve doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayrıldığını kaydetti. Bölgede toplam 27 güvenlik yolu yapacaklarını bildiren Yıldırım, terörden hasar gören 322 kilometre yolu da yenileyeceklerini ifade etti.

Yıldırım, bin 763 kilometrelik yol, 2 kilometrelik 2 köprü, toplam 71 kilometre uzunluğunda 28 tünel yapılacağını, karayolları yatırımları için bölgede 8,5 milyar lira harcanacağını vurguladı.

GAP bölgesi için 425 kilometre ve DAP bölgesi için 456 kilometre olmak üzere 881 kilometre yeni demiryolu hattı yapacaklarını belirten Yıldırım, bu yatırımların toplam tutarının da 11 milyar lira olacağını söyledi.

Yıldırım, Van, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Muş havalimanlarının terminal binalarının yeniden yapılacağını belirterek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki cep telefonu kapsama alanlarını da genişleteceklerini, bunun için 400 milyon liralık bir bütçe ayrıldığını bildirdi.

DAP kapsamındaki yörelerde 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yaklaşık yüzde 20'sini sulamaya açtıklarını belirten Yıldırım, geriye kalan kısmın sulamaya açılması için 5 milyar bütçe ayrıldığını ifade etti.

Yıldırım, sulanabilir tarım arazilerini arttıracaklarını ifade ederek, bölgenin kurtuluşunun tarımda olduğunu söyledi. Yıldırım, "Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın Silvan Barajı'nı yapacağız." dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 1,1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 45'ini açtıklarını, geri kalan için de 5,5 milyar yatırım yapılacağını anlatan Yıldırım, "Böylece önümüzdeki 4 yılda sulanmayan bölge ve arazi kalmayacak. 10 milyar yatırımla Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun topraklarını suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak." diye konuştu.

Yıldırım, 7,3 hektometreküplük depolama hacmi olan baraj ve gölet yatırımları için de 3 milyar lira harcayacaklarını ifade ederek, içme suyu yatırımlarını da tamamlayacaklarını söyledi.

İçme suyu yatırımlarının toplam bedelinin de 700 milyon lira olduğunu anlatan Yıldırım, "Tüm bu ulaştırma, enerji, altyapı projelerinin maliyeti 27 milyar lira." dedi.

Sağlık yatırımları

Yıldırım, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Bayburt ve Gümüşhane'de toplam 100 ağız ve diş sağlığı projesinin de hızla tamamlanacağını kaydetti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde 280 milyon harcayarak 351 Sağlıklı Yaşam, Toplum Sağlığı Merkezi açacaklarını, ayrıca 769 milyon harcayarak bu 660 merkeze ilave yeni merkezler açılacağını söyledi.

Sağlık çalışanlarının lojman ihtiyaçlarını da unutmadıklarını anlatan Yıldırım, 253 milyon lira harcayarak toplam 3 bin 800 lojman ve hekimevi yapacaklarını bildirdi.

Yıldırım, sağlık yatırımlarının toplam yatak kapasitesinin 17 bin 770, alanının ise 4 milyon 250 bin metrekare olduğunu söyledi.

İlk etapta hastanelere 35 milyon liralık tıbbı cihaz gönderileceğini bildiren Yıldırım, yurt içi ve yurt dışı pazarındaki ilaç, kozmetik ve bitkisel tedavi sektörlerinin hammadde ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli üretim yapmalarını sağlayacaklarını belirtti.

Yıldırım, bölgedeki sağlık yatırımlarının 4,5 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Diyarbakır Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title