Domatesleri Avcı Böcekler Kurtaracak
Mersin'in Erdemli İlçesi'nde, üreticiler örtü altı sebze yetiştiriciliğinde tehdit oluşturan beyazsinek ve kırmızı örümceğe karşı biyolojik mücadelede avcı böcekleri kullanılmaya başlandı.
Mersin'in Erdemli İlçesi'nde, üreticiler örtü altı sebze yetiştiriciliğinde tehdit oluşturan beyazsinek ve kırmızı örümceğe karşı biyolojik mücadelede avcı böcekleri kullanılmaya başlandı.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker ile beraberindeki ziraat mühendisleri, ilçede biyolojik mücadele de avcı böceklerin kullanıldığı seralarda incelemelerde bulundu. Müdür Türker, ilçede 25 bin dekar alanda 500 bin tona yakın domates üretildiğini ve ülkenin domates ihtiyacının büyük bir bölümünün Erdemli'den karşılandığını söyledi. İlçede son yıllarda beyazsinek ve kırmızı örümceklerin ürünlere ciddi zarar verdiğini belirten Türker, "Biyolojik mücadele domates üreticiliğinde büyük önem taşıyor. Avcı böceklerle üreticilerimiz yüzde 80 oranında ilaç masrafından kurtuluyor ve ilaçsız üretim yapıyor" dedi. İspanya'da üretilen avcı böceklerin ithal edildiğini belirten Türker, böceklerin domates fidelerine bırakıldığını, fidede oluşan beyazsinek, kırmızı örümcek zararlılarını yok ettiğini anlattı.
AVCI BÖCEKLERE DEVLET DESTEĞİ
Önceki yıllara oranla avcı böcek kullanımının arttığını belirten Türker, "Geçen yıl 7 dekar alanda avcı böcek kullanılırken bu yıl bu rakam 30 dekar alana çıktı. Çiftçilerimizin avcı böcek kullanımını arttırmak ve ilaçsız üretimi sağlamak amacıyla avcı böcek için dekar başına 330 lira devlet desteği de yapılmaktadır. Zamanla ilaçlı üretim yerine biyolojik mücadeleli üretim yapılır. Biyolojik mücadele ile yapılan üretimde ihracat sorunu da yaşanmamaktadır. İlaç kullanılmadığı için ürünlerimizde rahat bir şekilde ihracat edilebilir. Biyolojik mücadele ile üretim yapan çiftçilerimizin gelecek yıllarda artmasını bekliyoruz" diye konuştu.
İLAÇ VE İŞÇİ ÜCRETLERİ DÜŞTÜ
Erdemli'de 2 dekar alanda domates üreticiliği yapan Hüseyin Gökçe ise şöyle dedi:
"İlaç ve işçi ücretlerinden biyolojik mücadele sayesinde kurtuldum. Daha önceleri sürekli ilaç kullanarak serada çalışıyorduk. Biyolojik mücadeleye başlamanın ardından artık serada ilaç kullanımını yüzde 80 oranında azalttık." - Mersin