Haberler

Dr. Kasapoğlu: Sigara Erken Bunamaya Neden Oluyor

Abone Ol

– SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, sigara kullanımının beyin hücrelerinin ölümüne, öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunamaya neden olduğunu söyledi.

– SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, sigara kullanımının beyin hücrelerinin ölümüne, öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunamaya neden olduğunu söyledi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Sekreteri Dr. Dursun Mehel, Göğüs Hastanesi sigarayı bıraktırma polikliniği ziyaret etti. Burada tedavi gören hastalarla sohbet edip sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Ziyaret sonrasında açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, sigarayı bıraktırma polikliniklerinde sigara kullanan ve bırakmak isteyen vatandaşlara birebir hizmet verdiklerini belirterek, "Her bir sigarada 4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunuyor. Sigara kullanımı dilde tat alma duyusunda bozulmalara yol açar. Beyin hücrelerinin ölümüne neden olur. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunamaya neden olur. Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani, katarakta sebep olur. Cildin yapısının bozulmasına neden olur ayrıca, leke ve kırışıklıkların meydana gelmesine sebebiyet verir" dedi.

Dr. Kasapoğlu, sigara kullanımın burunda koku alma duyusunun azalmasına sebep olduğuna dikkat çekerek, "Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Mesane kanserinin önemli nedenlerindendir. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur" diye konuştu.

Bağımlı kişinin sigarayı bırakmasının hemen ardından sigarayı bıraktıktan sonra kalp atışlarında düşmenin yaşanacağını dile getiren Dr. Kasapoğlu, "El ve ayaklarına daha fazla kan gidecektir. 8 saat sonra zehirli karbonmonoksit kırmızı kan hücreleri temizlenip yerini oksijene bırakır. 2 gün sonra da tat ve koku alma duyusunun yeniden işlev görmeye başlar. 3 ay sonra akciğer kapasitesinde artış meydana gelir" dedi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Galip Saral Yusuf Köksal Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title