Haberler

Dülük Antik Kenti'nde Tanrı Jupiter'in Kabartması Bulundu

Abone Ol

Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi Sınırlarında Bulunan Dülük Antik Kenti'nde Yapılan Kazılarda Üzerinde Tanrı Jupiter ve Tanrıça İuna Regina'nın Resimlerinin Yer Aldığı Bir Kabartma Bulundu.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi sınırlarında bulunan Dülük Antik Kenti'nde yapılan kazılarda üzerinde tanrı Jupiter ve tanrıça İuna Regina'nın resimlerinin yer aldığı bir kabartma bulundu.

Almanya Münster Üniversitesi öğretim üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Engelbert Winter, Şehitkamil Belediyesi'nin sponsorluğunda Dülük Antik Kenti'nde yapılan kazılarda bulunan ve üzerinde dönemin tanrısı Jupiter ve tanrıçası İuna Regina'nın yer aldığı kabartmalarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı'nın da katıldığı basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Engelbert Winter, Jupiter Dolichenos'un Dülük Antik Kenti'ne ismini veren tanrı olduğunu söyledi. Bu

tanrının geçmişte bütün Akdeniz'e yayılan önemli bir kült olduğunu ifade eden Winter, ''Güney Avrupa'da Jupiter'i gösteren birçok buluntumuz var ancak Jupiter'in anayurdu olarak bildiğimiz Dülük'te şimdiye kadar sadece yazıt bulmuştuk. 2001'den bu yana yapılan kazılarda elde ettiğimiz buluntular Jupiter'in bu kutsal alanda bir kültü olduğunu kanıtladı. Jupiter'in görünüşü hakkında Güney Avrupa'da ulaştığımız bulgular sayesinde bir fikir edinmiştik. Ancak, Jupiter'in anayurdundan bir resim çıkmadığı için

buradaki görünüşü hakkında bilgimiz yoktu. Bu bulduğumuz kabartma, Jupiter'in burada ulaştığımız ilk görüntüsü" dedi.

130 santim uzunluğundaki kabartmada yer alan resimlerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Engelbert Winter, "130 santimetre boyunda ve eni 70 santimetre ebadındaki kabartma, 2 ayrı resim bölümünden oluşuyor. Alt kısmındaki resimde sunakta adak adayan 2 rahip görülüyor. Resmin üst kısmında ise sol tarafta Jupiter Dolichenos boğa üzerinde, sağ tarafta ise tanrıça Regina ceylan üzerinde görülüyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Winter, Jupiter'in sağ elinde bir yıldırım demeti, sol elinde ise zedelenmeden dolayı pek belli olmayan çift balta olduğunu ifade ederek bu sembollerin Jupiter'in gücünü gösterdiğini ifade etti.

Uzun yıllar çalıştıkları Dülük Antik Kenti'nde böylesine önemli bir kabartma buldukları için mutlu olduklarını belirten Prof. Dr. Winter, "Bu bizi çok ileri götürecek bir buluntu. Bulduğumuz bu kabartma bundan sonraki çalışmalarımıza ışık tutacak" dedi.

Kazı ekibini tebrik eden Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, dünyanın ilk tapınağı olarak bilinen Jupiter tanrısına ait Mitras Tapınağı'ndan sonra bu bölgedeki en önemli buluntulardan birinin ortaya çıkarıldığını kaydetti. Özkarslı, ''Buluntu, Jupiter'in anayurdunda ortaya çıkarılan en önemli tanrı tasvirlerinden biridir. Burada yapılacak çalışmalar hem geçmişe ışık tutacak hem de Gaziantep'in tanıtımında önemli bir rol oynayacak" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Özkarslı ve kazı başkanı Prof. Dr. Winter, kabartma üzerinde inceleme ve açıklama yaptıktan sonra çalışmaların sürdüğü alanı gezdi.

Gaziantep'in 10 kilometre kuzeyinde yer alan Dülük Antik Kenti, antik dönemde ticaret yollarının kesiştiği bir kavşak noktası durumundaydı. Kent, Asurlular döneminde Mezopotamya'dan Kilikya'ya uzanan yolun, Helenistik dönem ve Roma döneminde ise Antakya ve Kilikya'dan Zeugma'ya uzanan İpek Yolu'nun güzergahında bulunuyordu. Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında 16 yıldır süren kazı çalışmalarında bölgedeki tapınağın ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

(ST-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title