Duble Yolun Kenarında Heyelan
Çanakkale- İzmir karayolunun 17'nci kilometresinde, duble yolun sol tarafındaki yamaçta, toprak dolgunun bir bölümü kaydı.Prof.Dr.Doğan Perinçek, heyelanın aşırı yağışlar ve depremin tetiklemesi sonucu meydana geldiğini belirtti.
Çanakkale- İzmir karayolunun 17'nci kilometresinde, duble yolun sol tarafındaki yamaçta, toprak dolgunun bir bölümü kaydı. Prof.Dr. Doğan Perinçek, heyelanın aşırı yağışlar ve depremin tetiklemesi sonucu meydana geldiğini belirtti.
Çanakkale merkezine bağlı Güzelyalı Köyü ile Erenköy Beldesi arasında kalan alanda yeni yapılan duble yol çalışmasının ardından, yolun sol tarafında kalan yamaç, toprak dolguyla dolduruldu. Yol ile yamacın birleştiği bölüme toprak kaymasını önlemek için 1.5 metre yüksekliğinde istinat duvarı örüldü. Ancak aşırı yağışların ardından yamacın küçük bir bölümünde toprak kayması meydana geldi. Kayan toprakla birlikte istinat duvarının da 3 metrelik bölümü yıkıldı.
DEPREM VE AŞIRI YAĞMUR NEDEN OLDU
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Doğan Perinçek, geçen 8 Ocak'ta Bozcaada açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle başlayan ve 300'e yakın artçı sartının meydana geldiği Ege Denizi'ndeki depremlerin de yaşanan olayda payı bulunduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Perinçek, "Bu heyelanın birkaç nedeni var. Bunlardan birisi yamaçtaki kaya cinsi. Killi kaya olduğu için yağmurlarla su aldığında şişiyor ve kaymayı oluşturuyor. İkinci neden, duble yol yapılırken yamaç eğiminin arttırılması. Bir başka etkense deprem. Depremler de bu heyelanın tetiklenmesine neden oldu" dedi.
Diğer yandan Çanakkale-İzmir karayolunun Dümrek Köyü sapağında duble yolda meydana gelen çatlağın ise depremle ilgisi bulunmadığını belirten Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Oradaki olay, kullanılan dolgu ve istinat duvarındaki hatadan kaynaklanıyor. İstinat duvarı dik yapılmış. Oysa yoldan uzağa doğru eğimli ve kalın olsaydı çatlamalar olmayacaktı" diye konuştu. - Çanakkale