Haberler

Doktorlar Uyarıyor Bu Yanlışları Yapmayın

Güncelleme:
Abone Ol

Central Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Erol, kulak, burun ve boğaz hakkında doğru bilinen yanlışları açıklıyor.

Soğuk havalarla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıklarda ciddi bir artış gözleniyor. Bu hastalıklara yönelik herkesin az çok bildiği, kulaktan kulağa yayılan tedavi yöntemleri bulunuyor. Ancak iyileştirici sonuçlar vereceği düşünülen bu inanışlar hastalık sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Central Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Erol, kulak, burun ve boğaz hakkında doğru bilinen yanlışları açıklıyor.

YANLIŞ: Kulak yıkanmaz; yıkanırsa alışkanlık yapar.

DOĞRU: Kulak kiri işitme kayıplarına neden olabilir, bu nedenle kulak yolunun temizlenmesi gerekir. Bu yüzden de kulak yıkama veya temizleme alışkanlık yapmaz.

YANLIŞ: Kulak pamuklu çubukla temizlenmeli.

DOĞRU: Tüy ve kıl bulunan bölgelerde daha çok olmak üzere vücutta, yağlı salgı yapan goblet hücreleri vardır. Goblet hücrelerinin salgıları, o bölge için koruyucudur. Bundan dolayı kulak yolunu pamuklu çubukla temizlememek gerekir. Çünkü kulak yolunda kullanılan pamuklu çubuklar bir miktar salgıyı temizlerken bir o kadarını da daha içeri itip kulak tıkanıklığına yol açar. Kulak kirlerinin çoğu, hastaların pamuklu çubukla kulaklarını temizlerken yaptığı birikintilerdir. Kulak yolunu pamuklu çubukla temizlemek yerine belirli aralıklarla doktor kontrolünde temizletmek en doğrusudur.

YANLIŞ: Kulak kıllarını yakmakta sakınca yoktur.

DOĞRU: Birçok kuaför, çakmak veya ispirtolu pamukla kulak yolu ve kepçesindeki tüy ve kılları yakarak temizler. Ancak unutulmamalıdır ki canlı organizmalar için yüksek sıcaklık, geri dönüşümsüz zararlar verebilir.

YANLIŞ: Kulaklık (işitme cihazı ) kullanımını mümkün olduğu kadar geciktirmek gerekir, yoksa kulak erkenden ağırlaşır.

DOĞRU: İşitme kaybı olan kişilerde, kullanılmayan iç kulak ve beyin bağlantı yolları tembelleşir. İşitme tedavi edilemiyorsa işitme cihazı mutlaka kullanılmalı. Yoksa geri dönüşü olmayan işitme kayıpları yaşanabilir.

YANLIŞ: Kulağı ağrıyan çocuğun kulağına süt, yağ vs. damlatmak ağrıyı geçirir.

DOĞRU: Anadolu'da yaygın olan bu durum; kulak iltihabına, burun ve östaki ile ilgili ciddi problemlere neden olur. Ayrıca damlatılan bu maddeler mikroplar için besi yeri oluşturur, bu da mikropların çoğalmasına ve buna bağlı olarak da kulak yolu iltihabına yol açabilir.

YANLIŞ: Kulak çınlamasının tedavisi yoktur.

DOĞRU: Bu yanlış inanış sadece halk arasında değil doktorlar arsında da yaygındır. Kulak çınlamasının tedavisinin zor olduğu doğrudur fakat çınlamanın birçok hastalığın ilk habercisi olduğu unutulmamalı. Çınlama ilaç ile düzelebildiği gibi işitme cihazı ile de tedavi edilebilir.

YANLIŞ: Burun açıcı damlalar her zaman kullanılabilir.

DOĞRU: Nasal dekonjesten olarak bilinen burun damlaları 3-5 günden fazla kullanılırsa burun tıkanıklığına yol açar. Burnu tıkanan hastalar daha fazla miktarda ve sıklıkta burun damlalarını kullanmaya devam eder. Elbette burun damlaları burnu açar ama burunda kemik, et, alerji ve iltihap varsa damla bunları tedavi etmez. Burun damlaları yerine deniz suyu spreyleri ya da evde bir su bardağına yarım çay kaşığı tuz kullanılarak hazırlanan dengeli tuzlu su ile burun temizliği yapılması daha sağlıklıdır.

YANLIŞ: Bademcik vücutta mikropların filtresidir, alınmamalıdır.

DOĞRU: Sağlam insanlar için bu bilgi doğrudur ama yılda 3-4 kez iltihap atağı geçiren, içinde kronik iltihap bulunan (debris-tonsiltaşı) ve ağız kokusu yapan bademcikler tabiri caizse düşman eline geçmiş karakoldur. Faydasından çok zararı vardır ve bu bademcikler alınmalıdır.

YANLIŞ: Bademcik alınırsa farenjit olur.

DOĞRU: Bunu belirten bilimsel bir veri yok. Ancak ameliyat sonrası, bademcik hastalarında üst solunum yolu enfeksiyonları devam edebiliyor. Hastalar da bu durumu ameliyatla alınan bademcik yoksunluğuna bağlayabiliyorlar.

YANLIŞ: Bademciklerin erkeği dişisi olurmuş.

DOĞRU: Bu durum bademcik ameliyatı olan hastaların tekrar boğaz iltihabı olduğunda söylediği yanlış bilgidir. Sebebi ise, boğazdaki 4 farklı bademciğin sadece bir türü alınır. Zaman zaman diğer bademcikler (dil kökü, geniz ve östaki) şişiyor olabilir. Belki de rahatsızlığın sebebi bademcikle alakalı değil, reflü, sinüzit ve farenjit gibi başka bir nedene bağlıdır.

YANLIŞ: Hafif bir grip de olsa gidip linkomisin iğnesi yaptırılmalı.

DOĞRU: Sinüzit olan durumlarda kullanılabilecek olan linkomisin iğnesi, gripte boşa yapılıyor. Ayrıca antibiyotik tedavisi ağrı kesici gibi tek doz kullanıldığında yetersiz olur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Halil İbrahim Erol Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title