Dokap Başkanı Yüce: "Dokap Bölgesi'nde 4 Yılda 3 Bin 134 Proje İçin 14 Milyar 928 Milyon TL Yatırım...
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi’nin kapanış programı bugün Giresun’un Piraziz ilçesinde düzenlendi.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi'nin kapanış programı bugün Giresun'un Piraziz ilçesinde düzenlendi.
Programda konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, 4 yılda 3 bin 134 proje için 14 milyar 928 milyon TL yatırım gerçekleştirildiğini açıkladı. Yüce yaptığı konuşmada, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Küçük Sanayi Sitelerinin (KSS) bölgesel kalkınmaya yönelik sağladıkları katma değerin artırılması amacıyla yapılanma ve yönetim süreçlerine ilişkin stratejilerin belirlendiğini söyledi. Giresun'un Piraziz ilçesindeki bir otelde düzenlenen programa proje ortaklarının yanı sıra Giresun Vali Yardımcısı Rasim Belge, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Günay Çakır, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Samsun İl Tarım Müdürü Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, İŞKUR Giresun İl Müdürü Mustafa Sarı, Kalkınma Ajansları temsilcileri, Öğretim üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileri katıldı.
"DOKAP 4 yılda yaklaşık 15 milyar TL'lik yatırım yaptı"
Düzenlenen kapanış töreninde konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, çalışma alanları ve yürütülmekte olan projelerle ilgili bilgi verdi. DOKAP Başkanı Ekrem yüce yaptığı konuşmada "Bölgemizi ülkemizin önemli bir
ticaret ve turizm merkezine dönüştürmeyi vizyon edinen DOKAP Eylem Planı kapsamında, 2014-2018 döneminde bölgede yapılması planlanan çalışmaların Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik, Ekonomik Kalkınma, Altyapı ve Kentsel Gelişme, Sosyal Gelişme ve Yerel Düzeyde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi başlıklarından oluşan 5 ana eksen ile bu ana eksenler altında yer alan 20 alt eksen, 128 ana eylem ve 325 alt eylem çerçevesinde yürütülmesi öngörülmüştür. DOKAP Eylem Planı kapsamında yer alan tüm bu eylemlerin hayata geçirilebilmesi için yaklaşık 10,4 milyar TL bütçenin plan dönemi olan 2014-2018 yılları arasında bölgemize tahsis edilmesi öngörülmüştür. DOKAP Eylem Planımız kapsamında bugüne kadar 92 adet ana eylem çerçevesinde 3 bin 134 projenin uygulamaya konulmuştur. İzleme ve Değerlendirme Koordinatörlüğümüzün verilerine göre söz konusu eylemler kapsamında sorumlu kuruluşlarımız eliyle, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında bölgemizde toplam 14 milyar 928 milyon TL tutarında yatırımın gerçekleştirilmesi sağlanmıştır" diye konuştu.
OSB ve KSS'nin bölgesel kalkınmaya yönelik stratejileri belirlendi
DOKAP ve TÜSSİDE işbirliği çerçevesinde yürütülen proje ile ilgili de bilgi veren Yüce "Tamamlanan söz konusu Projemiz kapsamında, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri mevcut durum ve ihtiyaç analizleri yapılmış, yönetim süreçlerine ilişkin gelişim stratejileri belirlenmiştir. Küçük sanayi sitelerinin konum, uzmanlık alanları ve kapasite kullanım durumları ayrıntılı olarak incelenerek, il düzeyinde gelişim potansiyeline sahip odak sektörler esaslı yeni küçük sanayi siteleri ihtiyaçlarına yönelik uygun kuruluş yeri seçim sistem tasarımı geliştirilmiştir. Teknoloji geliştirme bölgelerinin mevcut durum analizleri yapılmış, bölgesel kalkınmaya yönelik sağladıkları katma değerin artırılması amacıyla stratejiler belirlenmiştir. İş geliştirme merkezlerinin mevcut durum analizleri iyi uygulamalarla karşılaştırmalı olarak yapılarak, bölgesel kalkınmaya yönelik sağladıkları katma değerin artırılması amacıyla yapılanma ve yönetim süreçlerine ilişkin stratejiler ortaya konulmuştur. Hazır giyim sektörüne yönelik kümelenme yol haritası hazırlanmıştır. Bölge KOBİ işletmelerine yönelik büyüme ve finansman sorunları tespit edilerek gelişim stratejileri belirlenmiştir. Serbest bölgelerin etkin işletilmesi konusunda var olan problemler ortaya konulmuş ve söz konusu problemlerin çözümüne yönelik öneriler seti geliştirilmiştir" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından "Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi" hakkında sunumlar gerçekleştirildi. - GİRESUN