Haberler

Dosb Başkanı Mustafa Türker "Dilovası'nda Sanayici Bugüne Kadar 681 Milyon TL Çevre Yatırımı Yaptı"

Abone Ol

Kocaeli'nde Dilovası Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, önlemler ve emisyon takipleriyle ilçedeki kirletici etkenlerin en aza indirildiğini, sanayicilerin bugüne...

Kocaeli'nde Dilovası Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, önlemler ve emisyon takipleriyle ilçedeki kirletici etkenlerin en aza indirildiğini, sanayicilerin bugüne kadar Dilovası'nda 681 milyon TL'lik çevre yatırımı yaptığını belirtti. Türker, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen yılın 365 günü gemi yanaştırılabildiğinden limanlar için en uygun denizin Marmara ve İzmit Körfezi olduğunu, 2023 hedefine ulaşmak için de Marmara'da yeni liman sahaları tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Bünyesinde, demir-çelik, kimya, petrol başta olmak üzere çeşitli işkollarında faaliyet gösteren 242 fabrika barındıran Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nin (DOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, 2012 yılında yapılan çevre, imar, elektrik ve sosyal projelerle ilgili bilgiler verdi. 2013 yılında uygulamaya konulması planlanan projelerin de açıklandığı toplantıda hava kirliliği ile adı sık gündeme gelen Dilovası'nda artık tüm fabrika bacalarının elektronik ortamda anlık olarak ölçüldüğü, sanayinin atıklarının da kurulan arıtma tesisleri ile kontrol altında tutulduğunu söyledi. Türker, Dilovası'ndaki hava kalitesinin de, diğer ilçelerden daha iyi durumda olduğunu belirtti. Türker, buradaki sanayicilerin çevre için bugüne kadar 681 milyon TL yatırım yaptıklarını da anlattı.

Mustafa Türker, Türkiye'nin 2023 yılı için konulan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için de yeni limanlar yapılması ve mevcutların modernize edilmesi gerektiğini hatırlattığı konuşmada şunları söyledi:

"Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke. Marmara'dan başka liman yapılacak başka yer yok mu diyorsunuz. Evet yok. Bakın Karadeniz'de yaklaşık 800 metre 1 kilometre gidin ulaşacağınız derinlik 7-8 metredir. Çok uzun mesafeler gittiğinizde bu derinlik 25-30 metreyi bulur. Dünya denizciliği artık ufak gemilerin yerine panamakx dedikleri 180-200 bin tonluk gemilere dönüyor. Akdeniz ve Ege bölgesi Türkiye'nin truzim açısından önemli yerleri. Oralarda liman yapmak son derece yanlış olur. Ege, İzmir ve Aliağa bölgesinde limanlar var. Yeni planlanan Çandarlı bölgesi var. Marmara denizi 365 gün gemi yanaştırabileceğin hem fiziki, hem sanayiye, hemde metropollere yakın bir deniz. O nedenle İzmit Körfezi'nde mevcut limanlar gerektiği şekilde ve rantabıl işletilecek şekilde mevcut limanların rehabilitesi ve büyütülmesi eğer bunlarda yetmiyorsa halkın istifade edeceği yerler hariç olmak üzere Marmara'da yen iliman sahaları tahsis edilmesi bu ülkenin olmazsa olmaz şartı. Bununla ilgili olarak da Ulaştırma Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılıyor. Bunlardan bir taneside bu bölge. Biz limanların rantabıl kullanılacak şekilde Türkiye'nin dış ticaretine cevap vericek şekilde yapılmasını istiyoruz ve destekliyoruz."

CURUFUN İÇERSİNDE RADYASYON YOK

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, bir gazetecinin dökülen, belirlenen bazı bölgelere dökülen curuflarda radyasyon olduğu yönünde iddiaların gündeme getirdiğini hatırlatması üzerine, şöyle konuştu:

"Curuf dökücek firmaların yöneticisiyim. Curufun içersinde radyasyon yok. Curuf yönetmeliklerde tehlikesiz atık olarak geçen bir atıktır. Curufun şu anda atılması da bana göre yazık ve israftır. Kirliliği herkes sanayici olarak görüyor. Fakat bir taş ocağının doğayı nasıl tahrip ettiğini hepimiz görüyoruz. Curufun agrega olarak kullanılması bir çevre yatırımıdır. Ama şuna emin olabilirsiniz curufun içersinde kesinlikle radyasyon yok. Gerekli yasal işlemlerde bu konuyla ilgili yapılıyor. Karayolları curufu alt yapı olarak kullanma konusunda bir çalışması var. Bu çalışmalarda devam ediyor."

DİLOVASI HALKINA MESLEKİ EĞİTİM VE İŞ OLANAĞI VERİLECEK

Dilovası Organize Sanabi Bölgesi'nde 242 fabrika bulunduğunu ve bu firmaların Dilovası'na imar anlamında büyük katkı sağladığnıı söyleyen Türker, bugüne kadar fabrikaların 3 kavşak, 7 okul ve 5 kamu binası kazandırdığını söyledi. Türker, "Dilovası Köprülü Kavşağı kamulaştırma maliyetinin yüzde 50'si DOSB firmaları tarafından karşılandı, yeni yapımı planlanan Enarca Kavşağı'nın kamulaştırma bedelinin tamamı ise firmalarımız tarafından ödenecek. Ayrıca bir çok kamu hizmet binasını da firmalarımızın katkılarıyla halka kazandırdık" diye konuştu. - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Türker Dilovası Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title