Haberler

Don Fındığı Yaktı

Güncelleme:
Abone Ol

Doğu Karadeniz Bölgesinde 30 Mart gecesi etkili olan kar yağışı, fındık bahçelerine büyük zarar verdi.

Ordu’nun Altınordu ilçesi Osmaniye Mahallesi’ndeki fındık bahçesinde hasar tespit çalışmaları devam ederken, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt bir açıklama yaptı. Arazide hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Cörüt, “Doğu Karadeniz Bölgesi'nde aldığımız bilgilere göre yüzde 70-80 bir zarar vardır. Bu detayları teknik heyetlerimizin çalışması sonucunda netleştireceğiz. Alınan ön bilgiye göre rakım 400’ü aşınca zararın yüzde yüz olduğu söyleniyor” dedi.

Cörüt, "30 Mart gecesi yağan yoğun kar yağışından dolayı fındık ürünümüz zarar görmüştür. Bahçelerde incelemeler yaptık. Böyle bir afetin 2004 yılında olduğu söyleniyor. O yıllarda da olmuştu. Üreticimiz tamamen mağdur olmuştu. Bu yılda aynı şekilde üreticilerimizin mağduriyeti söz konusudur. Göründüğü gibi fındık ocaklarında yaprakların tamamen haşlandığı, yandığı açıkça ortadadır. Biz bu konuyla ilgili teknik heyetimiz incelemelerde bulunuyor, raporlar hazırlıyoruz. Bu raporları önce Ziraat Odaları Birliği’ne, daha sonra bakanlığımıza bildireceğiz” diye konuştu.

Üretici Osman Yüksel ise, kar yağışından dolayı fındık bahçelerinin yandığını ifade ederek, “Önceden de böyle olmuştu. Kar yağmış fındık yanmıştı. Bu sene de çok yağdı. Şu anda yandı. Dalda fındık yok. Çok vardı ama hep gitti” şeklinde konuştu.RECEP ALTUN

ORDU KİVİSİNİ DON VURDU

Ordu’da kivi bahçeleri düşen ısı nedeniyle büyük ölçüde zarar gördü.Kışın yağan karla yıkılan ve büyük ölçüde zarar gören kivi bahçeleri şimdi de düşen ısı nedeniyle meyve sürgünleri tamamen dondu. Zararın büyük olduğuna dikkat çeken üretici Adem Köroğlu, yaşanan don ile kivinin tamamen yok olduğunu söyledi.

Kışın yağan karla birçok kivi bahçesinin yıkıldığını belirten Köroğlu, “Kış ayında yağan kar birçok kivi bahçesinde direkleri yıkmış, kivi ağaçlarını kırmıştı. Baharın geldiği bu günlerde birden bire eksinin altına düşen ısı nedeniyle meyve sürgünleri tamamen dondu. Bu yıl kivinin olması artık mümkün değil” dedi.

Tüm emeklerinin bir gecede kaybolduğunu aktaran Cemil Bayazıt ise, “Günlerdir yaşanan bahar havası nedeniyle kivi ağaçları tüm meyve sürgünlerini vermişti. Ancak ısının birden bire düşmesiyle yaşanan don tüm emeklerimizin bir gecede yok olmasına neden oldu” diye konuştu.MUSTAFA BIYIK

AMASYA ELMASINI DON VURDU

Elmasıyla meşhur Amasya’da meyve bahçeleri ve tarlalarda ekili mahsuller kar yağışı ve düşen ısı nedeniyle büyük ölçüde zarar gördü.

Sarılar Mahallesi’nden çiftçi Osman Pekmezci, 30 Mart günü etkili olan kar yağışı ve ardından ısı düşüklüğünün dallardaki bütün meyve çiçeklerinin sürgünlerini yaktığını söyledi. Durumun ‘meyve diyarı’ olarak adlandırılan Ziyaret beldesinde de aynı olduğunu, meyve bahçelerinin yüzde 95’e yakınının zarar gördüğünü belirten elma üreticisi ve pazarlamacısı Ömer Balkar, “Biz meyve alımında sanayilik ürün alıyoruz. Genellikle elma, şeftali, kiraz bunlar sanayilik ürün olarak Türkiye'nin belli yerlerine taşınıyor. İşlem gördükten sonra yurt dışına ihraç ediliyor. Soğuğun yapmış olduğu durum bize de zarar verdi. Ürün alıp gönderemeyeceğiz. Üreticiyi, köylüyü devletin bir noktada düşünmesi lazım. Onların devlete olan borçlarının, su ve elektrik giderlerinin karşılanmasında, ötelenmesinde fayda görüyorum” diye konuştu.

Balkar, meyve bahçelerinin yanı sıra buğday ve şeker pancarı ekili tarlalarda da zarar olduğunu vurguladı.İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay ise zarar tespitlerine ilişkin ekiplerin görevlendirildiğini açıkladı. MURAT ÇELİK A.

KAYISI AĞAÇLARINI DON VURDU

Elazığ’ın kayısısıyla ünlü Baskil ilçesinde erken çiçek açan ağaçları don vurması nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor.

Üreticiler, kayısı ve meyve ağaçlarındaki tüm çiçeklerin yandığını ve bu yıl verimsiz geçeceğini belirterek destek istedi. 30 yıldır bahçe ile uğraşan ve kayısıdan elde ettiği gelirle geçimin sürdüren Muhittin Altuğ,

“400 kök kayısı ağacım var. 65 yaşındayım, ilk defa bu yıl Mart’ın 9-10’unda kayısılar çiçek açtı. Geçmiş yıllarda 12-15 Nisan tarihlerinde çiçek açardı. Bu yıl yaz gibi bir kış geçirdik, yağışta olmadı. Bazen kısım kısım yanma olmuyordu ama böyle olmuyordu. Allah yardım etsin, ağlanacak bir durumumuz var. Allah bütün Türkiye’mize yardım etsin. Bu bir felakettir, bu bir afettir. Tek bir kayısı kalmadı. Bu yıl kayısıyı kenara bırakın ceviz, elma, armut gibi hiçbir meyve kalmadı. Bu Allah’tan gelen bir felakettir, hiç kimse bunun önüne geçemez" dedi.

Dondan kayısılarının yanmasına rağmen umutlarını yitirmediklerini dile getiren Altuğ, "Biz çok umutluyuz, hükümetimize inanıyoruz. Başbakan’dan belediye başkanımıza, kaymakamımıza kadar herkese güveniyoruz. Devletimizin kolu uzundur. Bahçesini don sigortası yapanlar zararının büyük bir bölümünü alırlar ama sigortası olmayanlar için de banka kredileri ertelenirse çok iyi olur” şeklinde konuştu.

“CİDDİ BİR HASARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Don nedeniyle zorda olan kayısı üreticilerinin sorunlarıyla yakından ilgilenen Kaymakam Mustafa Ünver Böke ise,

“Maalesef kötü hava koşulları nedeniyle kayısı ve diğer meyve ile sebze üreticileri yara aldı. Bu konuda alan da tespitlerimiz var. Tarım İlçe Müdürümüz ve sorumlu personellerimiz de bu konuda çalışıyorlar. Şuanda alandan verileri alıyoruz. Dondan kaynaklanan çok ciddi bir hasarla karşı karşıyayız. Bu konuda şuan için ne yapılabilir kestirmek güç ama umuyorum ki üreticimize devlet olarak elimizden gelen yapmak için her türlü girişimde bulunacağız” diye konuştu.

Elazığ’da kayısı üretiminin yüzde 90’ını karşılayan ve Türkiye’de kayısı üretiminde söz sahibi olan Baskil ilçesinde ağaçların çiçeklerinin tamamına yakını geçtiğimiz hafta yaşanan soğuk havalar nedeniyle dondan dolayı yandı. SABAHATTİN SARMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Uğur Cörüt Altınordu Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title