Duayen Sünger Avcısı Aksona Mehmet'ten Teşekkür Ziyareti
Sicilya seyahati hakkında bilgiler veren Aksona Mehmet, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan'a destekleri için teşekkür etti.
Sünger'in şimdiki görevi " Akdeniz'de dostluk ve barış" olacak
Geçtiğimiz aylarda Bodrum'dan Sicilya'ya giden ve dönen sünger avcısı Aksona Mehmet Baş ile Türkiye'nin Siracusa Fahri Başkonsolosu Domenico Romeo, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan'ı ziyaret etti.
Sicilya seyahati hakkında bilgiler veren Aksona Mehmet, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan'a destekleri için teşekkür etti.
Türkiye'nin Siracusa Fahri Başkonsolosu Siracusa Başkonsolosu Domenico Romeo'nun kendisine orada çok yardımcı olduğun ifade eden Aksona Mehmet seyahat hakkında şunları söyledi:
"Maalesef biz her şeyi unuttuğumuz gibi sünger avcılığını da unuttuk. Çok vefasız bir toplumuz. Bizim bu gün Bodrum'da denizciliğimiz bu kadar çok gelişmişse, tekne imalatımız bu kadar gelişmişse turizmimiz bu kadar gelişmişse bunda en büyük pay sünger avcılarımızın. Ama biz ne yazık ki turizm gelişince bu kültürü, bu değerli insanları unuttuk. Bizim dedelerimiz bizlere bir ağaç verdi bizlerde geliştirdik suladık büyüttük. Şimdi bol meyve verdi ağaç gelişti, ama üzülerek söylüyorum bir çekirge sürüsü geldi bütün meyveleri yok etti, bu arada da süngercilik ve süngerciler unutuldu.
Süngerciliğin unutulması beni çok üzüyor. Ben 15 yaşından beri bu süngerciliğin içinde oldum. Bu işe unutturmamak için elimden geleni yapıyorum. Bunun için bir proje hazırladım. 2010 yılında denedim başarılı olamadım. Onun üzerine bu yıl projeyi tekrar hayata geçirdim. Proje yazdık bunu İtalyancaya çevirdik ve Siracusa Başkonsolosu Domenico Romeo'ya gönderdik. Onlar orada bu projeyi anlattılar. Projemiz büyük destek gördü. Burada da sağ olsun bazı dostlarımız yardımcı oldu. 4 Türk 2 Yunanlı arkadaşla 6 kişilik ekiple yola çıktık"
Başkan Mustafa Saruhan'a teşekkür eden Aksona, "Hakkıyla geldiği makamı temsil eden, burada oturduğu makama yakışan, bu makamın hakkına veren sevgili başkanımız Mustafa Saruhan bana destek verdi. Bunu niye söylüyorum bu makam oturan eski moncorno dalgıç, süngerciliği hakkıyla yapan Mehmet Beyazıt vardı. Mustafa Saruhan da bu gelenekleri yaşatmaya çalışıyor. Başkanıma gelmiş ve geçmiş tüm sünger avcılarına adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu
Sicilya'da çok duygusal anlar yaşadığını ifade eden Aksona Mehmet, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Oraya vardığımızda büyük bir karşılama yaptılar basın toplantısı yaptık. Orada basın toplantısında dünyanın en ünlü serbest dalışçılarından Enzo Maiorka'da vardı. İlk konuşmayı o yaptı. Dedi ki , 'Bizler dalmayı sizin gibi süngercilerden öğrendik' çok duygulandım orada. Bana sordular, "Sizin Akdeniz Dostluk ve Barış Projeniz için hükümetinizden destek alıyor musunuz?" ben de bir şey demedim. Köstek olmasınlar diye içimden geçirdim"
'Yurtta Sulh Cihanda Sulh'
Projenin dostluk ve barışa hizmet ettiğini ifade eden Aksona Mehmet, Başkonsolos Romeo'ya teşekkür ederek, "Bu proje sayesinde yeni dostluklar ve arkadaşlıklar edindik. Domenico Romeo da bu bağlamda ülkemizde. Bu gezi için ufak tefek destek olan tüm dostlarıma teşekkür etmek istiyorum. İnsanların birbirini sevmesi tanıması için vesile olmaya çalışıyoruz. Bizim büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ne demiş 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' bu bağlamda bizde bir çalışma yapabiliyorsak ne mutlu bize" ifadelerini kullandı.
Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan gelenekleri yaşatmak için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Mehmet bey sağ olsun süngerciliği ve denizciliği ve geziyi anlattı. Bizim büyüklerimiz burada hem süngercilik ile hem denizin altındaki zenginlikten yararlanmış, hem de denizin üstünden faydalanmışlar. Sonraki dönemlerde dünyanın gelişmeye başlamasıyla denizlerin kirlenmesiyle süngerlerde bir hastalık yaşanmış. Aslında bize bu bir sinyal. Denizlerimizin kirletilmemesi gerektiği anlatıyor. Biz bu bağlamda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Günümüzde artık nesli tükenmekte olan süngerciliğimizin son temsilcilerimizden Aksona Mehmet sınırlarımızın da dışında çalışmaları götürüyor. Yunanistan'dan da dostlarıyla çalışıyor. Ege kültürü bu. Çok güzel bir proje. İleriki süreçte bizlerin yapabileceği bir şey olursa her zaman elimizden gelen desteği vereceğiz. Süngerin artık bir görevi de dostluk ve barış olacak. Buraya gelen başkonsolosumuza da çok teşekkür ediyoruz"