Haberler

Doğuda Dr. Ersin Arslan Protestosu

Güncelleme:
Abone Ol

Diyarbakır, Şırnak, Elazığ ve Mardin'deki hastanelerde görev yapan doktorlar,Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesi yıldönümünde, eylem yaptılar.

Gaziantep'te geçen yıl 17 Nisan'da bir hasta yakını tarafından Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesi yıldönümünde, Diyarbakır, Şırnak, Elazığ ve Mardin'deki hastanelerde görev yapan doktorlar, acil servis, doğum, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında, bir gün sağlık hizmeti vermeme eylemi yaptı. Doktorlar, vatandaşlara acil durumlar dışında hastanelere gelmeme çağırısında bulundu.

Diyarbakır Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan eyleme KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Diyarbakır Tabipler Odası, SES, Devrim Sağlık İş Sendikası temsilcileri ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Kürtçe ve Türkçe olarak, Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek, Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraberiz, ya hiç birimiz, AKP şaşırma, sabrımızı taşırma, Sağlıkta devrim, ölüm demektir, Yaşasın halkların kardeşliği şeklinde sloganlar atıldı.

SAĞLIK REFORMU ŞİRKET VE FİRMALARI ZENGİNLEŞTİRDİ

Tabipler Odası Diyarbakır Şube Başkanı Dr. Kemal Karadaş'tan sonra konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin bir kaç yıl önce reform diye müjdeledikleri sağlıkda dönüşüm yasasını sert bir dil ile eleştirerek, Bundan bir kaç yıl önce hükümet tarafından kayuoyuna ve vatandaşalara müjde ve reform diye ifade ettiği sağlıkta dönüşüm yasası ve reformunun sonuçlarını bugün yaşıyoruz. Ne olarak yaşıyoruz Şiddet ve ölüm olarak yaşıyoruz. İş güvencesinin ortadan kaldırılması olarak yaşıyoruz, performansa dayalı ücret olarak yaşıyoruz, mücadele ile elde ettiğimiz hakların elimizden alınması olarak yaşıyoruz. Vatandaşlar için çıkarıldığı belirtilen bu reform ve yasa, bu katkı payları ne Ekstra muayene ücretleri ne Reçete rakamları üzerinden alınan ücret ne Bu nasıl bir reform Kimin lehine olan reform Halkın lehine olan bir refor mu Yoksa, piyasallaşmış sağlık sistemi üzerine kar eden, bütcesine bütçe katan özel şirketler ve firmalar için mi reform dedi.

AKP, YARATTIĞI BU SİSTEMDEN VAZGEÇMELİ

Konuması sık sık sloganlarla kesilen Özgen, KESK olarak yıllarca şunu ifade ettik; Sağlık temel insan haklarından biridir. Bütün vatandaşlar için ücretsiz ve ulaşılabilir olması gerekir. Bunu temin etmek, sağlamak da hükümetlerin, devletlerin görevidir. Bu yetmiyormuş gibi bu politikalarla, sağlık çalışanlarıyla vatandaş karşı karşıya getiriliyor. Vatandaşların duyguları körüklenmek suretilyle, sağlık çalışanlarına karşı saldırı ve şiddete dönüşmüş bir sistem yaratıldı. AKP hükümeti bu yarattığı sistemden vazgeçmelidir diye konuştu.

TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAMA UMUDU DOĞDU

Kürt sorunun, 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anımsatan Özgen, bu sorunun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda bir umudun doğduğunu kaydeden Özgen şunları söyledi

Biz kamu emekleri açısından, Türkiye'nini ezilen bütün işçi sınıfı ve halkları açısından bir umut doğduğunu Diyarbakır'dan ifade etmek istiyorum. Yıllarca KESK olarak sendikal hak ve özgürlükler mücadelesine başladığımız 1990'lı yıllardan beri, Kürt sorunun demokratik çözüm dışında diğer bütün çözümlerin iflas ettiğini, birbirini tekrar edeceğini, ülkeye kan ve göz yaşı ile halklar ve toplumlar arasında uçurumlar yaaratacağını ifate etmiştik. Ancak bu gün gelinen nokta itibariyle hükümet başta olmak suretiyle, devletin diğer kurumalrının bir paça bunu görmesi, 90'lı yıllarda ifade ettiğimiz noktaya gelindiğinin anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu sorun, sadece Kürtler'in kendini demokratik haklarını talep etme hakkı değil, Türkiye'deki işçi ve emekçilerin, ezilen tüm kesimlerin, halkların eşit özgür ve bir arada yaşama sorunudur da. Bu sorunun çözüm sürecine girdiğinde Türkiye'nin demokratikleşmesi, demokrasi normlarının oturması ve vatandaşların temel hak ve özgürlükleri kullanma noktasında farklı bir mecraya girebileceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. KESK olarak barışçıl demokratik yöntem dışında başka yöntem olmadığını belirtiyoruz. Bunu geliştirmek bütün araçları ele almak, toplumun bütün katmanlarını da katmak suretiyle, toplumsal bir barışla çözüme kavuşturup, ülkeyi eşit, demokratik, yaşanabilir bir hale getirme umudu ve düşünceleriyle sizleri saygıyla selamlıyorum.

ŞİDDET HALA DEVAM EDİYOR

Şırnak Devlet Hastanesi'nde yapılan eylemde konuşan SES Şırnak Şube Başkanı Lezgin Özlek, Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü hatırlatarak, Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Bu gün Türkiye'de sağlık alanında yaşadığımız şiddeti, bu şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacağımızdan dolayı acil hastalar, kanser hastaları, doğum, ve diyaliz hastaları ile yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmuyoruz. Bu eylemin temel amacı sağlık sitemindeki yanlışlıklara 'dur' demek ve sağlık emekçilerin sorunlarına dikkat çekmektir dedi

Yapılan basın açıklamanın ardında grup sesizce dağıldı.

CİZRE BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Cizre Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'nde görev yapan doktor ve sağlık çalışanları da, Türkiye genelinde yapılan eyleme katılarak bir günlük iş bıraktı. Eyleme, Cizre Tüm Bel Sen, DİSK, Cizre Belediyesi meclis üyeleri de katılarak sağlık çalışanlarına destek verdi.

SAĞLIKTA KALİTEYİ DÜŞÜREN PERFORMANS UYGULAMASI VAR

Mardin Devlet Hastanesi'nde ise toplanan sağlık çalışanları adına konuşan Dr. Hamit Kasap, bin bir türlü fedekarlıkta bulunarak hastalara çare aradıklarını ancak buna rağmen hasta yakınları taarfından şiddete maruz kaldıklarını belirterek, Yeter artık. Biz burada hastalara hizmet veriyoruz. Bin bir türlü tehlikelere karşı kendimizi feda ederek, hasta olanlara çare arıyoruz. Buna rağmen hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi, mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, işyerlerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kurma amaçlı baskı ifade, örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar yada siyasal şiddet, istihdam dışında her gün bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını da sayabiliriz. Sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınlarıyle karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemidir. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uyguluması var şeklinde konuştu.

YOL YAKINKAN BU UYGULAMADAN VAZGEÇİN

Elazığ Harput Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde yaklaşık 90 üyesiyle toplanarak sağlıkta şiddeti doğuran ve besleyen sisteme karşı mücadele için görevde olduklarını belirten SES Elazığ Şube Başkanı Ali Erdem ise, Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün üzerinden tam bir yıl geçti ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Bugün Türkiye'de sağlık alanında yaşadığımız şiddeti, bu şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacağımızdan dolayı acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ile yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunamıyoruz. Tüm bunlar sağlıkta dönüşüm programının sonuçlarıdır. Yol yakınken bu programdan vazgeçilmesi gerektir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ersin Arslan Diyarbakır Politika Güncel Şırnak Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title