Doğubayazıt'ta tarih balmumu heykellerle anlatılacak -
Doğubayazıt ilçesinde açılan balmumu atölyesinde yapımına başlanan 1800'lü yıllarda bölgedeki yaşamın canlandırıldığı heykeller, Doğubayazıt Kentevi ve Ahmed-i Hani Müzesi'nde sergilenecek.
Doğubayazıt ilçesinde açılan balmumu atölyesinde yapımına başlanan 1800'lü yıllarda bölgedeki yaşamın canlandırıldığı heykeller, Doğubayazıt Kentevi ve Ahmed-i Hani Müzesi'nde sergilenecek.
Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada kaymakamlık olarak faaliyete geçirdikleri sanat atölyesinde balmumu ve silikon heykel üretimine başladıklarını söyledi.
Heykellerin, İshak Paşa Sarayı altında bulunan bir tepe üstünde yapımına başlanan Ahmed-i Hani Müzesi ve Doğubayazıt Kentevi'nde sergileneceğini ifade eden Daştan, "Doğubayazıt Kaymakamlığı ve Ağrı Valiliği'nin destekleriyle kurduğumuz sanat atölyesinde ilk defa balmumu ve silikon heykel imalatına başladık. Sanat atölyemizde Doğubayazıt Kentevi ve Ahmed-i Hani Müzesi'nin iç tefrişatının sanatsal yapıları imal ediliyor" diye konuştu.
Daştan, bu atölyede Doğubayazıt Kentevi'nin içinde sergilenecek her bir materyallerin üretildiğini söyledi. Ahmed-i Hani Müzesi ve Doğubayazıt Kültürevi'nde 1800'lü yıllarda Doğubayazıt kültürünün ve yaşantısının canlandırılacağını belirten Daştan, şunları kaydetti:
"Balmumundan insan heykellerinin üretimi Karabulak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Görsel Sanatlar Öğretmeni İsmail Kurt hocamız tarafından yapılmaktadır. Müzede, Mem-u Zin'in satranç sahnesinin canlandırması, Ahmed-i Hani'nin Nü Bahara Bicuka (Yeni bahar) derslerini verdiği sahnenin canlandırılması, çocuğuyla ilgilenen bir annenin bir yanda da ev işi yaptığı sahne var."
Kurt ise Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından sanat atölyesinde ilk defa balmumundan ve silikondan heykeller imal ettiklerini söyledi.
Heykellerle 1800'lü yıllardaki Doğubayazıt kültürünü yeni nesillere aktarmaya çalışacaklarını vurgulayan Kurt, "İlk olarak 'aşık' oynayan ve yenilen bir çocuğun heykelini yapıyoruz. Realistik bir çalışmayla gerçeğini anımsatan insan teni dokusuna yakın bir heykeldir. Bu atölyemizde 42 adet bölgedeki eski hayatı canlandıracak değerli şahısların bire bir aynısı olan heykeller yapıyoruz" ifadelerini kullandı.